Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség! Egyedül töltöm a karácsonyt!

Segítség! Egyedül töltöm a karácsonyt!

egyedüllétkarácsonymagánypszichológia
0

Írta: and

Éveken át dolgoztam egy telefonos lelki segítőszolgálatnál. A szenteste mindig „nagyüzemnek” számított, rengeteg telefonhívást kaptunk. A beszélgetések átsegítették a telefonálókat az egyedül töltött órákon. Csak tudnod kell segítséget kérni, adni és elfogadni. Lássuk, hogyan! Tippek karácsonyi magány ellen Vedd körül magad olyan barátokkal, ismerősökkel, akik szintén egyedül töltik a szentestét. Szervezzetek délelőtti programot, majd főzőcskézzetek, […]

Éveken át dolgoztam egy telefonos lelki segítőszolgálatnál. A szenteste mindig „nagyüzemnek” számított, rengeteg telefonhívást kaptunk. A beszélgetések átsegítették a telefonálókat az egyedül töltött órákon. Csak tudnod kell segítséget kérni, adni és elfogadni. Lássuk, hogyan!

0016385_1.jpg ()

Tippek karácsonyi magány ellen

  • Vedd körül magad olyan barátokkal, ismerősökkel, akik szintén egyedül töltik a szentestét. Szervezzetek délelőtti programot, majd főzőcskézzetek, bulizzatok együtt. Egyre több országban elfogadott, hogy december 24-e nem csupán a családi, hanem a baráti együttlétek ideje is.
  • Segíts valakinek, ha szomorúnak és magányosnak érzed magad! Ez nem csak karácsonykor érvényes. Az emberi kapcsolatok ápolása örömmel és megnyugvással tölt el, hiszen azt érezheted, valakinek valóban szüksége van rád. Az idős emberek a gondozóházakban, a kórházak betegei, a hajléktalanszállókon élők is magányosak és segítségre, együttérzésre szorulnak karácsonykor. Csatlakozz valamilyen karitatív, segítő tevékenységhez – ez lehet ételosztás vagy rászorulók megajándékozása.
  • Egyre több közművelődési intézmény szervez országszerte kulturális programot – akár december 24-én is – egyedülállók számára. Tájékozódj az interneten és válaszd ki a neked tetszőt!
  • Ha mégis egyedül lennél otthon, telefonálj valakinek, régi ismerősnek vagy távoli rokonnak, akivel már régen nem beszéltél.
  • A telefonos lelki segítőszolgálatok munkatársai december 24-én is ügyeletet tartanak és szívesen fogadják hívásod. Lehet, hogy a vonal túlterheltsége miatt, többször kell próbálkoznod.
  • Karácsonyozz igényesen! Díszíts fát, főzz valami finomat, hallgass jó zenéket, kölcsönözz ki néhány jó filmet, olvasd újra kedvenc könyvedet, írd le az érzéseidet. A karácsonyhoz fűződő szokások, rituálék átsegítenek az egyedül töltött időn.
  • Lepd meg magad! Ajándékozz magadnak olyan dolgot, amire már régóta vágysz.
  • Ne feledd: a pozitív gondolkodás most is segít. Általában a „minden vagy semmi” típusú gondolkodás az, ami ilyenkor elkeseríthet. Úgy érezheted, ha szenteste egyedül vagy, ez már mindig így marad. Pedig az egyedüllét, csak most, csak ma, csak ezen az ünnepnapon valóságos. Hidd el, nem leszel mindig egyedül! Gyűjts ötleteket, mit is tehetnél a jövőben azért, hogy a következő december 24-ét már ne egyedül töltsd!

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X