Főoldal > EGÉSZSÉG > Stresszes vagy? Kézírásod elárulja!

Stresszes vagy? Kézírásod elárulja!

grafológiakézírásstressz
0

Írta: and

A tipikus stressz betegségek: a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a gyomorfekély, de kutatások szerint a rák kialakulása is jobban veszélyezteti azokat, akik úgy érzik, kicsúszott kezükből életük irányítása, elvesztették bizalmukat a jövőjükben. További komoly rizikó tényező az elfojtott agresszió: aki lenyeli a mérgét, az saját magában raktározza el ezt a nagyon is veszélyes hulladékot. Ahogy […]

A tipikus stressz betegségek: a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a gyomorfekély, de kutatások szerint a rák kialakulása is jobban veszélyezteti azokat, akik úgy érzik, kicsúszott kezükből életük irányítása, elvesztették bizalmukat a jövőjükben. További komoly rizikó tényező az elfojtott agresszió: aki lenyeli a mérgét, az saját magában raktározza el ezt a nagyon is veszélyes hulladékot. Ahogy környezetünk élhetetlenné válik a szennyezettségtől, úgy szervezetünk is legyengül – beteg lesz. Bár sokáig, akár évtizedekig is elviseljük az önmérgezést komolyabb tünetek nélkül, a negyvenöt éves kort elérve hirtelen ugrásszerűen megnő a megbetegedések száma azok körében, akik korábban nem tettek testi-lelki egészségükért.

Néhány egyszerű megfigyelést elvégezve megállapíthatod, fenyeget-e a túlterheltség, hajlamos vagy-e figyelmen kívül hagyni korlátaidat, lenyelni bosszúságaidat, képes vagy-e kiereszteni a gőzt. 

Ha összenyom a sok teher
Mindenki emlékszik, hogyan dicsérte a tanító néni másodikban Katikát a gyöngybetűiért: a szép, kerekded formák valóban esztétikailag is gyönyörűséget okoznak, azt az érzést keltik szemlélőjükben, hogy majd’ kicsattannak az egészségtől. És ez így is van: az úgynevezett kerek betűk, az o, a, és ezek ékezetes változatai megmutatják, tulajdonosuk hogyan érzi magát a világban. Ha képzeletben belebújsz egy ilyen szép gömbölyű o betűbe, érezheted, hogy van elég tered, kényelmesen kinyújtózkodhatsz, semelyik oldalról nem ütközöl akadályokba. Szimbolikusan ez az aprócska betű jelképezi egész világodat, melyben ilyen tágasság-élményt élhetsz meg: Hozzáférsz a lehetőségekhez, a megvalósításhoz pedig megfelelő tered van.

De sajnos ezek a szép gömbölyű betűk hajlamosak lesoványodni. Több irányból is veszíthetnek nőies formáikból: a stressz szempontjából azonban az a lényeges, ha két oldalról nyomódnak össze. Az ilyen tojás formájúvá torzult betűbe már nem olyan kellemes belebújni. A tér elfogy, jobbról-balról falak szorítanak, elvész a kényelem érzése, helyébe lép a szorongás, amit a több irányból érkező sürgető feladatok, elvárások okoznak. Ez a lesoványodás olyan mértéket ölthet, hogy a betű belső tere teljesen eltűnhet, nem hagyva mást, csak két egymásnak nyomódott falat. Itt pedig már aztán tényleg egy csöpp levegő sincs, nem csoda, ha az így író ember szinte „fuldoklik” a feladatai között.

0004010_4.jpg ()

 

A kevesebb több
Számold meg, hány betűt írsz egy átlagos, A/4-es oldalnyi sorba! Egy sort felfoghatunk egy napnak is: a betűk száma így megmutatja, mennyi mindent próbálsz elvégezni 24 óra alatt. Érdemes több sor átlagát figyelembe venni, hogy az eredmény megbízható legyen. Ha 30 betű körüli értéket kapsz, szorgalmas vagy, de nem hajtod túl magad. Ez a skála közepe: a munka és a pihenés egészséges egyensúlya.

Ha soraid átlaga 25 betű alatt van, Garfield is megirigyelhetné kitartó passzivitásodat, de legalább a stressz messze elkerül! Nem így, ha 35 betűnél többet préselsz soraidba. Minél tömöttebb az írásod, annál inkább igaz, hogy tökéletességre törekedve hajlamos vagy túlhajtani magad. Mindent elvállalsz: úgy hiszed, akkor vagy jó ember, ha mindig minden feladatot, kérést maradéktalanul teljesítesz. A családod, a barátaid, a munkatársaid számíthatnak rád – de vajon önmagadhoz is olyan jó vagy, mint hozzájuk? A megfelelés vágya ráadásul nem hagy lazítani, így félő, hogy teljesen kimeríted magad. Íme az ördögi kör: mindent elvállalsz, de mivel te is csak ember vagy, a túlhajszoltság eredménye a csökkent teljesítmény lesz, ami miatt ráadásul örökké furdal a lelkiismeret: még jobban rákapcsolsz, s így végképp kimeríted tartalékaidat.

0004010_3.jpg ()

Cél a csúcs
Bár alapvetően férfi jellemző, egyre több női kézírásban is feltűnnek, megszaporodnak a kemény, szöges vonalak. Az így író ember minden tevékenységére az a keménység, határozottság, szögesség jellemző, mint betűire. Ő a született maximalista, akinek a cél csak a csúcs lehet. Ez eddig rendben is volna, de képzeld csak el ezt az állapotot: ezt a feszültségszintet, ezt a pillanatra kiengedni nem tudó akarást!

Ez az ember állandó készültségben él: olyan, mintha a startvonalon állna, feszülten figyelve, hogy melyik pillanatban dördül el a pisztoly. Mivel ez a szögesség többnyire alkati jellemző, fontos, hogy aki így ír, tudatosítsa, mennyire fontos, hogy rendszeresen kieressze a gőzt. Kiváló alkalom lehet erre a sport, vagy bármi olyan fizikai tevékenység – kertészkedés, szex – ahol az agy kikapcsol, végre felszabadul az örökös nyomás alól, a szervezetet pedig átjárják a stressz-űző örömhormonok.

0004010_2.jpg ()

A jótékony hiszti
Amíg kicsik voltunk, ha nem kaptuk meg a vágyott nyalókát, egy jó kis toporzékolással szabadultunk meg dühünktől. Most, hogy okos, fegyelmezett felnőttek vagyunk, időnként újra jól esne egy kiadós sivalkodás, de hát megtanultuk türtőztetni magunkat: így a feszültség sokszor bent ragad. Kivéve azoknál, akik gyakran hagynak ki egy szón belül legalább egy saját betű méretnyi lukat. Ezek a „hiszti-lukak” mutatják meg, hogy gazdájuk nem nyeli le feszültségét, hanem gyorsan megszabadul tőle: ami megterhelő lehet környezete számára rövid ideig, de saját egészségének mindenképpen jót tesz vele.

0004010_1.jpg ()

Mi tehetsz magadért?
Az állandó megfelelés, az erős önfegyelem, a sok visszafojtott indulat amilyen kényelmes a környezet számára, olyan veszélyes lehet önmagadra nézve. Fel kell ismerni saját határaidat, valódi igényeidet, meg kell tanulni felelősséget vállalni önmagadért. A különböző lazító technikák sokat segíthetnek: lényeg, hogy megteremtsd azt a külső-belső teret, melyben kiteljesedhetsz – olyan szépen kikerekedve, mint azok a bizonyos egészséges gyöngybetűk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X