Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 jel, hogy hazudnak neked

5 jel, hogy hazudnak neked

hazugságpárkapcsolat
0

Írta:

Téged is vertek már át? Hazudtak a szemedbe úgy, hogy meg sem fordult a fejedben, hogy esetleg nem mondanak igazat? Talán nincs is olyan ember, aki ne élte volna át ezt a helyzetet és kellemetlen következményeit, hiszen a füllentés nem is olyan ritka dolog az életben: a kutatások szerint a nők 27, a férfiak 36 […]

Téged is vertek már át? Hazudtak a szemedbe úgy, hogy meg sem fordult a fejedben, hogy esetleg nem mondanak igazat? Talán nincs is olyan ember, aki ne élte volna át ezt a helyzetet és kellemetlen következményeit, hiszen a füllentés nem is olyan ritka dolog az életben: a kutatások szerint a nők 27, a férfiak 36 százaléka rendszeresen hazudik kisebb-nagyobb dolgokban. Ne hagyd magad becsapni, hanem leplezd le a füllentőket! Összeállításunkból megtudhatod azt, hogy milyen jelekre érdemes odafigyelned!

1. jel: Túl merev arcvonások

0011520_1.jpg ()

A mondás szerint a legjobb hazudozók azok, akik képesek pókerarcot vágni. Ám te légy nagyon gyanakvó, ha valaki teljesen merev arckifejezéssel beszélget veled, vagy a mondandója alatt természetellenesen az arcára fagy a mosoly. Az is gyanús, ha a testmozgása és a mimikája „elcsúszik” időben: például dühösen kiált fel, de az arcára csak pár pillanat múlva ül ki az idegesség. Mindez azt jelenti, hogy beszélgetőpartnered nagyon odafigyel arra, hogy mikor milyen a mimikája. Lehetséges, hogy valamit el szeretne titkolni?

2. jel: Izzadás, kipirosodás

Ugye te is izgulsz, ha olyan helyzetbe kerülsz, amikor füllentened kell? Nos, ezzel mindenki így van, a hazugság stresszt okoz, amely hatással van a szervezet működésére: a szív több vért pumpál az erekbe, amely miatt kipirosodhat az arc vagy a nyak, és a legtöbb ember izzadni is kezd. A poligráfok, vagy más néven hazugságvizsgálók épp ezeket a tüneteket érzékelik: a vérnyomás, a pulzusszám és a légzés megváltozásából szűrik ki azt, hogy, ki mond igazat és ki nem.

3. jel: A száj megérintése

Ha egy kisgyerek füllent, akkor gyakran a szája elé kapja a kezét.  Ez az önkéntelen mozdulat felnőttkorban is megmarad, bár mindenki megpróbál tenni ellene. Figyeld meg: az, aki hazudik, gyakran emeli kezét a szájához. Sokan a mozdulat közben észbe kapnak, és megállítják a kezüket. Úgy tesznek, mintha egy legyet kergetnének el, vagy éppen megigazítanák a nyakkendőjüket, gallérjukat.

4. jel: Az orr megérintése

Hiszed vagy sem, Pinokkió történetében van valami igazság: a hazudozók előszeretettel érintik meg az orrukat. Hogy miért? Egyesek szerint ilyenkor a stressz hatására több vért pumpál a szervezet az orrba, ezért az orrlyukak kitágulnak, megfeszülnek. Mások véleménye az, hogy amikor az ember füllent, az orrban lévő idegvégződések viszketni kezdenek.

5. jel: Magas hang, ideges beszéd

Ne csak a másik testtartását és mozdulatait vedd szemügyre, érdemes odafigyelned a füllentő hangjára is. A kutatók szerint az emberek hetven százalékának magasabb a hangja, amikor hazudnak, és általában gyorsabban is beszélnek az átlagosnál. A legtöbb füllentő emellett sokkal bőbeszédűbb, mint egyébként, több olyan kifejezést használ, mint a „hidd el” vagy a „ez úgy van, ahogy mondom”, és néha bele is zavarodik a mondandójába.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X