Főoldal > EGÉSZSÉG > Szinte minden 2. magyar nő fertőzött a HPV-vel

Szinte minden 2. magyar nő fertőzött a HPV-vel

HPVméhnyakrákszexuális
0

Írta:

A HPV betűszó, a humán papillomavírus rövidítése, ez a vírus a XXI. század egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozója. Az első HPV Centrumot egy esztendeje a Semmelweis Egyetem II.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján hozták létre. A centrum elindításában döntő szerepet játszott, hogy az utóbbi időben jelentősen bővültek a tudományos ismeretek a HPV-fertőzésről, forradalmian új lehetőség […]

A HPV betűszó, a humán papillomavírus rövidítése, ez a vírus a XXI. század egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozója. Az első HPV Centrumot egy esztendeje a Semmelweis Egyetem II.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján hozták létre.
A centrum elindításában döntő szerepet játszott, hogy az utóbbi időben jelentősen bővültek a tudományos ismeretek a HPV-fertőzésről, forradalmian új lehetőség áll rendelkezésre a vírusfertőzés kimutatására és a már kialakult fertőzés kezelésére. Mára már országszerte 16 HPV Centrumban várják az aktív szexuális életet élő nőket. Újdonság, hogy a most nyíló első sokszakági és szájüregi HPV Centrumokban nemcsak nőket, hanem férfiakat is fogadnak a szakemberek.
A II.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján működő HPV-Centrum adatai alapján a vizsgált nők 52,21%-ánál volt kimutatható a HPV-fertőzés. A fertőzöttek 69,93%-ban a magas kockázatú úgynevezett rákkeltő típusokat mutatták ki.

Az alapító intézetet képviselő Dr. Ács Nándor egyetemi docens bejelentette, hogy az egységes elveken működő 16 HPV-Centrumot a mai naptól HPV-Hálózattá nyilvánítják. Új honlapot is indítottak www.hpvcentrum.hu  címmel.

A humán papilloma vírus tehető felelőssé a méhnyakrák kialakulásáért. A méhnyakrák Magyarországon az emlő és tüdő tumor után a harmadik leggyakoribb daganatos betegség a nők körében, minden 3. partnerváltás után számíthatunk a HPV-fertőzés jelenlétére.
2006-ban hazánkban 1535 új rosszindulatú méhnyak elváltozást ismertek fel és a méhnyakrák halálozási rátánk 10-szer magasabb a fejlettebb európai országokhoz viszonyítva. Kevésbé ismert tény, hogy a magas rákkockázatú HPV felelős a hímvessző, a hüvely és a szeméremtest rákok 40%-áért , a végbélrákok 90 %-áért, a fej-nyaki rákok 12%-áért. A vírusnak mintegy 40 típusa okoz genitális (nemi szervi) fertőzést, melyek közül jelenleg 15 jelent magas kockázatot a méhnyakrák kialakulása szempontjából.
A Dr. Sobel Gábor vezetésével működő budapesti HPV-Centrumban az első év alatt 586 esetben végeztek HPV tipizálást a legmodernebb molekulárbiológiai teszt segítségével. A betegek 52,21%-ánál mutattak ki HPV-fertőzést és a fertőzöttek 69,93% -a az ún. magas kockázatú, rákos elváltozást előidéző HPV- típussal fertőződött meg.  A korcsoport szerinti megoszlásban kiugróan magas volt a 26-45év közötti nők magas kockázatú HPV-fertőzése, itt 227 fertőzött nőből 161-nél (70,9%!) mutatták ki az onkogén típusokat. A második leggyakoribb magas kockázatú fertőzöttség a 16-25 éves korcsoportnál  volt, 57 fertőzött nőből 39-nél (68,42%) igazolták.

Magyarország első helyen áll Európában a rosszindulatú szájüregi (oropharyngealis) daganatok okozta halálozásban. Évente több mint 1400 férfi és 300 nő halálát okozza ez a megbetegedés. A szájüregi rák kialakulásának legfontosabb tényezői a dohányzás, az alkohol és a rossz szájhigiénia, de emellett az elmúlt években egyre több  bizonyítékunk van arra hogy összefüggés van a szájüregi rák és a HPV fertõzés között. Az orális HPV szűrés jelentőségét igazolja, hogy szignifikáns összefüggést mutattak ki a méhnyakrák és a szájüregi rák előfordulása között, ennek hátterében az orális szex során átadott vírus lehet.

2008 áprilisában tartották az első országos HPV Centrum találkozót, ahol a téma az eddigi tapasztalatok megvitatása mellett a diagnosztikai, kezelési módszerek és gondozás egyeztetése volt. Itt született meg a döntés az egységes elveken működő centrumok HPV-Hálózattá nyilvánításáról. A centrumok tehát a XXI. század tudásával várják a szexuálisan aktív életet élőket rendszeres szűrésre. A szükség esetén megkezdett korszerű terápia mellett a szakszerű gondozás és a HPV-státusz rendszeres monitorozása is elengedhetetlen.

További információ: www.hpvcentrum.hu és www.hpvteszt.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X