Főoldal > EGÉSZSÉG > Apa a szülőszobában – a dúla szakértő válaszol

Apa a szülőszobában – a dúla szakértő válaszol

szülésvárandósság
0

Írta: and

Néhány évvel ezelőtt az apák még a szülőszoba előtt várták a gyermekük érkezését. A szülés a női intim szférához tartozott, annak ellenére, hogy férfi orvosok vezették le. Magyarországon először a budapesti MÁV kórházban volt lehetőség apás szülésre, amit Dr. Marton István szülész-nőgyógyász kezdeményezett a ’80-as évek elején. Tapasztalatai alapján kedvezően hatnak az apukák a szülés […]

Néhány évvel ezelőtt az apák még a szülőszoba előtt várták a gyermekük érkezését. A szülés a női intim szférához tartozott, annak ellenére, hogy férfi orvosok vezették le. Magyarországon először a budapesti MÁV kórházban volt lehetőség apás szülésre, amit Dr. Marton István szülész-nőgyógyász kezdeményezett a ’80-as évek elején. Tapasztalatai alapján kedvezően hatnak az apukák a szülés kimenetelére a lelki támasz miatt.

Az apás szülés mellett szóló érvek

0011601_1.jpg ()
  • Rövidebb a vajúdás ideje
  • Ritkább az elhúzódó szülés
  • Kevesebb a magzati szövődmény
  • Ritkábban kell a szülést műtéttel befejezni
  • Csökken a szülési fájdalomérzet

A születés első órájától biztosítani kellene a gyermek és az apa szorosabb kapcsolatát, mert ez gazdagítja a gyermeket érzelmileg, elősegíti változatos tapasztalatszerzését és növeli a tanulási készségét. Az anyák elsősorban gondoskodóak, a gyermek biztonságára ügyelnek, míg az apák változatosabb, és eredetibb játékokra késztetik a kicsiket, szélesebb tapasztalati teret biztosítanak számukra, ami a gyermek fejlődése szempontjából nagyon lényeges- írja Marton doktor Terheskönyv című művében.

Az apás szülés ellen szóló érvek lehetnek
Számos kórházban más véleményen vannak a szülésznők.

  • Az apák csak hátráltatják a szülést, mert az anya nem tudja magát elengedni úgy, ahogy az szüléshez szükséges volna.
  • Néha a papák türelmetlenné válnak a szülés hosszú óráiban, ami zavarhatja az anyát a vajúdás és a szülés alatt is.
  • Apás szülésnél sűrűbben fordul elő beavatkozás és császármetszés

A dúla véleménye
Szüléskíséréseim során leginkább papás szüléseknél vagyok jelen, ahol látom az apák fontosságát a várandósság alatt, majd a vajúdás és szülés óráiban is. Azzal mindenképpen egyetértek, hogy az apának csak akkor kell bent lennie, ha mindkét fél úgy akarja. Ha a kismama ráerőlteti az apára azt, hogy benn legyen a szülésnél, az a pár szerelmi életére is hatással lehet. Azaz, ha az apa a jól ismert kifogásokkal – mint a „Nem bírom a vért!”, „Csak zavarnék” – , próbálja távol tartani magát a szülőszobától, akkor ezt az őszinteséget megfelelően kell értelmezni, és tiszteletben kell tartani a döntést. A férfiak egy részében akár rémisztő élményként is megmaradhat a szülés, mert olyan helyzetben látják a párjukat, amelyben nem kellene. A gát sérülése vagy vágása esetén egy tátongó seb lesz, mellette akár széklet és vizelet is látható, amelyet nem feltétlenül kell az apáknak látnia. Ez a pár későbbi szexuális életére is hatással lehet. A szülésnek ebben a szakaszában az apának  javasolt az anya fejénél elhelyezkednie.
Az apás szülés fontossága lelki síkon is megmutatkozik, ugyanis a szülőszobán nem „csak” egy kisbaba, hanem egy új család születik. Kutatások is bizonyítják, hogy az újszülött számára mindenképpen jó az, ha az apa is jelen van a szülésnél-születésnél. Ez a korai találkozás mélyebb alapokra helyezheti a kapcsolatukat. A baba az édesapját is látja a születése után, így annak arca is rögzülhet benne.

Hogyan segíthet a dúla az apának?
Az apás szülés feltétele a szülésfelkészítésen való részvétel. A kórházi felkészítésen leginkább a kórházi protokoll hangzik el, elmondják a szülés folyamatát, de gyakorlati tanácsokkal nem látják el a párt. A dúla ezzel szemben átadhatja azokat az „aprónak” vélt, de annál fontosabb tanácsait, tapasztalatait a párnak, amelyeket az apák a gyakorlatban is használhatnak – így nőhet önbizalmuk is. Az apa látja nővé válni azt a lányt, akit szeret, látja átélni a szülés fájdalmait és szeretne valamit tenni. De mit? A dúla így nem csak a szüléskísérésben lehet segítség, de a felkészülésben is. Segíthet elmagyarázni az anya testi-lelki tüneteit, amik a szülés szakaszaiban jelentkeznek, és különféle módszereket ajánlhat fájdalomcsillapításra, vagy az anya biztonságérzésének fenntartására.

Nincsenek általánosan követhető szabályok azzal kapcsolatban, hogy jelen legyen-e az apa a szülésnél vagy sem. Mindenkinek meg kellene adni a lehetőséget a választásra.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X