Főoldal > EGÉSZSÉG > A méhnyakrák megelőzhető

A méhnyakrák megelőzhető

0

Írta:

Debrecenben és Egerben is megkezdi működését – alig három héttel az ország első, budapesti központjának megnyitását követően – a méhnyakrák kezelését és megelőzését segítő HPV-centrum. A HPV betűszó, a humán papillomavírus rövidítése, ez a vírus az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. A vírus bizonyos típusai 99,7%-ban felelősek a méhnyakrákot megelőző elváltozások, illetve a méhnyakrák […]

Debrecenben és Egerben is megkezdi működését – alig három héttel az ország első, budapesti központjának megnyitását követően – a méhnyakrák kezelését és megelőzését segítő HPV-centrum.

A HPV betűszó, a humán papillomavírus rövidítése, ez a vírus az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. A vírus bizonyos típusai 99,7%-ban felelősek a méhnyakrákot megelőző elváltozások, illetve a méhnyakrák kialakulásáért, tehát HPV nélkül nincs méhnyakrák. A nők körében hazánkban az emlő- és a tüdőtumor után ez a leggyakoribb daganatos megbetegedés, és a halálozási ráta tízszer magasabb a fejlettebb európai országokhoz képest. Pedig a méhnyakrák megelőzhető: egyrészt védőoltással, másrészt az időben felismert HPV-fertőzés esetén alkalmazható vényköteles immunerősítő tabletta, és szükség esetén műtéti terápia útján.

A nemi kontaktus útján terjedő humán papillomavírust nagyon sok ember hordozza magában, Magyarországon is évente 40-50.000 új vírusfertőzést diagnosztizálnak.

0002461_1.jpg ()

A méhnyakrák kialakulása szempontjából vannak „alacsony és magas rizikójú” HPV-altípusok. A magas rizikójú típusok folyamatos, tartós jelenléte vezethet a sejtek rákos elfajulásához.

A modern molekuláris biológiai kutatások és fejlesztések mára lehetővé tették, hogy a HPV típusát pontosan meghatározhassuk. Ez az új labordiagnosztikai módszer a HPV-teszt, mely a közelmúltban nemzetközi innovációs díjat nyert el magyar találmányként. A HPV-teszt által nyújtott információ segíti az orvost és a beteget a terápiás döntésben és a fertőzés nyomon követésében

A kezelés fontos részét képezi az immunrendszer stimulálása. Ilyen esetben javasolt egy receptköteles, klinikai tanulmányokkal alátámasztott immunrendszert erősítő tabletta szedése, amely a vírus által legyengített védekezési mechanizmusokat állítja helyre, és segíti legyőzni az infekciót. Három hónapos kúra esetén szignifikánsan nő a gyógyulási hajlam, és akár a műtét is elkerülhetővé válik.

A most megnyíló HPV-centrumok célja a méhnyakrák megelőzését szolgáló elsődleges és másodlagos prevenciós eljárások alkalmazása, ezáltal csökkentve a méhnyakrákos megbetegedések gyakoriságát. A centrumokat felkereső nők olyan komplex ellátásban részesülnek, amely magában foglalja a nőgyógyászati vizsgálatot, a méhnyak szűrést, a HPV-vizsgálatot, a beteg felvilágosítását és szükség esetén a terápiás javaslat megbeszélését.

HPV-Centrumok:

BUDAPEST
Semmelweis Egyetem II.sz. Nőgyógyászati Klinikája. Bejelentkezés: 06 1 459 1500/3360-as telefonszámon, hétköznapokon 8.00 -15.00 óráig.

DEBRECEN
Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika. Bejelentkezés: 06 52 411 600/55800-as telefonszámon.

EGER
Markhot Ferenc Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya.
Bejelentkezés: 06 36 411-444/2204-es telefonszámon, hétköznapokon 12.00 és 15.00 óra között.

Info: www.hpvteszt.hu

Még több nőgyógyászat:
http://noi.lap.hu/ 
http://nogyogyaszat.lap.hu/ 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X