Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyszer nélkül várandósság alatt?

Gyógyszer nélkül várandósság alatt?

gyógyszerkismama
0

Írta: and

A várandósság a változások időszaka. A babád fejlődése mellett saját testi és érzelmi hullámzásaidat is megfigyelheted. Életed más időszakában legegyszerűbb ilyenkor bekapni egy pirulát, ám áldott állapotban célszerű kerülni a gyógyszerkészítményeket. Bár sokan tartanak tőlük, az alternatív gyógyászat szerei a megfelelő körültekintéssel ilyenkor biztonsággal használhatók. Cikkünkben a leggyakoribb problémákra találsz természetes megoldásokat, fontos azonban, hogy […]

A várandósság a változások időszaka. A babád fejlődése mellett saját testi és érzelmi hullámzásaidat is megfigyelheted. Életed más időszakában legegyszerűbb ilyenkor bekapni egy pirulát, ám áldott állapotban célszerű kerülni a gyógyszerkészítményeket. Bár sokan tartanak tőlük, az alternatív gyógyászat szerei a megfelelő körültekintéssel ilyenkor biztonsággal használhatók. Cikkünkben a leggyakoribb problémákra találsz természetes megoldásokat, fontos azonban, hogy ezek az ajánlások nem helyettesítik a rendszeres orvosi ellenőrzést.

Első trimeszter

Probléma: Hányinger, hányás

Az első hetek leggyakoribb panasza a reggeli rosszullét, hányinger, esetleg hányás. Többféle elmélet létezik arról, miért alakul ki. A holisztikus felfogás szerint segít, ha ilyenkor a nő igyekszik minél előbb elfogadni állapotát és átadni magát anyai szerepének. A „nyugati” nézetek szerint az émelygés a női hormonok túltengése miatt alakul ki, általában az ötödik héten kezdődik, a tizenegyedik héten tetőzik és a tizenhatodik hét körül kezd elmúlni.

  • A B6-vitamin csökkenti a reggeli rosszullétet, legjobb forrásai a hüvelyesek, az élesztő, a barna liszt és a kukorica.
  • A gyömbérfőzet vagy a gyömbéres keksz kitűnően csillapítja a hányingert. A főzethez forrázz le egy teáskanálnyi frissen reszelt gyömbérgyökeret két csésze forró vízzel, és a nap folyamán lassan kortyolgasd el.
  • Segíthet még a következő teakeverék: vegyíts 1-1 arányban citromfüvet, kamillát, fodormentát és gyömbért. A keverékből forrázz le két teáskanálnyit egy csésze vízzel, és lassan kortyolgasd el.
  • A Bach virágterápia is segíthet a kiegyensúlyozottabb lelkiállapot elérésében, a következő Bach-cseppekkel könnyebb ráhangolódni az anyaság állapotára. A szikárka egyszerűbbé teszi az új élet melletti elköteleződést. A dió segít elfogadni a változásokat, és ellenállni a bizonytalanságnak. A kékgyökér hozzájárul, hogy jobban bízzunk önmagunkban és a belső énünkben ahelyett, hogy külső tényezők befolyásolnának minket.

0009793_1.jpg ()

Probléma: Hangulatingadozás

A testedben történő sok változás kihat az érzelmeidre is. A legfontosabb, hogy légy türelmes magadhoz, és fogadd el, hogy az érzelmi változások normálisak ebben az időszakban.

  • Segíthet a napi rendszerességgel végzett mozgás, csatlakozz például egy kismamajóga-csoporthoz. A nap folyamán néhányszor tedd a kezedet a hasadra, és gondolatban beszélgess a babáddal.
  • Hangulatjavító hatású a meleg, 37-38 fokos illóolajos fürdő, próbáld ki a kamilla-, a citromfű- és a rózsaolajat. Az illóolajokat egy kevés mézben vagy tejben keverd el, így add a fürdővízhez.
  • Jótékonyak a citromfű-, a bodza- és a hársfateák, naponta egy liternyit is elfogyaszthatsz belőlük.

Második trimeszter

Probléma: Vashiány

A vas a vörösvértestek és az izmok vörös festékanyagának képzéséhez nélkülözhetetlen, de a B-vitaminok megfelelő anyagcseréjéhez is szükséges. A várandósság második felében igen gyakori a vashiányos anemia, azaz a vérszegénység, mert a vér ilyenkor felhígul. Ez természetes folyamat, súlyosabb formája a már említett vashiányos vérszegénység, elsősorban a nem megfelelő táplálkozás és életmód, illetve a vas felszívódási zavara miatt alakulhat ki. Tünetei lehetnek a fáradékonyság, sápadtság, a különféle betegségekre való fogékonyság. Következménye pedig a magzati súlynövekedés csökkenése és koraszülés is lehet. Mivel a szervezet által felvett vas mennyiségének mintegy 8 százaléka szívódik fel csupán, ügyelj a következőkre.

