Főoldal > EGÉSZSÉG > Szexelj a biológiai órád szerint!

Szexelj a biológiai órád szerint!

erotikaorgazmusszerelemszexszexualitás
0

Írta: and

Az “ősidőkben”, az emberek teljes életvitelükben a természetes fényviszonyokhoz alkalmazkodtak és sokkal inkább szervezetük belső órája szerint éltek. A modern kor embere mára teljesen elszakadt ettől a természet által kiegyensúlyozott belső ritmustól./Erről bővebben az “Élj belső órád szerint” című korábbi írásunkban olvashatsz./ De ne aggódj! Szervezeted élettani folyamatai szerencsére emlékeztetnek a természet ősi törvényeire. Ezért […]

Az “ősidőkben”, az emberek teljes életvitelükben a természetes fényviszonyokhoz alkalmazkodtak és sokkal inkább szervezetük belső órája szerint éltek. A modern kor embere mára teljesen elszakadt ettől a természet által kiegyensúlyozott belső ritmustól./Erről bővebben az “Élj belső órád szerint” című korábbi írásunkban olvashatsz./

De ne aggódj! Szervezeted élettani folyamatai szerencsére emlékeztetnek a természet ősi törvényeire. Ezért érzed úgy tavasszal, hogy a napfény hatására szinte felpezsdül a véred. Azon se lepődj meg, ha tavasszal erősebben vágysz a szexre! Az ember szexuális tevékenységének ugyanis természet által programozott évszakhoz kötődő és napi ritmusa is van.

Mi zajlik a testedben?
A természetes fényviszonyokhoz való alkalmazkodást a tobozmirigy segíti szervezetünkben. Sötétség hatására a tobozmirigyben fokozódik a melatonin nevű hormon termelődése. A melas görög szó, jelentése fekete, hiszen ez a hormon sötétség hatására termelődik. A melatoninszint az emberi szervezetben éjjel tízszer magasabb, mint nappal. A melatonin álmosságot idéz elő. Reggel, a fényviszonyok megváltozásával, szintje lecsökken, felébredünk. A kutatók, kronobiológusok vizsgálták“belső óránk” helyét és működésmódját. Eszerint szervezetünk “központi órája” az agyban lévő SCN nevű képlet. Az SCN (suprachiasmic nuclei), az agyalapon, a hipotalamusz előtt helyezkedik el, mintegy 10 000 neuronból áll. Ha ezek a neuronok megsérülnek, a napi ritmus felborul. Az SCN-ből idegpályák vezetnek többek között a tobozmirigyhez is, ahol a melatonin termelődik. A tobozmirigy központi szabályozóként működik biológiai óránk irányításában, napi ritmusunk szabályozásában.

Évszakhoz kötődő szexualitás
Biológiai órád beállításában jelentős szerep jut a napfénynek. A fényviszonyokról a szem speciális sejtjei “üzennek” a tobozmirigynek, gátolva ezzel a melatonin-termelést. Ez a magyarázata annak, hogy tavasszal és nyáron frissebbnek, aktívabbnak érzed magad.
Áttételes hormonális folyamatokon keresztül a tobozmirigy befolyásolja a szexuális aktivitást, szaporodást is, így a napfény hatása a nemi hormonok termelődésében is érvényesül. Például az ösztrogén (női nemi hormon) és a tesztoszteron (férfi nemi hormon) termelődése is részben fényfüggő. A szakemberek szerint a nemi hormonok magasabb szintje fokozza a szexuális vágyat. Kutatások szerint tavasszal, nyáron az emberek szexuálisan aktívabbak, mint az év többi szakában. Egyes statisztikák szerint júliusban fogan a legtöbb gyermek és e hónapban adják el a legtöbb óvszert Európában és Észak-Amerikában.

0009340_1.jpg ()

Hajnalban ébred a vágy is
Reggel 6 óra körül csökken a vér melatoninszintje (alváshormon), a szervezet az ébredésre készül. Emelkedik a vérnyomás, a pulzus és a testhőmérséklet. Reggel 6 és 8 óra között szexuálisan különösen aktívvá válsz! Persze csak akkor, ha ébren vagy. Kár lenne a “szerelem óráját” átaludnotok! Az “ősi” társadalmakban – fényforrás híján – az emberek csak a természetes megvilágítás idején tevékenykedtek, sötétben pihentek, aludtak. A modern ember napi tevékenységét a civilizáció átalakította, így szeretkezési szokásait is. Ráadásul, a vallás egy időben “bűnnek” minősítette a szexualitást, az emberek az “éj leple alatt” éltek nemi életet. Belső órád működése azonban bizonyítja, hogy szervezeted emlékszik a bevésett, ősi programra. Biológiai órád szerint, a reggel 6 és 8 óra közötti időszak a legideálisabb a szeretkezésre. Felmérések szerint, a legtöbb európai és észak-amerikai nő és férfi késő este, elalvás előtt szeretkezik. Reggel, az ébresztőóra csörgése, a kezdődő napi stressz nem kedvez a szexualitásnak. Érdekes azonban, hogy a görögök 71%-a, a csehek 62%-a a reggeli szeretkezés mellett voksol. Szervezeted jelzéseire odafigyelve, belső ritmusod szerint élve egészséged, külső-belső egyensúlyod biztosítod. Ha megismered a hajnali szeretkezés jó ízét, rájössz, a természet nem véletlenül rendelkezett így.

Tippünk:
Legalább hétvégén próbáld ki a spontán hajnali szeretkezés örömét, különösen párod “akcióra készen” ébred!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X