Főoldal > EGÉSZSÉG > Hőségriadó idején langyos teával és fokhagymával védekezz!

Hőségriadó idején langyos teával és fokhagymával védekezz!

hőségkánikulanapszúrás
0

Írta:

A hagyományos kínai orvoslás szerint mindennapjainkat és lelkiállapotunkat hét fő érzelem, az öröm, a düh, az aggodalom, a vágyakozás, a bánat, a félelem és az ijedtség hatja át, és túlcsordulásuk vezet a különféle szervi megbetegedésekhez. Már a modern tudomány is bebizonyította, hogy a betegségek, különösen a rákos és egyéb súlyos megbetegedések, szorosan összefüggnek valamely negatív […]

A hagyományos kínai orvoslás szerint mindennapjainkat és lelkiállapotunkat hét fő érzelem, az öröm, a düh, az aggodalom, a vágyakozás, a bánat, a félelem és az ijedtség hatja át, és túlcsordulásuk vezet a különféle szervi megbetegedésekhez.
Már a modern tudomány is bebizonyította, hogy a betegségek, különösen a rákos és egyéb súlyos megbetegedések, szorosan összefüggnek valamely negatív lelkiállapot hosszantartó fennállásával. Köztudott, ha hosszú ideig állunk nagy nyomás alatt és nincs lehetőségünk kiengedni a „gőzt”, súlyos következményekkel kell szembenéznünk. A pozitív gondolkodás, a mindennapjainkat átható elégedettség érzése ugyanis egészséges agyhullámokat produkál, ezáltal igazi gyógyír a léleknek.

A nyári kánikulában pedig különösen gyakran érezhetjük magunkat ingerültnek. Kiváló feszültségoldó lehet testnek és léleknek egyaránt a nyári vakáció, a kiszakadás a megszokott, hétköznapi kerékvágásból. A negatív lelki állapot ugyanakkor megelőzhető néhány alapvető szabály betartásával is.

Igyál langyos teát a nagy melegben!
A hagyományos kínai orvoslás is fontosnak tartja a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, a kínaiak – más keleti népekhez hasonlóan – azonban nem javasolják a jégbehűtött, magas kalóriatartalmú italok fogyasztását. Egyrészt, mert hizlalnak, másrészt pedig ártanak a gyomor energiájának, megzavarják az emésztőrendszert.
Kerüld a nem kellő tisztaságú és vegyi anyagokkal fertőtlenített csapvizet is, hogy a sejtek közötti nyomás egyensúlya ne boruljon fel. Egészségesebb, ha fogyasztás előtt felforralod a vizet. Szomjodat leginkább a langyosra hűtött teák oltják, mint például a gyömbér és ginkgo teák, melyek nagy előnye, hogy még a kellemetlen nyári emésztőrendszeri panaszok és a nyári megfázás kockázatát is csökkentik.

0013282_1.jpg ()

Tegyél a levesbe gyömbért, újhagymát, fokhagymát!
Kánikulában gyakran nincs étvágyunk, ilyenkor a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett fogyassz könnyen emészthető leveseket. Mindig használj friss alapanyagokat és tegyél a leveshez gyömbért, újhagymát, fokhagymát, így ételed nem csupán ízletesebb lesz, de megelőzheted a nyáron gyakran előforduló szalmonella fertőzést is. Ha újra melegíted ételeid, javasolt azokat a megszokottnál hosszabb ideig forralni a fertőzések elkerülése érdekében.

Gyömbérrel és tigristapasszal az émelygés ellen
Ha hajlamos vagy az utazási betegségekre, mint például az émelygés, hányás, fejfájás, megelőzheted a bajt, ha gyömbér, B1- és B6-vitamin kombinációját tartalmazó készítményt használsz. Tovább fokozhatod a hatást, ha köldöködre egy kis darab, növényi illóolajokat tartalmazó tigristapaszt ragasztasz az utazás idejére.

Kéntartalmú aminosavakkal és vitaminokkal az igénybevett hajért és fejbőréért
Nyáron hajad is nagyobb igénybevételnek van kitéve: a káros napsugárzás, a strandok klóros vize, a sós tengervíz és a forró nyári levegő miatt hajad nehezebben kezelhető lesz, mint általában, fejbőröd kiszáradhat, így nehezen jutnak el a tápanyagok a hajhagymákhoz. Bizonyos tápanyagok nagyon fontosak a haj és a fejbőr egészsége szempontjából. Ilyenek a kéntartalmú aminosavak, a metionin és a cisztin, valamint a cink, a C-, a B1-, a B6-vitaminok és a biotin. Magyarországon is kaphatók olyan készítmények, melyek ezeket a hatóanyagokat a megfelelő arányban tartalmazzák. Külsőleg használj fenyőolajat, gyömbér- és ginszeng kivonatot tartalmazó sampont vagy kondicionálót, hiszen a külső és a belső ápolás együttesen fontos a cél elérésének érdekében.

Szellőztess éjjel, de köldököd tartsd betakarva!
A hagyományos kínai orvoslás szerint nagyon könnyen megfázhatsz, ha éjszakára is bekapcsolt állapotban tartjuk a légkondicionálót, illetve, ha huzatban alszunk. Még a legnagyobb hőségben is óvatosan használd a légkondicionálót, inkább csak egy oldalról szellőztess, köldököd környékét mindig tartsd betakarva emésztőrendszerünk védelme érdekében. A gyermekek különösen érzékenyek a nagy hőmérséklet különbségre, ezért rájuk fokozottan kell ügyelni ebből a szempontból is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X