Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogyan ismerheted fel a bántalmazó partnert?

Hogyan ismerheted fel a bántalmazó partnert?

párkapcsolatszerelemszex
0

Írta: and

Ez a cikk nem a férfiak ellen, hanem a normális párkapcsolatokért íródott. Azért a nőknek szól, mert – a statisztikák szerint – az esetek 95%-ban a férfi az agresszív fél, a nő pedig a bántalmazott. Természetesen elismerem, hogy létezik női agresszió is, amit a férfiak leginkább „ húsevő növényhez” hasonlítanak – igen találóan. A férfiak […]

Ez a cikk nem a férfiak ellen, hanem a normális párkapcsolatokért íródott. Azért a nőknek szól, mert – a statisztikák szerint – az esetek 95%-ban a férfi az agresszív fél, a nő pedig a bántalmazott. Természetesen elismerem, hogy létezik női agresszió is, amit a férfiak leginkább „ húsevő növényhez” hasonlítanak – igen találóan. A férfiak magasabb agressziószintje evolúciós szempontból érthető. A bántalmazás azonban – evolúció ide vagy oda – elfogadhatatlan egy partnerkapcsolatban, akár férfi, akár nő követi el. Agresszív késztetései mindenkinek vannak, ám az indulatok kontrollja megtanulható. Az agresszív feszültség sporttal, versengő játékokkal, hobbival stb. levezethető.

Nem lehet elégszer kimondani, leírni, hogy semmilyen érzelmi állapot, semmiféle párkapcsolati viszonyulás nem teszi indokolttá a másik ember megalázását és megverését. A verés, bántalmazás bűncselekmény. Ám jusson eszedbe, hogy segítséget kérned és elfogadnod neked kell. Ezért fontos, hogy felismerd, ha erőszakos hajlamú partnerrel akad dolgod – még mielőtt kapcsolatotok elmélyülne. Sajnos sokan hisznek abban, hogy partnerük – fogadkozásához híven – majd megváltozik, megjavul. A valóságban az első elcsattanó pofont általában követi a többi, s egyre nehezebb a kapcsolat megszakítása a bántalmazóval. Az erőszakos viselkedés csak akkor oltódik ki, ha a bántalmazó szakszerű segítséget kap, mely segíti őt abban, hogy megtanulja indulatos viselkedését kontrollálni.

0015366_1.jpg ()

Hogyan ismerheted fel a bántalmazó partnert?
Még ma is sokan a férfiak erőszakos, indulatos viselkedését a férfiasság „hagyományos” jelének tekintik. Úgy gondolhatják, a tradicionális női szerep része, hogy alárendelődjenek partnerük erőszakos viselkedésének. Különösen igaz ez akkor, ha a nő gyermekkori családjában is rendszeres volt az erőszak. Hazánkban minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, olyan kapcsolati mintát látott, ahol az apja verte az anyját. Tény, ha valaki szakszerű segítséget kap, hogy erőszakos partnerével folytatott kapcsolatát megszakítsa, akkor a későbbiekben sikerül elkerülnie, hogy bántalmazó kapcsolatba keveredjen.

Ha egy férfi bántalmazóvá válik, annak okai érthetőek és megragadhatóak az illető személyes sorsában. Ezért lényeges, hogyha belátja problémáját és hajlandó együttműködni, akkor szakszerű segítséget kapjon abban, hogy megtanulja kontrollálni erőszakos viselkedését.

 A bántalmazó férfi azonnali ismertető jelei:

(forrás: NANE Egyesület: Miért marad? c. kiadvány Bp.2006 )

Ha mások jelenlétében tör-zúz, testi erőszakkal fenyegetőzik vagy ennek lehetősége akárcsak felmerül a kapcsolatban, általában durva és türelmetlen a gyermekekkel és állatokkal, verte korábbi partnerét.

