Főoldal > EGÉSZSÉG > Fantáziálj a szexről!

Fantáziálj a szexről!

erotikapárkapcsolatszex
0

Írta: and

A szexuális fantáziálásra kevéssé érvényes az „Éhes disznó, makkról álmodik.” – közmondás. Sőt! Kiegyensúlyozott szexuális életet élők is gyakran fantáziálnak a szexről. Személyiségünk eltérései okozzák, hogy különböző gyakorisággal, különböző vágyképeket elképzelve fantáziálunk a szexről. Többen eltitkolják, akár betegesnek is gondolják, míg mások egyszerűen csak nem szívesen osztják meg az őket körülvevőkkel. Van, aki még partnere […]

A szexuális fantáziálásra kevéssé érvényes az „Éhes disznó, makkról álmodik.” – közmondás. Sőt! Kiegyensúlyozott szexuális életet élők is gyakran fantáziálnak a szexről. Személyiségünk eltérései okozzák, hogy különböző gyakorisággal, különböző vágyképeket elképzelve fantáziálunk a szexről. Többen eltitkolják, akár betegesnek is gondolják, míg mások egyszerűen csak nem szívesen osztják meg az őket körülvevőkkel. Van, aki még partnere elől is eltitkolja a vágyképeit. Pedig a szexuális fantáziáiddal való szembenézés kaput nyit önismereted, szexualitásod jobb megismerése felé, és segíthet gátlásaid oldásában, javíthatja az intimitást párkapcsolatodban.
A szexről való fantáziálás abban az esetben minősül betegesnek, ha úgy érzed, egyre inkább betölti tudatodat, gondolkodásod beszűkíti, elfordít a külvilágtól és az emberektől, illetve kényszerítő jelleget ölt életviteledben. Ilyenkor célszerű pszichiáter szakemberhez fordulnod.

0008811_1.jpg ()

Mi táplálja a szexuális fantáziát?
Ezek a vágyak gyakran tudatalatti világunk megnyilvánulásai. Például gátlásos, fiatal lányok, – mielőtt még bármilyen partnerkapcsolati tapasztalatra tettek volna szert – gyakran fantáziálnak megerőszakolásról. Hiszen a férfi alakja, aki akaratuk ellenére közeledik hozzájuk, felmenti őket a szexuális „vétség” alól. Felnőtt nők fantáziáiban is gyakori az ilyen típusú „alávetettség”.
Vágyfantáziáink másik gyökerét jelenti az olyan jelenetek, cselekedetek elképzelése, melyek kivitelezése a gyakorlatban rendszerint esélytelen. Például a női ábrándok között szerepel a prostitúció, a nyilvános szex vagy az, hogy elérhetetlen, híres emberrel szeretkeznek. A férfi vágyfantáziák inkább csoport-szexről vagy erőszakos, domináns szexről szólnak.
A leggyakoribb női szexuális fantáziák a jelenlegi partnerről, orális szexről, szeretkezésről idegennel, több személlyel, híres emberrel vagy más nőkkel való szeretkezésről szólnak. Szex romantikus vagy extrém helyeken, valami „tilos” dolgot tenni: prostitúció vagy nyilvános vetkőzés, behódolni egy erőszakos partnernek, csábító démonnak lenni.
A férfiak leggyakoribb szexuális fantáziái: szex a jelenlegi partnerrel, orális szex, szex több partnerrel, domináns-erőszakos szerep, passzív-behódoló szex, nézni mások szeretkezését, nézni vetkőző, meztelen nőket.

A szexuális fantáziálás szerepe szerelmi életedben
Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a szex az agyban kezdődik. A gondolati, lelki készenlét segíti a vágy felizzását, az izgalom létrejöttét.
Szakemberek még javasolják is a szexuális fantáziálást akkor, ha gyakran szétszóródik, elkalandozik a figyelmed szeretkezés közben. Ha a napi értekezlet eseményei vagy teendőid körüli gondolataid annyira elterelik figyelmed, hogy nehéz az érzéki élményekre koncentrálnod, akkor egy erotikus ábrándkép segít abban, hogy könnyebben elröpülj a gyönyör felé, partnered karjaiban. Az erotikus fantáziálás megszünteti azt a gondolati „gátat”, ami megakadályoz abban, hogy a szeretkezésre összpontosíts.
A szakemberek eltérést találtak a nemek között abban, hogy az erotikus ábrándozás milyen célt szolgál a nőknél, illetve férfiaknál. Míg a férfiaknál inkább a merevedés eléréséhez van szükség szexuális fantáziálásra, addig a nőknél az orgazmus elérését segítik a szexuális vágyképek. A női szexualitás ilyen szempontból is érzékenyebb a párkapcsolat érzelmi minőségére. Míg a férfiaknál egy szexuális ábrándkép elég a vágy feléledéséhez, addig a nők számára a gyöngédség, testük izgatása vágyébresztő, alig helyettesíthető fantáziával, és csak ezután kívánják a nemi kielégülést. Ez is magyarázza, ha a pár tagjai „fáziskésésben” vannak egymáshoz képest.

0008811_2.jpg ()

A vágy vágyat szül
A tartós párkapcsolatokban a szenvedély óhatatlanul alábbhagy az idő múlásával. Ám ebbe nem kell beletörődni. Boldog párkapcsolatban, kielégítő szexuális életet élő párok elmondják, hogy szexuális életük felpezsdítésében, a szenvedély izzításában sokat segít az a változatosság, mely szexuális fantáziáik kölcsönös megvalósításából származik. Legyen az egy extrém helyszín, szexuális segédeszköz vagy szerepjáték.
Boldog párkapcsolatban élők is fantáziálnak például arról, hogy más partnerrel szeretkeznek. Ennek semmi köze a „megcsaláshoz” és a kapcsolatot érzelmileg sem minősíti. Arra viszont figyelmeztet, hogy fontos megújulnunk párunk számára. Egy új ruhadarab vagy váratlan szerelmi ötlet segít ebben. Ismét csak támaszkodj fantáziádra!
Ehhez persze őszinteség, egymás kölcsönös elfogadása is szükséges. Általában szem előtt kell tartani, hogy csak az okoz közös örömet a szexben, ami mindkét fél számára elfogadható és jóleső. Képzeleted csapongása hozzájárul szexuális életed jobbá, szebbé tételéhez. Szexuális fantáziád közelebb visz a beteljesüléshez, közös öröm megéléséhez. A szexuális fantáziák kiélése változatosságot hoz a szexben – a kielégítő szexuális élet pedig a tartós párkapcsolat egyik záloga. Ahogy egyik férfi ismerősöm mondta: „Ha otthon változatosan főznek, akkor nem jut eszembe, étterembe menni!”


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X