Főoldal > EGÉSZSÉG > Vadmacska vagy szűzlány? – A szex pszichológiája

Vadmacska vagy szűzlány? – A szex pszichológiája

erotikaszerelemszeretkezésszex
0

Írta:

Vegyük szemügyre tudományosan, mi minden befolyásol a gyönyör pillanataiban! Óriási szerep jut a fantáziának: azoknak a képeknek, melyek benned élnek önmagadról és a másik emberről – persze jó mélyen elásva, valahol a tudatodban. Ezek az úgynevezett elsődleges képzetek meghatározzák a szerelmi étvágyat, de azt is, hogyan viselkedsz az ágyban. Vagyis azt, hogy vadmacska leszel vagy […]

Vegyük szemügyre tudományosan, mi minden befolyásol a gyönyör pillanataiban! Óriási szerep jut a fantáziának: azoknak a képeknek, melyek benned élnek önmagadról és a másik emberről – persze jó mélyen elásva, valahol a tudatodban. Ezek az úgynevezett elsődleges képzetek meghatározzák a szerelmi étvágyat, de azt is, hogyan viselkedsz az ágyban. Vagyis azt, hogy vadmacska leszel vagy inkább szűzike. Lássuk, mi minden alakítja a szex lélektani tényezőit!

0008168_1.jpg ()

Édesanya – testiség viszony és az apai minta
Nagyon fontos az, hogy hogyan vélekedik a testi szerelemről az édesanyád: az ő pozitív hozzáállása ugyanis téged is segíteni fog az örömökben, míg félelmei, aggályai rád is negatívan hatnak. Mindezt persze nem feltétlenül egyértelmű közlésekből teszed magadévá már gyerekkorodban: de „benne van a levegőben” és ez épp elég ahhoz, hogy hasson rád. Legalább ilyen fontos az apai minta. Később ez nagymértékben meghatározza, hogy valaki
tisztességes játékos lesz-e a szexben, vagy esetleg csak kihasználja a másikat.

Partnered és a szexualitás

Természetesen nem hagyható ki maga a szerelmi partner viselkedése: az, hogy elfogadó, közömbös vagy netán ellenséges. Ezt nagyon pontosan elárulják a testi reakciók: a hangszíne, az izmai tónusa, és persze az olyan egyértelmű jelzések, mint az erekció, illetve a hüvely síkossága.

Ihlető környezet
Sokat számít a környezet: a nyugalom és tengernyi idő boldogsága vagy éppen a szomszédban üvöltő tévé, esetleg a félelem valaki megjelenésétől – bár vannak, akiket pont ezek a „rizikófaktorok” hoznak lázba.

Képzetek a nemiség testi megnyilvánulásairól
Nagyon-nagyon fontos, hogy kiben milyen elsődleges képzetek élnek a nemi szervekről. Ezek a fantáziák amilyen mélyen lapulnak a tudat felszíne alatt, olyan erővel befolyásolják szerelmi életedet.

Ha valamiért elégedetlen vagy szexualitásoddal, lehet, hogy szakember segítségével érdemes lemerülni saját lelkedbe, hogy felismerve az összefüggéseket, boldogabb, felszabadultabb lehess!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X