Főoldal > EGÉSZSÉG > Implantátum

Implantátum

implantátum
0

Írta:

Melleid formája, mérete miatt, hányszor fogalmazódott már meg benned, hogy egyszer te is rászánod magad a mellnagyobbításra? Hányszor gondoltál arra, hogy inkább a sebészkés alá fekszel, mintsem elfogadd a természet szabta formákat. Ha úgy érzed, hogy egy mellnagyobbítástól visszatér az önbizalmad és végre el tudod magad fogadni olyannak amilyen vagy, akkor vesd alá magad a műtétnek, […]

Melleid formája, mérete miatt, hányszor fogalmazódott már meg benned, hogy egyszer te is rászánod magad a mellnagyobbításra? Hányszor gondoltál arra, hogy inkább a sebészkés alá fekszel, mintsem elfogadd a természet szabta formákat. Ha úgy érzed, hogy egy mellnagyobbítástól visszatér az önbizalmad és végre el tudod magad fogadni olyannak amilyen vagy, akkor vesd alá magad a műtétnek, de ne feledd: a beavatkozás előtt a  szakorvosoddal mindenről komoly és felelős döntést kell hoznod. Arról, hogy hol helyezkedjen el az implantátum, milyen legyen annak mérete, felszíne, alakja és térfogata. Ezek a döntések befolyásolják ugyanis a műtét utáni komplikációk esélyét és nem mellékesen a Te elégedettségedet is.

Implantátum kontra mammográfia
Tévhit, hogy az emlőnagyobbítás növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Az implantátummal élők között, ugyanolyan eséllyel alakulhat ki a betegség, mint azoknál, akik a beültetett anyag nélkül élik le az életüket. Ám jó, ha tudod, hogy az idegen test akadályozza a röntgenvizsgálatot (mammográfiát) abban, hogy az emlőben lévő valamennyi szövetet megbízhatóan felmérje. Mielőtt rászánod magad a beavatkozásra, tájékozódj afelől, hogy a  családodban előfordult-e már mellrák. Ha igen, (például édesanyád, testvéred esetében) akkor nálad is nagy eséllyel bukkanhat fel a betegség. Ezért a beavatkozás előtt feltétlenül konzultálj a szakorvossal, hogy tanácsos-e neked implantátumot beültetni.

Az implantátum körüli tok összehúzódása

0005751_1.jpg ()

Minden beültetett idegen anyag körül ún. hegszövet képződik, amely természetes velejárója a gyógyulási időszaknak. Az emlőimplantátumok körül képződő heg még nem jelent problémát. Csak akkor van baj, ha abnormális mértékben összehúzódik. Ez a műtét után akár hónapokkal, évekkel később is bekövetkezhet. Jelenleg úgy kezelik a problémát, hogy a hegszövetet műtéttel eltávolítják és új implantátumot helyeznek be.

Az implantátum leeresztése
Azok az implantátumok amelyekben sóoldat van gyakran eresztenek le, illetve lyukadnak ki. Ne ijedj meg: ez teljesen veszélytelen, mert a steril sóoldatot felissza a szervezet. Ilyenkor a szimmetria visszaállítása céljából új implantátumot ültetnek be a régi helyére.

Az implantátum elmozdulása
Az implantátum körül elhelyezkedő tok összehúzódása befelé, -  kifelé – vagy felfelé mozdíthatja el a beültetett anyagot. A nagyméretű implantátum pedig „leeshet”. Minél nagyobb az implantátum  mérete, annál nagyobb a „leesés” kockázata. A látványos elmozdulás zavarhatja az emlő természetes megjelenését, és az elmozdult implantátumot csak újabb műtéttel lehet  visszatenni eredeti helyére.

Fertőzés
Minden műtét után előfordulhat fertőzés,  de emlőnagyobbítás esetén fokozott a kockázata. Ilyenkor a beteg kórházi ápolásra, intravénás antibiotikum-kúrára szorul. Gyakran magát az implantátumot is eltávolítják. Az újabb beültetés csak három – hat hónap múlva lehetséges.

Loccsanás
A sóoldatos implantátumok esetén van aki apró loccsanásokat tapasztal. Ez azt jelzi, hogy mozog a folyadék a beültetett anyagban. A jelenség szemmel nem látható. Egy idő után a loccsanások elmúlnak.

Hullámzás
A sóoldatos implantátumok másik tulajdonsága, hogy a folyadék ide-oda mozog az anyagon belül, amely kis hullámokat okoz. Ezek az apró mozgások aztán átgyűrűzhetnek a bőrre is és ráncolódást okozhatnak az emlő egyes részein. Általában a vékony nők tapasztalhatják ezt, mert az ő mellüket kevés, ún. lágyszövetes rész takarja. Műtéti úton két megoldás lehetséges: kicserélik az implantátumot, vagy a már meglévőbe töltenek még folyadékot.

Haematoma
A haematoma azt jelenti, hogy összegyűlik a vér az implantátum környékén. A behelyezés utáni első napokban fordulhat elő, és az eltávolításához újabb műtéti beavatkozásra van szükség. A haematoma kialakulásának  fokozott a kockázata akkor, ha például a műtét után megerőltető fizikai munkát végzel, vagy újra intenzíven sportolni kezdesz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X