Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp, hogy legyőzd a féltékenységet

5 tipp, hogy legyőzd a féltékenységet

féltékenységpárkapcsolatszerelem
0

Írta:

A genetika szerint a nők és férfiak nem egyformán féltékenyek – míg az erősebb nem képviselői azt nem viselik el, ha a párjuk mással is szexuális kapcsolatot létesít, addig a nők inkább az érzelmi kötődés lazulásától, kedvesük elvesztésétől félnek. Akár van okod féltékenységre, akár nincs, ez a kínzó érzés a kapcsolatodat és téged is tönkretehet! Öt […]

A genetika szerint a nők és férfiak nem egyformán féltékenyek – míg az erősebb nem képviselői azt nem viselik el, ha a párjuk mással is szexuális kapcsolatot létesít, addig a nők inkább az érzelmi kötődés lazulásától, kedvesük elvesztésétől félnek. 
Akár van okod féltékenységre, akár nincs, ez a kínzó érzés a kapcsolatodat és téged is tönkretehet! Öt tippünk segítségével vedd fel a harcot a „zöld szemű szörny” ellen!

1. tipp
Keresd meg a féltékenységed okait!
Vajon valóban van okod féltékenykedni? Tényleg olyan gyakran előfordul, hogy kedvesed titkolózik, késik vagy kikapcsolja a telefonját?
Ha semmilyen jel nem mutat arra, hogy a párodnak viszonya van valakivel, próbáld a féltékenységed okait magadban keresni! Ha elégedetlen vagy magaddal, vagy előfordult már, hogy megcsaltak, netán a szüleid rossz példája motoszkál benned, akkor minden külső ok nélkül is gyötörhet féltékenység. Ezeknek a félelmeknek felderítése lassú és nehézkes folyamat, ezért ha szükségesnek érzed, kérj segítséget egy pszichológustól!


2. tipp
Növeld az önbizalmad!
Volt már olyan érzésed, hogy te nem vagy elég szép, okos és belevaló, ezért ha a kedvesednek alkalma lenne rá, biztosan félrelépne?
Pedig a párod valamilyen oknál fogva téged, és nem a száznyolcvancenti magas szőke kolléganőjét választotta! Ha nem érzed magad jól a bőrödben, akkor sportolj, diétázz, öltözz szexisen, de fogadd el az adottságaidat! Az együtt töltött perceiteket ne keserítsd meg a felesleges aggodalmaiddal, inkább élvezd az együtt töltött időt!

0013194_1.jpg ()

3. tipp
Beszélj vele!
Ha a kedvesed ránéz egy csinos nőre az utcán, te azonnal könnyekben törsz ki? Ez a lehető legrosszabb, amit tehetsz – az állandó hiszti ugyanis előbb vagy utóbb még a legbékésebb természetű pasit is kihozza a sodrából!
Ne csak akkor beszélj vele az érzéseidről, amikor már túl vagytok egy féltékenységi jeleneten! Kettesben, nyugodt körülmények között próbáld elmondani neki, hogy mit érzel, és kérd meg, hogy segítsen neked! Beszélgessetek sokat – tudnod kell, hogy a párod hogyan vélekedik a szerelemről, családról, párkapcsolatokról! Ha az derül ki számodra, hogy kedvesed megbízható, monogám típus, akkor valószínűleg a tettei is alátámasztják majd ezt!

4. tipp
Kösd le az energiáidat!
A munkahelyeden valószínűleg sokkal kevesebbszer gyötrődsz a féltékenységtől, mint amikor esténként egyedül várod a párod. De hol van az előírva, hogy ha kedvesed ki sem lát a teendői közül, akkor neked otthon kell ülnöd?
Találj olyan hobbit, amit szívvel-lélekkel csinálsz! Járj el futni, biciklizni vagy edzőterembe, esetleg iratkozz be egy nyelvtanfolyamra vagy tánciskolába – akár partner nélkül is! Ha élvezed a kedvesed nélkül töltött perceket, akkor valószínűleg az együttlét is izgalmasabb lesz – ahelyett, hogy kérdőre vonnád, te fogsz mesélni neki az új élményeidről!

5. tipp
Engedd el!
A féltékenységed legyőzésében talán ez lesz a legnehezebb lépés – olyasmi, mint amikor a pókfóbiás kezére teszik a madárpókot, vagy mint amikor egy tériszonyosnak fel kell mennie egy kilátótoronyba.
Mostantól fogva ne olvasd el az sms-eit, és ne vond kérdőre, ha késik néhány percet! Hagyd, hogy időnként elmenjen sörözni a barátaival, és ne rendezz jelenetet akkor sem, ha egy kicsit spiccesen jön haza! Ez eleinte iszonyatosan nehéz lesz, de kedvesed végre szabadnak érezheti majd magát – és ha veled végre boldog kapcsolatban élhet, ugyan miért lépne félre?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X