Főoldal > EGÉSZSÉG > Megcsalás után van-e jövője a kapcsolatnak?

Megcsalás után van-e jövője a kapcsolatnak?

hűtlenségmegcsaláspárkapcsolatpárterapeuta
0

Írta: and

A hűtlenség még a legerősebb párkapcsolatot is megvallatja. Az árulás és bizalmatlanság, bűnösség és bűntudat, düh és bizonytalanság érzését hagyva maga után, két ember életében. Szerencsére a család, a barátok és egy jó párterapeuta támogatásával sok pár képessé vált már arra, hogy túljusson a hűtlenség okozta krízisen és feldolgozza azt. Kapcsolatuk megerősödött, fejlődött és ellenállóbbá […]

A hűtlenség még a legerősebb párkapcsolatot is megvallatja. Az árulás és bizalmatlanság, bűnösség és bűntudat, düh és bizonytalanság érzését hagyva maga után, két ember életében. Szerencsére a család, a barátok és egy jó párterapeuta támogatásával sok pár képessé vált már arra, hogy túljusson a hűtlenség okozta krízisen és feldolgozza azt. Kapcsolatuk megerősödött, fejlődött és ellenállóbbá vált a megpróbáltatásokkal szemben.

Válási statisztikák
Egyes statisztikák szerint a házaspárok egynegyede elszenvedi a hűtlenség okozta kapcsolati krízist, ám nem mindig sikerül a bizalomvesztést feldolgozva túljutniuk a kapcsolat válságán.
Magyarországi statisztikák szerint (Median 2008), a félrelépések aránya növekvő tendenciát mutat. Míg 1996-ban a válaszadók 7%-a vallotta be, hogy megcsalta aktuális partnerét, ez az arány 2008-ban 19%. A férfiak háromszor olyan gyakran csalják meg partnerüket, mint a nők.
A férfiak szexuális viselkedését figyelembe véve, az erősebbik nem hűtlensége gyakran csupán szexuális kaland, míg a nők jobban megfontolják, mielőtt félrelépnek, és nagyon gyakran érzelmi alapon cselekszenek.

A hűtlenség oka
Vajon miért válik valaki hűtlenné? Hogyan lehet feldolgozni egy félrelépést a kapcsolatban? Egyáltalán fel lehet-e dolgozni vagy szakítani kell?
Több oka lehet annak, amiért belép „a harmadik” a kapcsolatba. Néha csak egy megfontolatlan, pillanatnyi eltévelyedés – elégedetlen vagy meglévő kapcsolatoddal, és egy csábító helyzet vagy néhány pohár bor hatása alatt elveszted a kontrollt. Az alkalmi kapcsolat tovább folytatódik, ha valaki keresi a párkapcsolatából hiányzó érzelmi közelséget, vagy arra vágyik, hogy valaki jobban odafigyeljen rá és vonzónak tartsa.
De bármi is a hűtlenség oka, az amúgy is meggyengült kapcsolatot pusztítja, mérgezi.
Kevés dolog rombolja jobban az önértékelést, a bizalmat és önbizalmat, mint a hűtlenség. A megcsalt személy megkérdőjelezi korábbi értékeit, kapcsolatába és partnerébe vetett hitét. Aki félrelépett, az pedig gyötrődik a titoktól és bűntudattól.
Mindkét fél sokat szenved. Gyakran sírnak vagy képtelenek koncentrálni fontos dolgokra, zaklatottak, hangulatuk labilis. Gondolataik beszűkülnek a megcsalás tényére. Ezzel kapcsolatos érzéseik zűrzavarosak.

0013890_1.jpg ()

Mérlegen a hűtlenség
A félrelépés kiderülése utáni kezdeti megrázkódtatást követően, mindkettőtöknek tanácsos megvizsgálni, átgondolni kapcsolatotokat. Vajon mi vezetett a megcsaláshoz, és miért tartotok most itt?
Ha kapcsolatotokat valóban mindeketten rendbe akarjátok hozni, akkor a következőket tehetitek.

