Főoldal > EGÉSZSÉG > Agresszív daganat – Egy fiatal nő küzdelme a mellrákkal

Agresszív daganat – Egy fiatal nő küzdelme a mellrákkal

mellrákszűrés
0

Írta:

Energikus, csinos, sportos fiatal nő Anita, holland férjével évek óta él boldog házasságban, saját vállalkozásukat vezetik. Kislányuk, Sidney 14 éves. Ma már mosolyogva beszél arról, hogy három éve egy rosszindulatú daganat miatt a teljes bal mellét el kellett távolítani. „Nagyon megijedtem” Anita zuhanyozáskor tapintotta ki a csomót a bal mellében. Azonnal orvoshoz fordult, és a […]

Energikus, csinos, sportos fiatal nő Anita, holland férjével évek óta él boldog házasságban, saját vállalkozásukat vezetik. Kislányuk, Sidney 14 éves. Ma már mosolyogva beszél arról, hogy három éve egy rosszindulatú daganat miatt a teljes bal mellét el kellett távolítani.

„Nagyon megijedtem”

Anita zuhanyozáskor tapintotta ki a csomót a bal mellében. Azonnal orvoshoz fordult, és a szükséges kivizsgálások negatív eredménnyel zárultak. Orvosai azt javasolták neki, hogy a biztonság kedvéért hat hónap múlva újra jelentkezzen ultrahangra, de ő nem várt addig. Egy hónap múlva újabb vizsgálatnak vette alá magát.
„Mindig tartottam a ráktól, mert mind a négy nagyszülőm ebben a betegségben halt meg – meséli Anita. – Amikor kitapintottam a csomót, nagyon megijedtem. Csak akkor nyugodtam meg egy kicsit, amikor a második ultrahangos vizsgálatnak is negatív lett az eredménye. Utána újra visszakerültem abba a taposómalomba, amely az üzleti élettel jár. Már majdnem elfeledkeztem az egész betegségről, amikor a mellem fájni kezdett, ezért újra felkerestem az orvosomat.”

„Velem ez nem történhet meg!”

A vizsgálat után az orvosok közölték Anitával, hogy a csomó a négyszeresére nőtt, és a másnap elvégzett biopsziás vizsgálat eredménye sem biztatta őt semmi jóval: a daganat agresszív, és azonnal el kell távolítani. Az operációt egy héten belül el is végezték.
„Az első gondolatom az volt, hogy velem ez nem történhet meg – emlékszik vissza a fiatal nő. – Ugyan a rendelőből kiérve sírva fakadtam, de sokat segített, hogy az orvosok körültekintően tájékoztattak arról, hogy mi vár rám az elkövetkező napokban, így nem estem pánikba. Mire hazaértem, csak egy cél lebegett a szemem előtt: leküzdeni a betegséget!”

0014440_1.jpg ()

Borzasztó bizonytalanságban

A daganatot eltávolították Anita melléből, de félő volt, hogy a betegség újra kiújul, ezért orvosa  teljes melleltávolító operációt javasolt. A fiatalasszony azonnal beleegyezett. A beavatkozás azért is fontossá vált, mert a hónaljában újabb csomók jelentek meg. Orvosai közbenjárására Anita a bal mellének eltávolításával egyidejűleg mellimplantátumot is kapott. Szervezete jól reagált a műtétre, ennek ellenére nagyon nehéz időszak következett, fennállt ugyanis a veszélye annak, hogy a hónaljban lévő csomók miatt a nyirokrendszeren keresztül a rákos sejtek szétszóródtak a szervezetében. Anita bizonyosságot szeretett volna, miközben a kemoterápiára várt, ezért családi összefogással saját költségén részt vett egy speciális PET-CT vizsgálaton, ahol kiderült, hogy nincs több daganat a testében.
„A második műtét utáni időszak teljes bizonytalanságban telt, borzasztó volt. A negatív eredmény ellenére sem nyugodtam meg, mert tudtam: a vizsgálatot végző gép a 3 mm-nél kisebb daganatot nem tudja kimutatni. Ezzel a tudattal kezdtem el a kemoterápiát. Közben azért sokat segített az agykontroll-tanfolyamon elsajátított módszer. Folyamatosan ismételgettem magamnak: meggyógyulok, meggyógyulok!”

Hatott a munkaterápia

A kemoterápia hat hónapig tartott. Anita a kezelés kezdetekor sem enni, sem inni nem tudott, a haja pedig csomókban hullott.
„Én vagyok a család motorja, egyszerűen nem hagyhattam el magam. Lelkileg sokkal jobban megviselt az, hogy nincs hajam, mint az, hogy nincs mellem. Az első kezelés után még egy hétig feküdtem, a második után azonban – a rosszullétek miatt kisebb hévvel ugyan – dolgozni kezdtem. A munkaterápia hatott. A betegtársaim példáját látva felismertem: aki elhagyja magát, az talán soha nem tud meggyógyulni.”
Anitát a kemoterápiás kezelés után gyógyultnak nyilvánították, de az azóta is tartó folyamatos kontroll ellenére tavaly augusztusban újra visszatért a betegsége.

„Nem idegeskedem feleslegesen”

„Ez a küzdelem sem tanított meg arra, hogy visszavegyek a tempóból és tanuljak a hibáimból, egyre többet dolgoztam, ugyanúgy stresszben éltem, mint a betegség előtt. Nem figyeltem az étkezésemre, és a javasolt C- és E-vitamin szedését is elhanyagoltam. Csak akkor kaptam észbe, amikor újabb csomók jelentek meg a hónaljamban – ezúttal a jobb oldalon. Naponta ismételgettem: eltüntetem őket! Az életmódomat is gyökeresen megváltoztattam. És szerencsére a szövetmintavétel eredménye negatív lett.”
Anita belátta, hogy a betegséget nem tudja teljesen megszüntetni, ahogy mondja, „a hajlam benne van a szervezetében”, de sokat tehet azért, hogy ne újuljon ki.
„A mellrák végül megváltoztatta az életemet. Ma már nem akarok minden munkát én végezni, és nem akarom mindenkinek megoldani a problémáit. Nem idegeskedem feleslegesen, ha valami bánt, az iroda mögött szó szerint kikiabálom magamból. Odafigyelek az étkezésemre is, mindennap eszem főtt ételt, sok vitamindús zöldséget, gyümölcsöt és kerülöm a cukrot, helyette mézzel ízesítek mindent. Esténként relaxálva merülök álomba, egy speciális agykontroll-módszert alkalmazok. Ilyenkor elképzelem, hogy felülök egy jet-skire, elmegyek vele Szicíliáig, és ott beleugrom a tengerbe. Lemerülök a tenger fenekére, és bebújok egy kamrába, ahol egy manó kisöpri a daganatokat a testemből. Ez mindig segített: akkor is, amikor nagyon beteg voltam, és most is, amikor tudom, van esély arra, hogy visszaessek.”

A témáról bővebben a Wellness magazin októberi számában is olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X