Főoldal > EGÉSZSÉG > Egyensúlyunk őrzője – a pajzsmirigy

Egyensúlyunk őrzője – a pajzsmirigy

egészségfogyókúrapajzsmirigy
0

Írta:

Egy felmérés szerint a pajzsmirigyproblémák legalább négyszer annyi nőt érintenek, mint férfit. A számtalan veszélyeztető tényező, például a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás vagy a stressz mellett ugyanis a nők esetében még a hormonális változások is megzavarhatják a pajzsmirigy működését. Így például a nemi érés kezdetekor, a terhesség alatt, a szülést követően vagy a klimax […]

Egy felmérés szerint a pajzsmirigyproblémák legalább négyszer annyi nőt érintenek, mint férfit. A számtalan veszélyeztető tényező, például a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás vagy a stressz mellett ugyanis a nők esetében még a hormonális változások is megzavarhatják a pajzsmirigy működését. Így például a nemi érés kezdetekor, a terhesség alatt, a szülést követően vagy a klimax tájékán különösen ügyelni kell a pajzsmirigy helytelen működésére figyelmeztető testi és lelki jelekre. Ezek feltérképezésében dr. Balázs Csaba endokrinológus volt segítségünkre.

0015506_1.jpg ()

Központi irányító
Ahogy a neve is jelzi, a pajzsmirigy pajzsszerűen, U alakban helyezkedik el a légcső előtt. Feladata, hogy hormonokat termeljen és juttasson a véráramba. A szakemberek a pajzsmirigyet az anyagcsere és a vegetatív idegrendszer szervezőközpontjaként emlegetik, hormonjai alapvető befolyással vannak a szívműködésre, az idegrendszeri érzékenységre, az emésztőrendszerre, a táplálékhasznosításra és a menstruációs ciklusra. Ha a pajzsmirigy működésével bármilyen probléma van, a tünetek elsősorban ezen funkciók zavarában nyilvánulnak meg.

Bizonyos esetekben kiemelkedő a szerepe: például a terhesség idején, amikor kulcsfontosságú a kellő mennyiségű pajzsmirigy hormon, hiszen a magzat az első három hónapban még nem rendelkezik saját pajzsmiriggyel, így az anya hormonjait hasznosítja, amelyből ha nincs elegendő, zavarok keletkezhetnek az idegrendszer fejlődésében.

Alulműködik vagy túlpörög
Különböző tényezők hatására előfordul, hogy egyeseknél a pajzsmirigy elégtelenül működik, vagyis kevesebb hormont termel a kelleténél. Ennek hátterében a túlhajszolt, stresszes életmód, a félkész és tartósított ételek rendszeres fogyasztása, a különböző gyulladásos megbetegedések vagy gyógyszeres kezelések is állhatnak. A pajzsmirigy képes a túlpörgésre is: amennyiben e fontos szervünk a kelleténél több hormont termel, könnyen megbillenhet a szervezet egyensúlya. Ezt a helytelen életmódon túl különböző fertőzések és hormonzavarok is előidézhetik. Amikor a pajzsmirigyhormon szintje csak kis mértékben tér el a normálistól, a tüneteket nehéz felismerni, és a legtöbbször nem is tulajdonítunk nekik jelentőséget, pedig fontos lenne a mielőbbi kezelés.

Ha a pajzsmirigy alulműködik, eleinte fáradékonyság jelentkezik, a koncentrációs képesség is romolhat. Előrehaladott állapotban lelassul az anyagcsere, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás, és megfigyelhető egyfajta érdektelenség, depresszió is. A fizikai tünetek között említésre méltó még a csökkenő étvágy melletti súlygyarapodás, a hajhullás, a sápadt és száraz bőr.

Ha viszont a pajzsmirigy túlműködik, mindezek ellenkezője figyelhető meg. Felgyorsul a mozgás, a beszéd és a gondolkodás, szaporább lesz a pulzus, a beteg idegesebbé válik, és szinte bármennyit eszik, egyre csak fogy. Előrehaladott állapotban a pajzsmirigy túlműködése az úgynevezett Basedow-kór formájába nyilvánul meg, amely a szerv megnagyobbodásával, úgynevezett golyvával (strúmával) járhat együtt, amelynek tünetei közé tartozik a szem kidülledése és az izmok duzzadása.

A cikk folytatását a Wellness magazin novemberi számában olvashatod…

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X