A bántalmazó férfiakat jellemző vonások, melyek együttállása párkapcsolati erőszakra hajlamosít:

  • Alacsonyabb rendűnek ítéli a nőket, negatívan minősít.
  • Durva viselkedését nem tartja helytelennek.
  • Önértékelése alacsony, kudarcai miatt pedig másokat hibáztat.
  • Apja verte az anyját, és ő maga is bántalmazott gyermek volt.
  • Extrém módon reagál a stresszre, gyorsan elveszíti türelmét, erőszakos eszközökhöz folyamodik.
  • Nem tudja dühét kezelni, hagyja, hogy dühe eluralja viselkedését.
  • Nehezen tudja vágyait, kívánságait pozitív módon, megfelelő hangnemben kifejezni.
  • Akaratát úgy érvényesíti, hogy uralkodik másokon.
  • Agresszív a szexben, illetve keresi az uralmát bizonyító helyzeteket.

0015366_2.jpg ()

Már a kapcsolat kezdeti szakaszában gyanút foghatsz, ha:

  • Partnered féltékeny, hibáztat.
  • Kontrollálja egyéb kapcsolataidat, beszűkíti mozgástered, elszigetel a családtól, barátoktól.
  • Irreális elvárásokat támaszt: arra kényszerít, hogy légy mindig ápolt és szexuálisan elérhető, a háztartás pedig legyen mindig hiba nélküli.
  • Nem vitaképes, inkább befolyásol téged.
  • Vágyaidat nem veszi figyelembe, kierőszakolja vagy megtagadja a szexet.
  • Úgy véli, joga van a nőket nevelni, büntetni.
  • Viselkedése durva szélsőségek között változik: pl. kettesben agresszív, míg a külvilág felé kedvesen, udvariasan viselkedik.

Cikkünk következő részében arról olvashatsz: Mit tehetsz, ha partnered rendszeresen bántalmaz? Hogyan szakíthatod meg kapcsolatodat erőszakos partnereddel?

Kiadványok:
Miért marad? Letölthető kiadvány a feleség- és gyerekbántalmazás okairól és a segítők lehetőségeiről.
Patricia Evans: Szavakkal verve… Önsegítő könyv a verbális és lelki erőszakról.
Morvai Krisztina: Terror a családban
A NANE Egyesület szórólapja a családon belüli erőszakról. word formátum (41 kB)
A NANE Egyesület egyéb kiadványai
Az Amnesty International jelentése a nemi erőszak magyarországi helyzetéről
Tóth Olga: Erőszak a családban TÁRKI Társadalompolitikai Tanulmányok,12. 1999.

Jogi lehetőségek a segítségkérésben:
A távoltartásról szóló paragrafusok a büntetőeljárásról szóló törvényben Sajtóközlemény a 2006. július elsején hatályba lépő távoltartásról szóló törvényi rendelkezésről 13/2003. számú ORFK intézkedés A rendőrség lehetőségei és kötelességei családon belüli erőszak esetén.

Helyek, ahol segítséget kapsz:

  • A helyi Családsegítő Központ munkatársa válaszol gyakorlati kérdéseidre és segít abban, hogy átmeneti szállást, krízisszállást találj.
  • OKIT 06 80 20 55 20 (24 órában, 7 napon át) Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, olyan esetben, ha menekülni kell. Gyakorlati tanácsokkal látnak el és átmeneti otthonba irányítanak.
  • NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület www.nane.hu  
  • Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala: 06-80-505-101 (este 6 és 10 között)
  • Stop-férfierőszak információs vonal 06 1 344 3802 (csütörtök 18-22 óra között) bántalmazó magatartásuktól szabadulni akaró férfiak számára www.stop-ferfieroszak.hu
  • Patent Egyesület jogsegély 06 70 529 5676 Bántalmazott nőknek, illetve nemi alapú erőszak és diszkrimináció áldozatainak www.patent.org.hu
  • www.krizistelefon.hu  

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X