Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kezeld a párkapcsolati konfliktust! – A szakértő tippjei

Így kezeld a párkapcsolati konfliktust! – A szakértő tippjei

férfikonfliktuskezeléspárkapcsolat
0

Írta: and

Félreértés és félelem: a termékeny vitatkozás akadálya A párkapcsolatban felmerülő vitás kérdéseket, sokan nem tudják megfelelően kezelni. Ha konfliktus adódik, azt tévesen a romló kapcsolat jelének vagy az érzelmek kihűlésének gondolják. Az ebből fakadó félelem és aggodalom így megakadályozza a pár tagjait abban, hogy építően kezeljék a vitás helyzeteket. A felmerülő vitás kérdéseket, sokan személyes […]

Félreértés és félelem: a termékeny vitatkozás akadálya

A párkapcsolatban felmerülő vitás kérdéseket, sokan nem tudják megfelelően kezelni. Ha konfliktus adódik, azt tévesen a romló kapcsolat jelének vagy az érzelmek kihűlésének gondolják. Az ebből fakadó félelem és aggodalom így megakadályozza a pár tagjait abban, hogy építően kezeljék a vitás helyzeteket. A felmerülő vitás kérdéseket, sokan személyes támadásnak vagy kritikának értékelik, ez pedig hátráltatja őket abban, hogy felnőttként, konstruktívan vitatkozzanak. A felmerülő konfliktusok kezelése csak akkor lehetséges, ha pároddal képes vagy nyíltan és érett módon beszélgetni a vitás kérdésekről. A félreértések és eltérő nézőpontok kibogozása csak akkor lehetséges, ha szembenéztek a kényes kérdésekkel. Ha a béke érdekében elhanyagoljátok a felmerülő vitás kérdéseket s arra vártok, hogy „majd az idő megoldja”, ez csak további konfliktusokat szül kapcsolatotokban s újabb viták melegágya lehet. Csak a nyílt beszéd és türelmes meghallgatás vihet közelebb a kapcsolatotokban felmerülő vitás kérdések megoldásához.

Némaság vagy parttalan veszekedések: romló párkapcsolat

„Nem értem, mi vezetett a szakításhoz, pedig nem is veszekedtünk soha!” – csodálkoznak sokan. A parttalan veszekedések vagy az ezt „kivédő” hallgatás jelezheti azt, ha a párkapcsolatban nagy a feszültség. Ha a megoldatlan konfliktusok uralják két ember kapcsolatát, akkor a viták már nem hoznak megoldást s mindketten úgy érzik, alapjaiban rengették meg a kapcsolatot. A veszekedéseknek már nincs feloldása. A feloldás, azt a biztonságot jelenti, hogy “bár eltér a véleményünk, ennek hangot is adunk, de szeretjük egymást.” A kialakult helyzetért a pár mindkét tagja felelős. Az elnyomott harag s a megoldatlan különbségek könnyen a kapcsolat végét jelenthetik.

0017180_1.jpg ()

Hogyan kezeld a konfliktust partnereddel?

Nézetkülönbségek valamennyi párkapcsolatban léteznek. Hiszen különböző értékeket, szemléletet, szokásokat hozunk neveltetésünk miatt. Ha az eltérések túl nyilvánvalóak, akkor nem tartható fent a kapcsolat. Ahhoz, hogy különbözőségetek ne akadályozza kapcsolatotok fejlődését szükséges, hogy megtanuljatok vitatkozni, konfliktust kezelni, álláspontotokat képviselni. Sokan azért irtóznak a konfliktustól, mert nem tudnak vitatkozni. Ha megtanulsz vitatkozni, nem csak kapcsolatod, személyes szabadságod, hanem konfliktuskezelési készséged is fejlődni fog! Önismeret, őszinteség és a partner felé való nyitottság szükséges a konfliktus eredményes kezeléséhez. A kommunikációs szakértők szerint akadályozza a konfliktushelyzet megoldását, ha gondolkodásodat eluralják a következők:

  • Már a kezdet kezdetén elővételezed a kudarc lehetőségét.
  • Túl hamar feladod álláspontodat a béke érdekében.
  • Makacsul rámenősen, csak saját álláspontodat hagyod érvényesülni.

Tárgyaljatok igazából!

Az üzleti életből jól ismert a tárgyalásnak ez a módja, amit sok pár is sikerrel alkalmaz. Párterápiás tapasztalatok bizonyítják, hogy az adott pár vitakultúrájában komoly előrelépés e tárgyalási mód bevezetése. Először az egyik személy fejti ki álláspontját, elgondolását, anélkül, hogy partnere közbevágna vagy megcáfolná őt. A másik személy figyel, elismétli, hogy mit értett meg, illetve felteszi a tisztázó kérdéseket. Ezt követően a másik személy fejti ki álláspontját, elgondolását s a partnere csupán meghallgatja. Majd újra indul a „kör.” Így pároddal mindketten elégedettek lesztek, hiszen meghallgatást és figyelmet kaptatok, valamint értő kérdéseket. A vita, együtt gondolkodás, megoldás keresése így sokkal sikeresebb lesz.

Vitatkozzatok átgondoltan!

  • Gondold át, mit szeretnél, mi a fontos számodra. Hangolódj rá, hogy nyitott, megértő, kíváncsi, határozott, de kompromisszumra kész legyél a vita során.
  • Koncentrálj, hogy az adott probléma megoldása legyen a beszélgetés fókuszában.
  • Gondold át párod szempontjából is, hogyan növelheted a közös megoldás eredményességét az ő számára, illetve hogyan csökkentheted a helyzetből fakadó hátrányokat.
  • Figyelj arra, hogy partnered minden szükséges információt megkapjon a vita során.
  • Ne a probléma legyen előtérben, hanem a nézeteltérés lényege. Pl. “ Az a problémám veled….helyett: “ Abban nem értünk egyet….”
  • Készíts elő megoldási javaslatot.
  • Ne harcolj a partnereddel. Próbálj az ő elképzeléseire is odafigyelni!
  • Célszerű “szétszedni” a problémát: mely területeken van egyetértés köztetek s mit kell még tovább gondolni?
  • Ne adjátok fel! Ha egy területet megoldottatok, érdemes egy újabb” kört” kezdeni.
  • Fontos, hogy a vita végén értékeljétek az eredményeket és legyen valamilyen érzelmi feloldás. Pl. “Máshogy gondolkodunk, de azért nagyon szeretlek.”
  • Ha gyakoroljátok a vitatkozásnak ezt a módját, szívesen és termékenyen vitáztok majd, és úgy fejlődik a kapcsolat, ahogy mindketten szeretnétek. Vitatkozni jó!

Ne feledd: 
Bizonyos dolgokban nincs helye a vitának! Partnered személyiségének tiszteletben tartása azt jelenti, hogy személyes szabadságát érintő kérdésekben nincs helye a vitának, illetve a vitától sem várhatsz változást. Pl. a vallási meggyőződés, világnézet, életcélok, érzések stb. nem képezhetik konfliktus tárgyát egy érett párkapcsolatban. Nem kívánhatod partneredtől, hogy hitét feladja. stb. De vitatkozzatok bátran és sikeresen pl. valamely probléma megoldásáról vagy viselkedésről, arról, hogy mit tesztek vagy nem tesztek a jövőben.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X