Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit üzen a tested?

Mit üzen a tested?

betegségegészségwellness
0

Írta:

Egészségügyi és természetgyógyászati könyvek sokaságában nézhetünk utána, mi lehet a gond, ha fáj valamink, és az internet is rengeteg lehetőséget kínál a tájékozódásra. Éppen ezért gyakran saját magunkat próbáljuk kúrálni ahelyett, hogy szakember segítségét kérnénk. Mielőtt te is önkezelésbe kezdenél, olvasd el a cikkünket! A tünet: Erős szomjúságérzet Kiszáradás vagy cukorbetegség? Ha szomjasabbnak érzed magad, […]

Egészségügyi és természetgyógyászati könyvek sokaságában nézhetünk utána, mi lehet a gond, ha fáj valamink, és az internet is rengeteg lehetőséget kínál a tájékozódásra. Éppen ezért gyakran saját magunkat próbáljuk kúrálni ahelyett, hogy szakember segítségét kérnénk. Mielőtt te is önkezelésbe kezdenél, olvasd el a cikkünket!

A tünet: Erős szomjúságérzet

Kiszáradás vagy cukorbetegség?

Ha szomjasabbnak érzed magad, mint általában, testednek egészen biztosan azonnali folyadékpótlásra van szüksége. Ha néhány órával a tünet észlelése előtt nagyon megizzadtál, a szomjúságodat a kiszáradás okozza. Ha a kínzó szomjúság rendszeresen, és akár az izzadástól függetlenül jelentkezik, cukorbetegség gyanúja is felmerülhet. Ilyenkor azért alakul ki a szomjúságérzet, mert a vizeletbe cukor kerül, ez pedig arra készteti a szervezetet, hogy több vizeletet termeljen, így több folyadékot is veszít. Nagyobb a diabétesz valószínűsége, ha gyakran kell felkelned éjszakánként, hogy kimenj a vécére, illetve ha kancsószámra iszod a vizet.

– Egyéb lehetséges okok: Leégés, napszúrás, hasmenés, hányás, hőhullámok, vérveszteség, emésztőszervi betegség vagy szoptatás.

A tünet: Sebek a száj nyálkahártyáján

Sérülés vagy rák?

A stressz, az erőteljes fogmosás vagy egy félrecsúszott harapás is sebet idézhet elő a száj nyálkahártyáján, ez azonban maximum tíz nap alatt elmúlik. Ha ennél tovább tart, érdemes rá figyelni, mert a sebek egyik típusa a szájüregi daganatot megelőző nyálkahártya-eltérés, mely idővel daganattá alakulhat. Mindenképpen keresd fel a fogorvosodat, ha két hétnél hosszabb ideje nem gyógyulnak a sebeid, ez ugyanis rákmegelőző állapotra utalhat. A félévenkénti fogorvosi ellenőrzéskor rutinszerűen megvizsgálják a száj nyálkahártyáját, ezért is fontos a rendszeres fogászati kontroll.

– Egyéb lehetséges okok: Vírusfertőzés, diabétesz, szájpenész nem megfelelő szájhigiénia, rosszul illeszkedő fogak vagy állkapocs.

A tünet: Deréktáji fájdalom

Menstruációs görcs vagy vesebetegség?

A menzesz előtti és alatti időszakban a hát alsó részén tapasztalható fájdalmat általában a menstruációval járó izomgörcsök okozzák. Akkor merül fel a gerinc-és vesebetegség lehetősége, ha egyre gyakrabban és a vérzéstől függetlenül is jelentkezik a fájdalom. Amennyiben rendszeres mozgásra enyhül a panasz, akkor valószínűleg a gerinc felelős a problémáért, ha viszont a folyadékbevitel növelése csillapítja a tüneteket, vesegörcsre gyanakodhatsz. Ebben az esetben a fájdalmat általában kicsit feljebb, a bordák környékén tapasztalhatod.

– Egyéb lehetséges okok: Porcsérülés, isiász.

További tünetekről és a hátterükben húzódó lehetséges betegségekről a Wellness magazin júniusi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X