Főoldal > EGÉSZSÉG > Pár perc alatt is meg lehet fagyni!

Pár perc alatt is meg lehet fagyni!

életmódfagyás
0

Írta:

Mínusz hat-hét fok alatt, valamint 30 km/h sebességű szélfúvásnál a bőrön percek alatt keletkezhetnek fagyási sérülések, mondta el Dr. Taizoon Baxamusa, az ortopédszövetség szóvivője. „Különösen a kéz, az ujjak, a lábfej, a lábujjak és a fül vannak veszélyben, ezért ezen testtájainkra jobban oda kell figyelnünk.” A fagyás maradandó károsodást is okozhat, mely hosszú távú idült […]

Mínusz hat-hét fok alatt, valamint 30 km/h sebességű szélfúvásnál a bőrön percek alatt keletkezhetnek fagyási sérülések, mondta el Dr. Taizoon Baxamusa, az ortopédszövetség szóvivője. „Különösen a kéz, az ujjak, a lábfej, a lábujjak és a fül vannak veszélyben, ezért ezen testtájainkra jobban oda kell figyelnünk.” A fagyás maradandó károsodást is okozhat, mely hosszú távú idült fájdalommal, hidegérzékenységgel és zsibbadással járhat. Extrém esetekben amputációra lehet szükség.

Az akadémia a következőket ajánlja a fagyási sérülések elkerülése érdekében:

  • Öltözködj megfelelően, könnyű, réteges ruházatot viselj! A legfelső réteg legyen víztaszító (nem vízálló) anyagból. Különösen óvjuk a fejet, a kezeket és a lábakat. Vigyázz az olyan területekre, melyek ki vannak téve a hidegnek, például a nyak, vagy a kesztyű és a kabátujj talákozásánál az alkar.
  • Kerüld az alkoholt, a koffeint és a nikotint, mert ezek az anyagok hajlamosítják a bőrt a hőártalmakra.
  • Ha a ruházat átnevesedik, azonnal be kell menni a hidegről, és át kell öltözni.
  • Ha bárhol zsibbadást észlelünk, azonnal be kell menni. Figyelj oda a láb- és kézujjakra és a fülekre!

Mit tehetsz még?

Fagyási sérülés gyanújával azonnal orvoshoz kell fordulni. A fagyás miatt a bőrön fehér, vagy szürke, esetleg viaszos elszíneződés, zsibbadás, keménység jelentkezhet. Ha nincs azonnali orvosi segítség, meleg helyre kell menni, az érintett területet pedig nyugalomba kell helyezni, lehetőség szerint kicsit megemelve. Célszerű a felmelegítés megkezdése, de sosem száraz hővel, sem forró fürdővel, mert ezek égést, illetve forrázást okozhatnak. A felmelegítést legalább 30-45 percig folytassuk, amíg az érzékelés visszatér. Nem szabad a sérült területet dörzsölni, vagy a hólyagokat lefedni, még steril kötözőanyaggal sem.

Forrás: MedipressTovábbi cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X