  • A megcsalt félnek is el kell fogadnia azt a tényt, hogy a félrelépés bekövetkezéséhez ő is hozzájárult – így vagy úgy. Tedd fel párodnak és önmagadnak a kérdést, te vajon mivel járultál hozzá eltávolodásotokhoz? Fontos, hogy mindenki átlássa a „saját részét” a kapcsolat megromlásában.
  • A külső kapcsolatot azonnal le kell zárni. Aki nem képes szakítani a „harmadikkal”, az még nem döntött meglévő kapcsolata mellett. A külső kapcsolat léte pedig mérgezi, ellehetetleníti a meglévő kapcsolatot. Nem lehet úgy párkapcsolatot építeni, hogy fél lábbal az ajtón kívül vagy.
  • Tudnod kell, hogy ingadozó érzelmek, hegyek és hullámvölgyek jellemzik a félrelépést követő időszakot. Ez teljesen normális, el kell fogadni.
  • A megcsalt félnek joga van kérdezni és megfelelő válaszokat várnia, elveszett bizalmának helyreállítására. Ha túl sok a titok és a megválaszolatlan kérdés, ez akadályozza a kommunikációt a pár tagjai között.
  • A hűtlenséget követően igen gyakori a gyanakvás, bár a hűtlen fél ezt gyakran igazságtalannak érezheti. Mindent meg kell tenni a kölcsönös sértettség csökkentéséért.
  • Meg kell próbálni azért, hogy új jövőkép épülhessen, és komoly elkötelezettséget tudjatok vállalni egymás iránt, bízva abban, hogy több félrelépés nem fog történni.
  • A megcsalt személynek valószínűleg több idő szükséges a hűtlenség feldolgozásához. Míg a hűtlen fél annyira igyekszik a múltat a háta mögött hagyni, hogy ezt nem érti, rosszul érinti őt. Sok türelem szükséges az ilyen fáziskésések elviseléséhez.
  • A hűtlen fél jól teszi, ha átgondolja és megosztja párjával, mire van szüksége a jövőben ahhoz, hogy elkerülje a kísértést.
  • Ha megegyeztek abban, hogy komolyan veszitek kapcsolatotok újjáépítését, akkor kölcsönösen át kell gondolnotok néhány kérdést. Vajon milyen hibákat kéne felszámolni ahhoz, hogy elkerüljétek párkapcsolatotok meggyengülését és a hűtlenséget? Mire van szükségetek a kapcsolat megerősödéséhez? Mi az, ami korábban hiányzott hétköznapjaitokból?
  • A párterápia segít, hogy a bizalomvesztést feldolgozzátok, a kapcsolat jövőképét felvázoljátok, a kommunikációs gátakat leküzdjétek.

Amikor nincs remény
Ha mindent megtettetek azért, hogy kapcsolatotok rendeződjön, ám a mérleg mégis negatív, akkor érdemes a szakítást fontolgatni. Figyelmeztető jel lehet, ha a krízis lecsengése után is sokat veszekedtek, a múltat állandóan felhánytorgatjátok, és nem vagytok képesek egymást elfogadni. Ha a kapcsolatot eluralja a harag, sértettség és bizalmatlanság, akkor tényleg a különválás a legjobb megoldás.

0013890_2.jpg ()

Ismétlődő hűtlenség
Ha újabb félrelépések mérgezik a kapcsolatot, akkor valóban nincs közös jövő. Ha a békülést követő „mézes hetek” után újra félrelépsz vagy párod hűtlenkedik, akkor tényleg értelmetlen a kapcsolat jövőjéről gondolkodnotok.
Az érett, felnőtt ember képes eldönteni, kivel akar élni. E döntésben nincs mentség! A „harmadik” tartós jelenléte, még a nyitott házasságokban élők szerint is megmérgezi, rombolja a párkapcsolatot.
Egy párkapcsolat ápolására akkor érdemes időt és energiát fordítani, ha valóban mindketten akarjátok .

Amikor a hűtlenség építő…
Paradoxonnak tűnhet, de ha a pár túljut a félrelépés okozta krízisen, akkor a „háromszög-helyzetek” akár a párkapcsolat megerősítői is lehetnek.
Ha a hűtlenséget vészjelnek tekintitek, mely felhívja a figyelmet a kapcsolat meggyengülésére és hibáira, akkor a félrelépés szövetségetek feltámasztója is lehet.
A pár tagjai – ha képesek a hűtlenséget feldolgozni – a kapcsolat „gyógyítása” során közelebb kerülnek egymáshoz. Rádöbbennek, milyen értékes számukra meglévő kapcsolatuk és a társuk. Bár kezdetben nehéz hinni abban, hogy életetek ismét visszazökken a normális kerékvágásba, mégis érdemes megpróbálkozni a párkapcsolat rendezésével.

Képek forrása: Profimedia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X