Főoldal > EGÉSZSÉG > Az ultrahangvizsgálatok jelentősége várandósság alatt

Az ultrahangvizsgálatok jelentősége várandósság alatt

szűrővizsgálatultrahangvárandósság
0

Írta: and

Az ultrahangos vizsgálatokkal állapítják meg a várandósság pontos idejét, a terhességi heteket. A szülés várható időpontját általában az ultrahang alapján végzik, azonban a terhességi kor hivatalosan az utolsó vérzés első napjától számít. Panaszmentes várandósság esetén négy alkalommal végeznek ultrahangos vizsgálatot. Ezek a szülészet-nőgyógyászati diagnosztikában nagy jelentőséggel bírnak. Céljuk ugyanis a különféle szervi kórállapotok felismerése. Mi […]

Az ultrahangos vizsgálatokkal állapítják meg a várandósság pontos idejét, a terhességi heteket. A szülés várható időpontját általában az ultrahang alapján végzik, azonban a terhességi kor hivatalosan az utolsó vérzés első napjától számít. Panaszmentes várandósság esetén négy alkalommal végeznek ultrahangos vizsgálatot. Ezek a szülészet-nőgyógyászati diagnosztikában nagy jelentőséggel bírnak. Céljuk ugyanis a különféle szervi kórállapotok felismerése.

Mi történik az ultrahangvizsgálaton?

A vizsgálat kétféleképpen történhet, hüvelyen vagy hason keresztül. Mindkét vizsgálat fájdalommentes. A hüvelyi vizsgálat alatt hanyattfekvő helyzetben, felhúzott lábakkal kell feküdni. Az orvos egy vékony, hosszúkás vizsgálófejet vezet a hüvelybe, amivel óvatosan mozgatva áttekintheti a kismedencei szerveket. Ennél a vizsgálatnál nagyon fontos, hogy üres hólyaggal érkezz! A hasi vizsgálat a hasfalon keresztül történik szintén fekvő helyzetben. Ekkor a has bőrére egy zselés anyagot kennek, ami megkönnyíti az ultrahanghullámok terjedését. A könnyebb képalkotás céljából ekkor telt hólyag javasolt. Amennyiben esedékes lesz az ultrahangvizsgálat, úgy célszerű előre megbeszélni az orvossal, hogy telt, vagy üres hólyaggal kell-e érkezned.

0017080_1.jpg ()

Mikor vannak az ultrahangvizsgálatok?

Az elsőt – koraterhességi vizsgálatot – akkor végzik, amikor megállapítják a várandósságot.  Ez általában hüvelyen keresztül és diagnosztikus céllal történik, így nem számoljuk bele a négy vizsgálatba. Ezzel a vizsgálattal pontosan megállapítható: az embrió életkora, mérete, az, hogy élő terhességről, vagy ún. többes terhességről van-e szó, illetve az, hogy a terhesség méhen belül, vagy kívül található-e.

  • Az 1. szűrővizsgálat

A 12-13. héten végzik, legtöbbször hüvelyen keresztül. Célja a fejlődési rendellenességek kiszűrése, valamint a tarkóredő vastagságának meghatározása. A tarkóredő vastagság növekedése kromoszóma rendellenességre, szívfejlődési rendellenességre, illetve egyéb genetikai rendellenességekre hívhatja fel a figyelmet. Ha a vastagság eléri, vagy meghaladja a 3 mm-t, akkor további vizsgálatok szükségesek, amelyeket genetikai központban végeznek.

  • A 2. szűrővizsgálat

A várandósság 18-19. hetében hasfalon keresztül végzik. Ekkorra már elkészülnek az AFP vizsgálati eredmények, amelyek segíthetnek még pontosabban kiszűrni a fejlődési- és kromoszóma rendellenességek gyanúját. Megállapíthatók a méhlepény tapadási rendellenességei is. Ennél a vizsgálatnál összehasonlítják a terhességi hetet a korábban mérttel, így nagyjából megállapítható a szülés pontos időpontja.

  • A 3. szűrővizsgálat

A szűrést általában a 28-32. héten végzik hasi vizsgálattal. Ekkor megfigyelhető: a magzat növekedési üteme, vagyis, hogy a korának megfelelően fejlődik-e, a későn észlelhető fejlődési rendellenességek, a magzatvíz mennyisége, valamint a méhlepény érettsége, amely a tápanyag- és oxigén ellátásért és cseréért felelős.

  • A 4. szűrővizsgálat

Az utolsó ultrahangot a várandósság végén, a 36-38. héten végzik hasi vizsgálattal. Célja, hogy feltérképezze a magzat elhelyezkedését, súlyát, fejlettségét, a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény érettségét, a köldökzsinór helyzetét, így a szülés várható körülményeit is.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X