Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 elkerülhetetlen kérdés házasság előtt

5 elkerülhetetlen kérdés házasság előtt

házasságpárkapcsolat
0

Írta:

Ha már egy ideje együtt vagytok, valószínűleg jól ismered már a párod: tudod, melyik a kedvenc étele és focicsapata, és nagyjából tisztában vagy a rossz szokásaival is. Vannak azonban olyan fontos kérdések, amelyekről kevesebb szó esik a hétköznapokon. Azért, hogy ne az együttélés alatt érjen meglepetés, összegyűjtöttük azokat a legfontosabb kérdéseket, amiket nem árt magadban és […]

Ha már egy ideje együtt vagytok, valószínűleg jól ismered már a párod: tudod, melyik a kedvenc étele és focicsapata, és nagyjából tisztában vagy a rossz szokásaival is. Vannak azonban olyan fontos kérdések, amelyekről kevesebb szó esik a hétköznapokon. Azért, hogy ne az együttélés alatt érjen meglepetés, összegyűjtöttük azokat a legfontosabb kérdéseket, amiket nem árt magadban és a pároddal is tisztáznod.  

Milyen vele a szex?
A kapcsolatok elején minden emberben tombol a vágy és a szerelem, így sokan nem veszik észre az első figyelmeztető jeleket: például, ha kedvesed arra törekszik, hogy csak neki legyen jó az ágyban, illetve, ha olyasmit kíván tőled, ami neked kellemetlen! Ha úgy érzed, valami nem stimmel köztetek a szexben, beszéljétek meg! A kedvesednek lehet, hogy rosszul esik majd, amit hall, ezért légy nagyon tapintatos! Elképzelhető, hogy ő is elmeséli neked sérelmeit – ebben az esetben vigyázz, hogy a beszélgetés ne váljon meddő vitává!

Mi a véleményetek a másik munkájáról?

0010660_1.jpg ()

Az emberek sokszor a munkájuk alapján határozzák meg önmagukat és másokat, ezért  egyáltalán nem mellékes, hogy mit gondolsz a párod foglalkozásáról. A jól működő kapcsolathoz nem szükséges, hogy ugyanazon a területen dolgozzatok, de az fontos, hogy  elismerjétek és tiszteljétek egymás munkáját. Hosszútávon komoly problémát okozhat, ha nem becsülitek eléggé a másik hivatását. Biztosan megvan az oka annak, ha ellenérzésed van a párod munkájával kapcsolatban – próbáljátok közösen megtalálni, hogy miért, és beszéljétek meg! 

Hogyan kezelitek a pénzügyeket?
Annak ellenére, hogy az összeköltözés előtt a párok általában megbeszélik, hogyan fogják beosztani a pénzt, a „piszkos anyagiak” gyakran okoznak problémát a kapcsolatokban. Az, hogy mennyit költünk és spórolunk, nagyrészt azon múlik, milyen mintát láttunk otthon a szüleinktől. A közös élet megkezdése előtt mindenképp szükség van egy alapos beszélgetésre, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos alapelveket lefektessétek. Figyeld meg, hogyan bánik a kedvesed a pénzzel – sok vitát előzhetsz meg azzal, ha még időben figyelmezteted arra, ami neked nem tetszik.

Kinek a gondja a háztartás?
Látszólag nem tartozik a legfontosabb kérdések közé, hogy ki mosogat, és ki viszi le a szemetet – holott a háztartás körüli teendők sok kapcsolatban komoly konfliktusforrást jelentenek. Hosszú távon rendkívül megerőltető, ha mindig csak az egyik félre (hagyományosan a nőre) hárulnak az otthoni feladatok. Azért, hogy elkerüljétek az összetűzéseket, a legjobb, ha most elosztjátok a feladatokat. Nem kell mindenben egyenlő részt vállalnotok. Sőt: lehetőleg mindketten azt a feladatot végezzétek, amit jobban szerettek!

Mikor jöjjön  a baba?
Ha egy pár az összeköltözésen vagy a házasságon gondolkodik, akkor gyakran szóba kerül a gyermekvállalás kérdése is. Ahogy a szexszel kapcsolatban, ebben a kérdésben se söpörjétek az ágy alá a problémát. Elképzelhető, hogy a párod még nem érzi magát alkalmasnak az apaságra, vagy éppen ellenkezőleg: te építenéd még a karriered a gyermekvállalás előtt. A kapcsolat hosszútávon csak akkor működhet, ha ebben a kérdésben kompromisszumot tudtok kötni. Határozzátok meg azt az időpontot, amikor már mindketten örömmel tudnátok fogadni a baba érkezését. Ne feledd, hogy ez nem szentírás, az életetek egészen másképpen is alakulhat!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X