Főoldal > EGÉSZSÉG > Nimfománia, szexfüggőség vagy igazi vágy?

Nimfománia, szexfüggőség vagy igazi vágy?

erotikanimfomániaszerelemszerelmeskedésszeretkezésszex
0

Írta: and

Szexuális szükségleteink életkortól, nemtől, fejlettségi szinttől, körülményektől függően nagyon eltérőek lehetnek. Máshogy tombolnak a szenvedélyek az egyéjszakás kaland során, és másként működnek a párkapcsolat kezdeti szakaszában vagy a stabil, tartós kapcsolatban. És a serdülőkor végén, fiatal felnőtt korban rendszerint fokozottabb a szexuális késztetés, mint az élet későbbi szakaszában. Nem könnyű azonban megvonni a határt az […]

Szexuális szükségleteink életkortól, nemtől, fejlettségi szinttől, körülményektől függően nagyon eltérőek lehetnek. Máshogy tombolnak a szenvedélyek az egyéjszakás kaland során, és másként működnek a párkapcsolat kezdeti szakaszában vagy a stabil, tartós kapcsolatban. És a serdülőkor végén, fiatal felnőtt korban rendszerint fokozottabb a szexuális késztetés, mint az élet későbbi szakaszában. Nem könnyű azonban megvonni a határt az átlagosnál fokozottabb szenvedélyesség és a kórosan túlzott nemi izgatottság között. Hiszen az eltérés nem pusztán mennyiségi jellegű.
Ha naponta vagy akár naponta többször is igényled a szexuális kielégülést, akár szeretkezés, akár önkielégítés formájában, az még nem feltétlenül eltúlzott – vallják a szakemberek. Kivéve abban az esetben, ha túl sok időt és energiát lekötve, betölti teljes tudatodat s minden másnál fontosabbá válik.

0008663_1.jpg ()

Nimfománia – állandó késztetés
A nimfománia jelensége körüli fogalomzavar nem véletlen, hiszen a női szexualitás társadalmi elfogadottsága jelentős változáson ment át az utóbbi évtizedekben. A XIX. században még nimfománnak bélyegezték azt a nőt, aki önkielégítést végzett vagy félrelépett. Még a múlt század elején is az elmebetegség, hisztéria jelének tekintették a fiatal lányok, nők nemi vágyát, és különböző nyugtatószerekkel (pl. brómmal) próbálták kezelni. A nők szexuális aktivitásának elfogadása kb. 40 évvel ezelőtt kezdődött, ám azóta is sok tévhit él a fejekben.
Az orvosi, pszichiátria értelemben vett nimfománia olyan csillapíthatatlan, túlzott szexuális vágyat jelent, mely még közösülés esetén sem nyújt kielégülést. Az ilyen nőnek állandó késztetése van a szexuális együttlétre. Ez esetben többről van szó, mint arról, hogy az illető képtelen az orgazmus elérésére, és emiatt keresi a kielégülést. A nimfománia pszichiátriai zavar – például mánia vagy hisztériás tünetcsoport egyik kórtünete. Felléphet értelmi fogyatékosság vagy agyi leépülés következtében. (A férfiaknál fellépő, hasonló, túlzott szexuális vágy kórképet szatiriázisnak nevezzük.)

Szexfüggőség – kielégítetlen vágyak
A köznyelv inkább nők a szexfüggőségét emlegeti „nimfománia” néven. A szexfüggőség – a többi függőséghez hasonlóan – azt jelenti, hogy valami túlzott szenvedéllyé, kényszerré, akár károssá válik. Ez esetben – a személyiségfejlődés valamilyen sérülése miatt – a szexuális viselkedés válik kényszeressé, felfokozottá.
A szexuális függőségek nem annyira a szexuális kielégülést szolgálják, hanem rendszerint másfajta – tudattalan – igényeket elégítenek ki, mint például az uralom vagy a birtoklási vágy. Sőt: a szexfüggők valamilyen gátló tényező miatt képtelenek kielégülni. Mivel nem tudják elérni az ezzel járó megkönnyebbülés, elégedettség érzését, a szex hajszolása szüntelenül folytatódik. A szex mint legfontosabb szükséglet, a teljes tudatot betölti, öncélúvá válik. Az egyéb életcélok eltűnnek, a beszűkülés következtében csupán a szexualitás válik sikerforrássá. Túl sok időt és energiát köt le, kontrollálhatatlanná válik, testileg és lelkileg is veszélybe sodor.
Sok szexfüggő – éppen sérült személyisége miatt – képtelen igazi intimitás és kötődés megélésére.

0008663_2.jpg ()

És a te vágyaid…
Ha szereted, és gyakran igényled is a szexet, képes vagy önmagad megmutatni és partneredet mélyebben megismerni, tudsz gyönyört adni és átélni, szexuálisan aktív, egészséges nő vagy. Ha olyan nő vagy, aki gyakran igényli a szexet, és rendszeresen eljutsz az orgazmusig, biztosan nem vagy szexfüggő. Ha azonban úgy érzed, hogy szexuális szokásaid hajlanak a függőség felé, akkor az önismereti pszichoterápia segíthet abban, hogy nőiséged megerősödjön és új célokat, sikereket találj.

A következőket teheted még annak érdekében, hogy a szexualitás „helyére kerülve”, kellő rangra emelkedjen életedben.

  • Ne feledd: a kevesebb, néha több! Várd ki, hogy igazi vágy sodorjon egy vonzó partner karjaiba. Flörtölj sokat, csillogtasd meg nőiséged, hogy aztán azt kaphasd a szexben, amit valóban érdemelsz!
  • Próbálj új célokat kitűzni! Izgalmasat, érdekeset, kreatívat. Próbálj ki egy új hobbit, sportot, művészetet.
  • Alakíts ki új kapcsolatokat! Beszélgess, ismerkedj úgy, hogy közben igaziból érdeklődj a másik ember iránt. A szex csak a „többedik” lépés legyen egymás megismerésében.
  • Válassz olyan elfoglaltságot, ami építi nőiséged, önbizalmat ad. Lehet akár tánc vagy önismereti csoport!

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X