  • Mellőzd a fekete tea és a kávé fogyasztását, mert csersavtartalmuk miatt gátolják a vas felszívódását.
  • Ahhoz, hogy a vas hasznosulni tudjon, C-vitaminra, rézre, mangánra és kobaltra van szükség. Ezeket a hasznos tápanyagokat elsősorban a táplálkozással célszerű bevinni a szervezetbe, a frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek különösen alkalmasak erre. Amennyiben táplálék-kiegészítőt választasz, érdemes olyan készítményt keresni, melynek hatóanyagait természetes anyagokból nyerték, például zöldségekből, gyümölcsökből, gyógynövényekből.
  • A szintetikus vaskészítmények sajnos igen gyakran székrekedést okoznak, ezért hasznosabb, ha vasban gazdagon igyekszel táplálkozni. Fogyassz rendszeresen brokkolit, spenótot, paradicsomot, spárgát, őszibarackot, májat, csirkehúst, búzafüvet és búzafűkoktélt. Akár tablettában is magadhoz veheted a csalánt, a lucernát, a zöldárpát. Hatékony még a Flavinmax lekvár is.

Probléma: Székrekedés, aranyér

A kismamák többségénél a kilenc hónap alatt nagy valószínűséggel jelentkezik székrekedés. Ha a probléma hosszú ideig fennáll, aranyeres panaszokhoz vezethet. A székrekedés oka részben a progeszteron hormon megnövekedett mennyisége lehet, mivel az ellazítja a gyomor és a béltraktus simaizmait, emiatt pedig renyhe a bélműködés és fokozódik a vízfelszívódás.

  • Mozogj rendszeresen, keress várandós kismamáknak kialakított mozgásformákat, ilyenek például a kismama jóga, az aquanatal vagy az Aviva-módszer.
  • Kezdd a napot egy nagy pohár langyos vízzel, ezzel beindítod a bélperisztaltikát, és a nap folyamán is igyál minél több folyadékot.
  • Fogyassz élőflórás termékeket, valamint acidophilus baktériumot tartalmazó készítményeket az egészséges bélflóra megtartásáért, illetve visszaállításáért.
  • Táplálkozz rostdúsan, a következő ételek segítenek a székrekedés megelőzésében: ananász, borsó, cseresznye, datolya, füge, körte, kukorica, lencse. Segíthet még a vízbe vagy joghurtba áztatott lenmag, valamint a málna, a meggy, a szilva és a korpapehely is.
  • Az aranyérre érösszehúzó gyógynövényeket használhatsz kenőcs formájában, kiváló hatású a vadgesztenye és a fekete nadálytő, érdemes kipróbálni a Sperti aranyér elleni kenőcsöt és kúpot is. Körömvirágos krémet vagy E-vitaminnal átitatott vattapamacsot is használhatsz helyi kezelésre.
  • Az erek rugalmasságának megőrzéséért fogyassz E-vitaminban gazdag búzacsírát, szójababot, növényi olajokat, spenótot, brokkolit. Hasznosak még a bogyósgyümölcsökben és cseresznyefélékben található természetes vegyületek is.

Ha szeretnél még többet megtudni a témáról, lapozd fel a Wellness magazin áprilisi számát!

Tiltólistás növények
Vannak olyan gyógynövények, amelyek nem ajánlottak ebben az időszakban, mert alhasi vérbőséget okoznak, ezzel vetélést, koraszülést indíthatnak be. Ilyenek a borsmenta, a rozmaring, a majoránna, a bazsalikom, a vízhajtó hatású zsurló, a medveszőlőlevél és a gyermekláncfű. A méregtelenítő, vértisztító gyógynövények (a diólevél, a borókabogyó, a tölgylevél, a zsálya és a petrezselyem) magzatkárosító hatásúak, mivel felszabadítják a szervezetben felgyűlt méreganyagokat, károsítva ezzel a babát. Az olyan növényi hashajtók is tiltólistán vannak, mint a szennalevél és a kutyabengekéreg, mivel ezek szintén fokozzák az alhas vérellátását, így vetélést okozhatnak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X