Főoldal > EGÉSZSÉG > Méhnyakrák – előzd meg tervszerűen!

Méhnyakrák – előzd meg tervszerűen!

HPVméhnyakrákszűrővizsgálat
0

Írta:

A rettegett három betű: HPV A kutatók az elmúlt évtizedben fedezték fel, hogy egyes rákfajták kialakulása szoros összefüggést mutat különböző vírusok szervezetbeli megjelenésével. Ilyen például a „Humán Papillomavírus” is, azaz a HPV, amely az összes méhnyakrákos eset mintegy 80 százalékáért felelős. A vírus leggyakrabban szexuális úton fertőz, ám akár bőrkontaktus útján is elkapható, ha az […]

A rettegett három betű: HPV

A kutatók az elmúlt évtizedben fedezték fel, hogy egyes rákfajták kialakulása szoros összefüggést mutat különböző vírusok szervezetbeli megjelenésével. Ilyen például a „Humán Papillomavírus” is, azaz a HPV, amely az összes méhnyakrákos eset mintegy 80 százalékáért felelős. A vírus leggyakrabban szexuális úton fertőz, ám akár bőrkontaktus útján is elkapható, ha az érintkező felületeken hámsérülés található.
Átlagosan minden negyedik – ötödik nőnél előfordul élete során, s ezzel a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus a világon.

Tudj meg mindent a HPV-ről:
A HPV valójában az összefoglaló neve egy kb. százféle vírust tartalmazó törzsnek, amelyek közül csupán tizennégy fajtát tartanak az orvosok felelősnek a méhnyakrák kialakulásáért. A típusokat számokkal jelölik (beazonosításuk időpontja alapján). Aszerint, hogy rákot okoznak-e vagy sem, két csoportra osztják őket. Rákkeltőként tartják számon a 16-os és a 18-as típusúakat, a 11-es pedig például a nemiszervi szemölcs megjelenéséért felelős.
Az, hogy valakinek magas rizikófaktorú HPV-je van, nem jelenti azt, hogy bizonyosan kialakul nála a méhnyakrák.

Ne ess pánikba!

Amennyiben a nőgyógyászati rákszűrővizsgálat eredménye HPV gyanút és enyhe hámelváltozást állapít meg, akkor se ess pánikba! A HPV gyanúja egyfelől még nem jelenti azt, hogy biztosan ez a  betegség áll a rendhagyó citológiai eredmény hátterében. A kezelőorvos az összes lelet ismeretében kérheti, hogy tipizálják a vírus-t, ekkor, és csakis ekkor derül ki az, hogy valóban HPV-fertőzés okozta-e a kétes eredményt és ha igen, akkor milyen rizikófaktort jelent az a rák szempontjából.
Amennyiben bebizonyosodik, hogy magas kockázatú, azaz 16-os, 18-as, 31-es típusú hpv-d van, jó ha tudjuk: a legtöbb humán papillómavírus  – a magas rizikófaktorú is – spontán gyógyul a szervezetben, mert a jól működő immunrendszer képes legyőzni azt.

Első lépés: Erősítsd az immunrendszered!

0006399_1.jpg ()

Fontos, hogy a beteg erősítse meg szervezetének védelmi rendszerét: táplálkozzon egészségesen, pihenjen sokat és végezzen rendszeres, könnyű testmozgást! A kezelőorvos ezekben az esetekben legtöbbször maga is immunerősítést javasol, és immunerősítő gyógyszert ír fel. E kezelés néhány hónapig tart, majd ezt követően meg kell ismételni a vizsgálatokat. Amennyiben még mindig nem javul a beteg állapota, sőt, esetleg enyhén rosszabbra fordul, az orvosi gyakorlat szerint ilyenkor egy egyszerű műtétet javasolnak.  Ez az ún. konizáció, amelynek során kimetszik a beteg részt a méhnyak szövetéből. Ennek eredménye mutatja meg azt, hogy a hámelváltozás pontosan mennyire kiterjedt és súlyos. Az esetek nagy számában ezt követően a beteg gyógyultan távozik a kórházból, ám 3 havonként ismételt szűrővizsgálatokon kell megjelennie.

Ne feledd: a műtétnek, illetve a HPV-nek nincs hatása a későbbi gyermekvállalásra, egy gyógyult, egészséges nő ugyanúgy vállalhat gyermeket, s ugyanakkora esélye van a problémamentes várandósságra, mint azoknak, akik soha nem kapták meg a vírust.

Hogyan előzheted meg a betegséget?

– Ügyelj hüvelyed egészséges mikrokörnyezetének fenntartására!
A hüvelynek  normál állapotában 3,8 és 4,2-es érték közötti a savassága, amelyet a  tejsavbaktériumok tartanak fenn. Ha ez az érték megváltozik, a hüvely természetes védelmi rendszere gyengül, s befogadóbbá válik a különböző kórokozókkal szemben. Ma már széles a kínálat a különböző irrigálókból és tejsavkúpokból. Ezeknek a készítményeknek a feladata, hogy segítsék a hüvelyflóra védekező rendszerét – ám nem mindegy, hogy melyik termék a legmegfelelőbb a szervezeted számára. Mielőtt vásárolnál, kérd ki a nőgyógyászod véleményét és tarts mértéket: mert  ezeknek a szereknek a túl gyakori használata is tönkreteheti a hüvelyflórát.
– Járj rendszeres szűrésre
A megelőzés legbiztosabb módja  a rendszeres, évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálat, mert a betegség  nem jár együtt  jól körülhatárolható, egyértelmű tünetegyüttessel. Ezért nehéz felismerni, orvosi segítség nélkül pedig lehetetlen. Ne feledd, hogy csak a laboratóriumi értékelést követően derül fény a betegségre.
– Vírus és vakcina
2005-ben szenzációs hírként járta be a világot a hír: kutatók feltalálták a méhnyakrák elleni védőszérumot, amely áttörést hozhat a betegség megelőzésében. (Ezalatt a HPV vírus elleni szérum értendő.) Azóta a kutatások befejeződtek, s az eredmények minden előzetes várakozást felülmúltak: a szérumot megkapott fiataloknál (16 és 26 éves korúak között) 100 százalékos védettség alakult ki.

A védőoltás 2007. óta Magyarországon is megkapható, amelyről következő heti cikkünkben számolunk be részletesen.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X