Főoldal > EGÉSZSÉG > Orvosság vagy gyógynövény?

Orvosság vagy gyógynövény?

0

Írta:

Köhögésre kankalin A kankalin a legtöbb köhögéssillapító teában megtalálható, gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik. Jó nyákoldó és köptető. Allergiás betegségben szenvedőknek azonban nem ajánlott, nagyobb mennyiségben émelygést, gyomorfájást okozhat.Ne keverd!A kankalin szaponin nevű hatóanyaga fokozza a véralvadásgátló szerek hatását, ezért ha ilyen gyógyszert szedsz, keress másmilyen köhögéscsillapítót! Ezen kívül ne kombináld antidepresszánsokkal, és akkor […]

Köhögésre kankalin

A kankalin a legtöbb köhögéssillapító teában megtalálható, gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik. Jó nyákoldó és köptető. Allergiás betegségben szenvedőknek azonban nem ajánlott, nagyobb mennyiségben émelygést, gyomorfájást okozhat.

Ne keverd!
A kankalin szaponin nevű hatóanyaga fokozza a véralvadásgátló szerek hatását, ezért ha ilyen gyógyszert szedsz, keress másmilyen köhögéscsillapítót! Ezen kívül ne kombináld antidepresszánsokkal, és akkor se fogyaszd, ha gyakran veszel be aszpirint.

0001831_2.jpg ()

Sebgyógyításra aloe vera

A legbiztonságosabb és legolcsóbb „plasztikai sebész” az aloe vera, mely nemcsak külsőleg alkalmazva, de belsőleg fogyasztva is rendkívül jó hatást gyakorol a bőrre. Fiatalítja, regenerálja a sejteket, gyorsítja a sebek, horzsolások gyógyulását. A szervezetünket alkotó több mint 350-féle vegyületből 240 megtalálható az aloéban, és ezeknek az alkotórészeknek az egymáshoz viszonyított aránya a lehető legjobban igazodik a szervezetünk igényeihez.

Ne keverd!
Az aloe vera ugyan remek természetes csodaszer, ám ha gyógyszert szedsz, érdemes mellőzni, mert hashajtó hatása miatt sok gyógyszer felszívódását gátolja. Különösen akkor legyél óvatos, ha szívelégtelenségre vagy szívritmuszavarra felírt gyógyszert, esetleg vízhajtót szedsz, ezek hatását ugyanis felerősítheti. Nagyobb mennyiség fogyasztása esetén az a veszély is fennáll, hogy hatástalanítja a fogamzásgátló tablettát.

Fertőzésre fokhagyma

0001831_3.jpg ()

Ez az egyszerű növény számos készítmény alkotóeleme, tabletta, kapszula, olaj formájában is szedhető, de az ételeinknek is kiváló fűszere. Serkenti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, hatékony baktériumfertőzés esetén, valamint légúti megbetegedések és a Candida okozta fertőzések kezelésére is.

Ne keverd!
Vérhígító és értágító hatású, ezért véralvadásgátló gyógyszerekkel együtt szedve, esetleg komoly műtétek előtt alkalmazva erős vérzést idézhet elő. Aszpirinnel és lázcsillapítóval együtt szédülést és ájulást okozhat. Felerősíti a paracetamolt tartalmazó gyógyszerek hatását, ezzel együtt a káros mellékhatásokat is, ez nagyobb adag esetén máj- és vesekárosodást okozhat. Mindez akkor igaz, ha nagy dózisban szeded a kapszulákat. Az ételek ízesítéséhez nyugodtan használhatod a növényt. Ha műtétre vársz, az operáció előtt két héttel már hagyd abba a fokhagymatartalmú készítmények szedését!

Rosszkedvre orbáncfű
Az orbáncfű teája vagy alkoholos kivonata enyhe depresszió, lehangoltság esetén hatékonyan segíthet, komoly depressziónál azonban nem használ. Belsőleg epe- és májpanaszok, vegetatív problémák, gyomoridegesség kiegészítő kezelésére kiváló. Sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatású, gyomorfekély elleni teákba is érdemes tenni. Olaja külsőleg sebgyógyító, hámregeneráló, égési sebek házi gyógyítására használható.

Ne keverd!
Hasonló mellékhatásai lehetnek, mint az antidepresszáns szereknek, és viszonylag sok gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet. Gyorsítja például a fogamzásgátló lebomlását, ezért ha tablettával védekezel, inkább ne alkalmazd! Csökkentheti a légzéskönnyítő és a szívelégtelenséget gyógyító szerek hatását is.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X