Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyító szerelem?

Gyógyító szerelem?

gyógyításszerelem
0

Írta:

Amikor újra belekóstolunk ebbe az érzésbe, a legszürkébb napok is színekkel gazdagodnak. Már egy titkos szemvillanás vagy egy ártatlan érintés is bizsergető folyamatokat indít el bennünk: szívünk hevesebben ver, könnyűnek, fáradhatatlannak, magabiztosnak érezzük magunkat. Folyton sejtelmes mosoly ül az ajkunkon, és legszívesebben a keblünkre ölelnénk az egész világot. Mámoros, szinte őrület közeli állapot ez, nem […]

Amikor újra belekóstolunk ebbe az érzésbe, a legszürkébb napok is színekkel gazdagodnak. Már egy titkos szemvillanás vagy egy ártatlan érintés is bizsergető folyamatokat indít el bennünk: szívünk hevesebben ver, könnyűnek, fáradhatatlannak, magabiztosnak érezzük magunkat. Folyton sejtelmes mosoly ül az ajkunkon, és legszívesebben a keblünkre ölelnénk az egész világot. Mámoros, szinte őrület közeli állapot ez, nem csoda, hogy egyes tudósok a mániás depresszió mániás szakaszához hasonlítják. A szerelemnek sok arca van. Az egyik legrejtettebb titkát azonban nemrég felfedték az endokrinológusok és neurológusok, méghozzá azt, hogy lelki egészségünkön kívül testi állapotunkra is nagy hatással van.

A boldogság koktélja

0011785_1.jpg ()

Már csókolózás közben immunerősítő neuropeptideket termel a szervezetünk, ám a főszerepet az a hormonkoktél játssza, amely százmilliárd idegsejtet mozgósít az agyunkban. A kapcsolatok lángoló szakaszában az adrenalinhoz hasonló anyag, az idegsejtek közötti kommunikációt felgyorsító feniletilamin lesz az irányító. Egyes feltevések szerint ez az anyag akkor kezd el termelődni, ha a frissen ránk törő érzelmeink tárgya kellemes gyermekkori emlékeket hív elő bennünk.
A szerelemkoktél képlete a következő: dopamin + feniletilamin + szerotonin + endorfin = szerelem.
A szerotoninnak köszönhetjük az eufóriához hasonló érzéseket, boldognak, gondtalannak érezzük magunkat tőle. Dopamin szabadul fel kábítószer-fogyasztás esetén is, nem csoda, hogy a szerelem is kissé bódulttá tesz minket. Az endorfin főként csókolózáskor és szeretkezéskor termelődik nagy mennyiségben. Az érzelem kialakulásában talán legnagyobb szerepet játszó feniletilamin a kiváltója annak a nagy lángolásnak és emelkedett lelkiállapotnak, amit a szerelem kezdetén érzünk. Később kevésbé hálás szerepe is lesz, ugyanis az érzelem csitulásához csökkenő szintje vezet. A vérpezsdítő koktél mellett az oxitocin is kifejti jótékony hatását: a testi közelség vágyát növeli.

Megszépülünk tőle

Amikor pár nélkül tengetjük napjainkat, de már elég nyitottak vagyunk ahhoz, hogy bevonzzuk az új szerelmet, még tele vagyunk bizonytalansággal. „Vajon csinosnak talál majd?”, „Hogy reagálna, ha felhívnám?” – efféle kérdések kavarognak a fejünkben. Pedig már pusztán attól, hogy rátaláltunk arra az emberre, akibe bele tudnánk szeretni, annyira felfokozott, mondhatni „flörtképes” állapotba kerülünk, amely extra kisugárzással ruház fel minket. Érzékeink kifinomulnak, amit a vérkeringést serkentő adrenalin stresszhormonnak köszönhetünk, akárcsak a csábító arcpírt. Hódításra készen pupilláink kitágulnak, tekintetünk nyitottabbnak tűnik, szívünk gyorsabban ver, erőtartalékaink megnőnek. Ösztrogénszintünk emelkedésének köszönhetően fokozódik a kollagéntermelés, ezért bőrünk feszesebb, hajunk csillogóbb, körmeink erősebbek lesznek. Sőt, még nőies domborulataink is áramvonalasabbnak tűnnek. Így hát nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szerelem sokkal többet ér a plasztikai sebész késénél, vagy bármilyen arcfestéknél.

Eltűnnek a problémák

A friss szerelmesek egymás közelében szinte teljesen megfeledkeznek a külvilágról. Kutatások bizonyították, hogy ilyenkor agyunk azon területei, amelyek a félelem- és a szorongásérzet kiváltásáért felelősek, valósággal megbénulnak, ezért egyszerűen nem is érzékeljük a problémákat. És ez még nem minden! A szerelmes állapot kreatívabbá tesz, rengeteg pluszenergiával tölt fel, olyannyira, hogy az alvással töltött órákat szinte feleslegesnek érezzük. Bármi is nyomasztott minket addig, ebben az állapotban a gondok varázsütésre eltűnnek. Érdekesség, hogy miközben a két nem teljesen máshogyan működik, a szerelem állapotában a férfiben és a nőben hasonló folyamatok játszódnak le. E felfokozott állapot talán legbizsergetőbb érzése, amikor pillangók táncát érezzük a hasunk tájékán. Ezért is a feniletilamin a felelős, extra energiáinkat pedig az adenozintrifoszfátnak (ATP) köszönhetjük, ami az izomműködés üzemanyagaként serkenti a vérkeringésünket.

Ha szeretnél még többet megtudni a témáról, lapozd fel a Wellness magazin júniusi számát!

Illatok és a párválasztás
Mindannyiunk verejtékében megtalálható az úgynevezett feromon, amely a testszagunk egyediségét adja. A feromon felelős azért is, hogy minden mesterséges illatanyag másként hat a bőrünkön, és befolyással van a párválasztásunkra is. Ha hallgatunk az ösztöneinkre, biztosak lehetünk orrunk csalhatatlanságában. Sosem véletlen, ha valakinek az illata vonzó számunkra…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X