Főoldal > EGÉSZSÉG > Spórolj tízezreket! – 4 takarékos tipp

Spórolj tízezreket! – 4 takarékos tipp

fűtésgázspórolástakarékoskodásvillanyvíz
0

Írta:

Nem is hinnéd, mennyi pénzt költesz teljesen fölösleges dolgokra – ha nem vagy otthon, miért hagynád égve a villanyt, bekapcsolva a fűtést és csöpögve a csapot? Egy kis odafigyeléssel könnyen csökkentheted havi költségeidet – négy tippünk ebben segít neked! 1. Vásárolj okosan! Felejtsd el a félkész és mélyhűtött termékeket, ezeknek az ára ugyanis egyre borsosabb! Az […]

Nem is hinnéd, mennyi pénzt költesz teljesen fölösleges dolgokra – ha nem vagy otthon, miért hagynád égve a villanyt, bekapcsolva a fűtést és csöpögve a csapot? Egy kis odafigyeléssel könnyen csökkentheted havi költségeidet – négy tippünk ebben segít neked!

1. Vásárolj okosan!

Felejtsd el a félkész és mélyhűtött termékeket, ezeknek az ára ugyanis egyre borsosabb! Az elősütött, panírozott húsok és a mélyhűtött sült krumplik amúgy sem tesznek jót az alakodnak! Inkább nézz szét a piacokon: sok-sok friss zöldséget, gyümölcsöt vásárolhatsz, akár jóval alacsonyabb áron is! Csábítanak a bevásárlóközpontok roskadozó polcai? Menj előre megírt listával vásárolni! 

Tipp: Kerüld el a  gyorséttermeket is, mert egészségtelenek és drágák! Főzz inkább otthon valami finomat – egy menü árából egyszerűen összehozhatsz egy kétszemélyes, laktató és egészséges vacsorát!

2. Főzz takarékosan!

Ha már túl vagy az egyre költségesebb bevásárláson, spórolj főzés közben! Szerezz be egy kuktát, mert ebben sokkal gyorsabban készen lesznek az ételek – így kevesebb áramot illetve gázt kell használnod. Ha nincs kuktád, mindig használj fedőt, mert így is csökkentheted az ételek főzési idejét. Sütés közben figyelj oda az áram- és gázfogyasztásra: használd ki a sütő méretét! A piruló csirke mellé miért ne tehetnél be egy kis burgonyát is? 

Tipp: Ha egyszerű vacsorát szeretnél készíteni, akkor ne süss vagy főzz, inkább párolj! Fogj egy nagy adag zöldséget, és párold puhára őket: könnyű, finom és pár perc alatt készen van. 

0015460_1.jpg ()

  

3. Fűts, de mértékkel!

A lakásodban egyedi fűtésszabályozó van? – Használd ki! Ha reggel elmész dolgozni, tekerd minimumra a fűtést – ne melegítsd fölöslegesen a lakást! Ahhoz, hogy a meleg valóban a falakon belül maradjon, figyelj arra, hogy a nyílászárók rendesen zárjanak – érdemes még időben kicseréltetned, vagy legalább körbeszigetelned az ablakokat! Ne feledd: az éjszakára lehúzott redőny sem engedi szökni a meleget! 

Tipp: Ne fűtsd túl a lakást! A nagy meleg nem túl kellemes, és a szervezetnek sem tesz jót! Figyelj arra, hogy a hálószobában 17-18 foknál soha ne legyen melegebb – elalvás előtt jól szellőztesd ki a helységet, aztán bújj be a takaró alá. Hidd el, sokkal jobban fog esni így az alvás!

4. Spórolj a vízfogyasztással is!

A víz egyre drágább, ezért ne pazarold! Fogmosás közben ne folyjon fölöslegesen a víz! Az elromlott, csöpögő csapot is érdemes minél hamarabb megjavíttatnod, mert ellenkező esetben egy hónap alatt akár 100-150 liter víz is elfolyhat! A mosással is takarékoskodj: csak akkor kapcsold be a mosógépet, amikor már annyi szennyes ruha gyűlt össze,  hogy tele lehet pakolni a gépet! Ha ez megvan, válassz minél rövidebb mosási programot!

Tipp: A fürdés helyett válaszd a zuhanyzást! Így maximum 70-80 liter vizet fogyasztasz, míg ha beülsz egy kád vízbe, 140-150 liter is elfolyik fölöslegesen! Ráadásul a zuhanyzás feszesebbé teszi a kötőszöveteket, felpezsdíti a vérkeringést, és sokkal jobban frissít, mint egy kád forró fürdő!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X