Főoldal > EGÉSZSÉG > Belezúgtam a kollégámba, mit tegyek? – A párterapeuta válaszol

Belezúgtam a kollégámba, mit tegyek? – A párterapeuta válaszol

kollégamunkahelypárkapcsolatszerelemszex
0

Írta: and

Gyakran szövődik párkapcsolat a munkahelyen, hiszen aktív óráink legnagyobb részét ott töltjük. A munkatársak közötti gyakori találkozás és a közös érdeklődés kedvez a kapcsolatok kialakulásának. Ám ha stabil párkapcsolatod van, vagy már házasságban élsz, akkor a munkahelyeden kialakuló szexuális kapcsolat nem csupán magánéletedet, de állásodat, karrieredet is veszélyeztetheti. A szociálpszichológiai kutatások szerint sok ember talál […]

Gyakran szövődik párkapcsolat a munkahelyen, hiszen aktív óráink legnagyobb részét ott töltjük. A munkatársak közötti gyakori találkozás és a közös érdeklődés kedvez a kapcsolatok kialakulásának. Ám ha stabil párkapcsolatod van, vagy már házasságban élsz, akkor a munkahelyeden kialakuló szexuális kapcsolat nem csupán magánéletedet, de állásodat, karrieredet is veszélyeztetheti. A szociálpszichológiai kutatások szerint sok ember talál párt a munkahelyén, és az iskolák mellett a legtöbb házassághoz vezető kapcsolat is a munkahelyen jön létre. Ám ha túl gyakran keveredsz munkahelyeden futó szexuális kapcsolatokba vagy “háromszög” helyzetekbe, az meglehetősen bonyolulttá teheti az életedet – és nem csupán a magánéleted.

0014768_1.jpg ()

Mire figyelj, ha a munkatársaddal szövődik kapcsolat?

1. tipp: Figyelj a kapcsolati egyensúlyra!

Az egészséges párkapcsolatban a felek általában egyenlőek, a kapcsolat szimmetrikus, egyensúlyban van. A munkahelyeken szövődő párkapcsolatokban nagyon gyakori, hogy a felek a munka világában egyenlőtlen vagy versengő viszonyban vannak. Ezért meggondolandó a főnököddel vagy a beosztottaddal viszonyt kezdened. Fölé- vagy alárendeltségi viszony esetén még a munkahelyi zaklatás vádja is felmerülhet. Még kollégák esetén is megnehezíti a párkapcsolatot a munkatársak közötti versengés vagy féltékenység. Légy óvatos! Mások a szabályok a munkahelyen, mint a magánéletben.

2. tipp: Ne keverd össze a munkahelyedet a magánélettel!

Bármilyen izgalmas és bizsergető a munkatársaddal szövődő szerelmi kapcsolat – közhely, de igaz – , hogy sok bonyodalomtól kíméled meg magad, ha nem kevered össze a munkahelyedet a magánélettel. Egy forró pillantás a folyosón felforralja a véred, ám intim helyzetekbe keveredni a kollégák szeme láttára nem tanácsos. Az sem biztos, hogy a munkahelyi szexuális aktusra vonatkozó fantáziátokat, valóban a hivatalban kell megvalósítani. A kollégák körében óhatatlanul feszültséget, pletykákat teremtenek az ilyen kapcsolatok. Arról nem is szólva, hogy szakítás esetén az elrontott kapcsolat érzelmi terheitől nehezebb lesz megszabadulni, ha egy munkahelyen dolgoztok. A volt partnereddel való rendszeres találkozás lehetősége és a kollégák gyakran tapintatlan viselkedése igazán fájdalmassá teheti a szakítást.

3. tipp: Állapodj meg a partnereddel a közös szabályokban!

A munkahelyre “bevinni” magánéletetek intim részleteit egyáltalán nem tanácsos. Egy ismerősömnek például gondot okozott, hogy partnere, aki egyben kollégája is volt, gyakran lekezelően, pillanatnyi szeszélyétől függően bánt vele a többi munkatárs előtt. Egy munkahelyi románc folytatásához is szükséges az érzelmi intelligencia, ami egyébként a párkapcsolatban is elengedhetetlen.

Hogyan kerülheted el a munkahelyi románc csapdáit?

  • Mielőtt munkahelyi viszonyba keverednél, tájékozódj a másik “státuszáról”: egyedülálló-e a “kiszemelt”, vagy stabil kapcsolata van? Az utóbbi milyen bonyodalmakat vet fel? Netán vonzalmad alanya, pont valamelyik kollégátokkal jár?
  • Ha kialakul a munkahelyi viszony, akkor érdemes menet közben, lehetőleg már a kapcsolat elején megállapodni a szabályokban. Titoktartást és diszkréciót kérni a másik féltől, esetleg arról is beszélgetni: mi történik szakítás esetén? Mi történik akkor, ha a kapcsolat komolyra fordul? Ki mit vár ettől a munkahelyi kapcsolattól?
  • Érvényes a “házinyúlra nem lövünk szabály”: ha túl közeli kollégák vagytok, akkor érdemes az egyik fél áthelyezését kérni.
  • Ne feledd: a “nem” valóban nemet jelent! Ha valaki nem akar ilyen kapcsolatba keveredni, vagy nem akarja a kapcsolatot folytatni, azt el kell fogadni. Ellenkező esetben még a munkahelyi zaklatás vádja is felmerülhet!
  • Érdemes titokban tartani a románcot. Kár a kollégáknak elhíresztelni a legújabb hódítást. Így sok ostoba pletykától és későbbi sérüléstől véded meg magad és a kapcsolatot!

Jó, ha tudod!
Sajnos, általános tapasztalat, hogy a munkahelyen szövődő párkapcsolatból valamelyik fél mindig vesztesen, halmozott lelki sérülésekkel kerül ki. Különösen, igaz ez a“háromszög” helyzetekre, vagyis ahol valamelyik fél vagy mindkettő stabil kapcsolata mellett létesít munkahelyi viszonyt. Pozitív példák bizonyítják, hogy célszerű a munkatársi viszonyt feláldozni, a párkapcsolat kiegyensúlyozottsága érdekében. Vagyis akik egymásba szeretnek, a továbbiakban ne maradjanak kollégák!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X