Főoldal > EGÉSZSÉG > A pasik 4 típusa

A pasik 4 típusa

pasiszerelemszex
0

Írta:

A fiatal férfiak élete bonyolultabb, mint korábban bármikor – derül ki a témában valaha készített legátfogóbb tanulmányból, melynek eredményeit a napokban tette közzé a Discovery Networks EMEA. A vezető tudományos szakértők közreműködésével 15 országban elvégzett felmérésben több mint 12 000 férfi vett részt – köztük 506 magyar fiatalember. Kockahas? Tömött pénztárca? Szerető szív? – a […]

A fiatal férfiak élete bonyolultabb, mint korábban bármikor – derül ki a témában valaha készített legátfogóbb tanulmányból, melynek eredményeit a napokban tette közzé a Discovery Networks EMEA. A vezető tudományos szakértők közreműködésével 15 országban elvégzett felmérésben több mint 12 000 férfi vett részt – köztük 506 magyar fiatalember.

Kockahas? Tömött pénztárca? Szerető szív? – a forradalmi felmérés azt mutatja, hogy a XXI. század férfijai a modern kor elvárásainak megfelelően alakítják ki saját férfiassági modelljeiket. Munkahelyükön, otthon és bárhol az életben azt a szerepet keresik, amelyben a társadalom és önmaguk előtt is kényelmesen érzik magukat.

Családfenntartó, testőr és szülő: minden férfi másképp kezeli ezeket a feladatokat. Manapság nincs egyértelmű példakép, így mindenki magának kénytelen beállítani a megfelelő egyensúlyt modern és hagyományos között. Ennek eredményeképpen a fiatal férfiak is képesek érzelmileg megnyílni, nem erőltetik magukra mindenáron a tradicionális „erős harcos” sztereotípiát.

0014064_2.jpg ()

A Discovery Networks EMEA tanulmánya a minták alapján négy alapvető tipológiát különböztet meg a fiatal férfiak tekintetében:

A Családfenntartó (az összes férfi 26%-a)
Azon férfiak nagy csoportja, akik leginkább a tradicionális férfiszerepet töltik be a társadalomban. Valószínűleg te vagy a családfő, a te jövedelmed alapozza meg a család megélhetését. Keményen dolgozik, hogy tisztességes életszínvonalat biztosítson a családnak. Főnökei magas elvárásainak túlórázással és hétvégi munkával is igyekszik megfelelni. Nem egyszerű a kétszeres nyomást elviselni – a család és a munkahely részéről is. Lehetetlen minden igényt és követelményt kielégíteni, így aztán az élet fontos döntéseit csak újabb családi veszekedés vagy a fizetésemelésről való lemondás árán tudja meghozni. Minden ötödik magyar és minden negyedik európai válaszadó tartozik ebbe a csoportba.

A Modern irányító (34%)
A legnépesebb csoport – a fiatal európai férfiak több mint egyharmadával. Az ilyen típusú férfi párja szerencsésnek tarthatja magát: minden helyzetben számíthat rá, egyenlően osztják meg a feladatokat. Gyermekei sem panaszkodhatnak, születésüktől fogva fontosnak tartja, hogy szoros és jó kapcsolatban legyen velük. Valószínűleg nem tölti minden idejét munkával, kereseti forrásként és nem önmagában való értékként kezeli – mert van mire fordítania a szabadidőjét: családodjával és/vagy barátaival tölti el. Magyarországon a fiatal férfiak mintegy 34%-a tartozik ebbe a típusba.

Az Énközpontú (26%)
Nyitott az új kapcsolatokra és új kihívásokra egyaránt. Világméretű trend képviselője – a magyar válaszadók 30%-ával és minden negyedik európai fiatalemberrel. Óvatos a családalapítás tekintetében. Minél később szeretne nagyon komoly kapcsolatot, hogy tovább maradhasson aktív és szabad. Értékeled azokat a kihívásokat, hobbikat vagy munkákat, amelyek biztosítják számodra a sikeres életet. Teljesen el tudsz mélyülni a munkádban vagy a hobbidban, így mások megbízható szakértőként tartanak számon a saját területeden.

Az El nem kötelezett (14%)
Nagyra értékeli a szórakozást, az izgalmasan eltöltött szabadidőt és a pihenést. Az európai átlagnál (19%) valamivel kevesebb, minden hatodik fiatal magyar férfi tartozik ebbe a ritka csoportba. Nem kedveli az elkötelezettséget és a felelősséget, így aztán minden téren igyekszik elkerülni – legyen az a párkapcsolatokban vagy a munkában. Nem gondol a házasságra, a családalapítás még nagyon messze áll tőle. Nem kötődik erősen a munkahelyéhez, jelszava a rugalmasság, üdvözli a változást. Bizonyára sok barátja van, talán szerte a világon élnek. A társadalmi vagy politikai akciók, szerepvállalások idegenek tőle. Szkeptikus és realista, véleménye szerint nem ő fogja megváltani a világot.

0014064_1.jpg ()

Képek egy részének forrása: Profimedia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X