Főoldal > EGÉSZSÉG > Paradicsomi ápolás

Paradicsomi ápolás

0

Írta:

Akár szendvicsbe, akár salátába teszed, összetevői belülről szépítenek. De bőrápoló termékek, házi pakolások alapanyagaként is nagyon hatékony. A kiemelkedő C-vitamin tartalmú paradicsomban további 11-féle vitamin található, köztük A-, B1- és B2-vitaminok, valamint karotin és likopin. A karotinok az A-vitamin előanyagai, és nagyon hatékony természetes antioxidánsok, azaz védik a sejteket a káros szabadgyököktől, továbbá jótékonyan hatnak […]

Akár szendvicsbe, akár salátába teszed, összetevői belülről szépítenek. De bőrápoló termékek, házi pakolások alapanyagaként is nagyon hatékony. A kiemelkedő C-vitamin tartalmú paradicsomban további 11-féle vitamin található, köztük A-, B1- és B2-vitaminok, valamint karotin és likopin. A karotinok az A-vitamin előanyagai, és nagyon hatékony természetes antioxidánsok, azaz védik a sejteket a káros szabadgyököktől, továbbá jótékonyan hatnak a máj és a mellékvese működésére.

Nyersen és főzve

0003551_1.jpg ()

A likopin szintén antioxidáns, ezen kívül öregedésgátló, immun- és szíverősítő hatása is ismert. Védi a bőrt az UV-sugárzástól és segít megőrizni a sejtek hidratáltságát. Akadályozza az elváltozott, kóros sejtek növekedését, közben pedig javítja az egészséges sejtek közötti kommunikációt.

A paradicsom leve tisztítja a vért, serkenti a méreganyagok távozását, gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, jó a vesekő és az epekő oldására. Hogy a hatóanyagok igazán erőteljesen fejthessék ki hatásukat, legjobb, ha nyersen fogyasztod a paradicsomot. Ám ha elsősorban a rákmegelőzéshez fontos likopinnal szeretnéd feltölteni szervezeted raktárait, a paradicsomszósz jobb forrás, mert a főzés során felszakadó sejtfalak miatt több likopin szabadul fel, és a főzéshez használt olajjal együtt könnyebben hasznosulnak az antioxidánsok.

Külsőleg is gyógyít
A bőrre téve a paradicsom rendkívül hatékony a bőrpanaszok kezelésében és a napégés tüneteinek csillapításában. Jól használható az ibolyántúli sugarak által okozott bőrkárosodások regenerálásában is. Ehhez elég, ha paradicsomkarikákkal borítod be az érintett testrészt, majd tíz perc múlva eltávolítod őket. Hidratáló hatású, fokozza a bőr feszességét és rugalmasságát, megszabadítja az elhalt hámsejtektől. Az uborkához hasonlóan halványítja a szeplőket és élénkíti a tompa fényű bőrt. Ha nehezen gyógyuló sebre naponta egyszer egy-két percre paradicsomszeleteket teszel, elősegítheted a gyorsabb gyógyulást.

Hogyan készítsd házilag paradicsomból házi kencéket? Megtudhatod, ha fellapozod a Wellness magazin augusztusi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X