Főoldal > EGÉSZSÉG > Készülj profin a szülésre! – A dúla tippjei

Készülj profin a szülésre! – A dúla tippjei

babaszülésvárandósság
0

Írta: and

Dúlai hivatásom során számtalanszor találkozom azzal a problémával, hogy a kismamák információhiány miatt olyan helyzetbe mennek bele, amibe eredetileg nem akarnak. Ahhoz, hogy tudatosan élhesd meg a szülésedet, szeretném néhány fontos dologra felhívni a figyelmedet.  Hozz tudatos döntéseket!  A nők nagyon sok mindent megtudhatnak önmagukról a várandósság és a szülés alatt. Ne légy rest utánajárni […]

Dúlai hivatásom során számtalanszor találkozom azzal a problémával, hogy a kismamák információhiány miatt olyan helyzetbe mennek bele, amibe eredetileg nem akarnak. Ahhoz, hogy tudatosan élhesd meg a szülésedet, szeretném néhány fontos dologra felhívni a figyelmedet. 

0018702_1.jpg ()

Hozz tudatos döntéseket!
 
A nők nagyon sok mindent megtudhatnak önmagukról a várandósság és a szülés alatt. Ne légy rest utánajárni azoknak az információknak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhass. Különbözőek vagyunk, különböző igényekkel, így nem biztos, hogy mindenki ugyanazt az utat választja. A tapasztalat azt mutatja, hogy  a nőket három csoportra oszthatjuk ebben a tekintetben:

  • Néhányan igazi kihívásnak vélik a szülést és semmiféle orvosi beavatkozást nem szeretnének. Elsősorban a természet erejét hívják segítségül, természetes fájdalomcsillapítási eljárásokat pártolnak. Ez a természetes szülés.
  • A nők másik részének nincsenek kételyei az orvosi beavatkozásokkal kapcsolatban és szeretnék kihasználni a modern orvostudomány technológiai vívmányait is (pl. epidurális érzéstelenítés).
  • A harmadik csoportba tartozó kismamák konfliktust élhetnek át, mivel nem tudják eldönteni, hogy melyik a számukra megfelelő út.  

Lássuk, milyen szempontokat kell figyelembe venned ahhoz, hogy nyugodtan indulhass a kórházba!

Mire figyelj?

  • Minden információt begyűjtöttél a helyszínről, ahol szülni fogsz. 
  • Megbizonyosodtál arról, hogy minden számodra fontos eszköz  rendelkezésedre áll az általad kiválasztott intézményben (pl. alternatív vajúdási eszközök, mint a labda, kötél, kád), és ezeket használhatod is.
  • Eldöntötted, hogy kik lesznek jelen a szülésednél (partner, barátnő, dúla,….stb), és ők szívesen, szabad akaratukból vesznek részt. Őt/őket a kiválasztott intézménybe beengedik.
  • A választott orvosod-szülésznőd mindig ellát a megfelelő információval.
  • Tudatában vagy a félelmeidnek, képes vagy elmondani azokat az orvosnak és a segítőidnek is be mered őket vallani.
  • Elismered és elfogadod azt a tényt, hogy a kórházban lehet olyan helyzet, amikor szükségessé válhat, hogy átengedd az irányítást.
  • Tudod, hogy képes vagy összhangban dolgozni a testeddel a vajúdás és a szülés alatt.
  • Tejes mértékben megbízol azokban, akik a vajúdás és szülés folyamán segítségedre lesznek.
  • Tudatában vagy annak, hogy az orvosod/szülésznőd partner azokban a dolgokban, amelyeket fontosnak tartasz (pl. vajúdási pózok megválasztása, gátvédelem, stb.), így veled együtt dolgoznak majd azon, hogy az általad kívánt szülésélményhez hozzásegítsenek.

A dúla tanácsa:
Az a legfontosabb, hogy tudatosan hozd meg a döntéseidet, felhasználva az összes összegyűjtött információt, miközben elfogadod, hogy a szülés folyamatának van egy saját ritmusa. Egy ájurvédikus mondás szerint – amit nap, mint nap használok a munkám során, mert alapigazságnak vélem nemcsak a szüléssel, de az élettel kapcsolatban is – „ A halhatatlanság titka, a végtelen rugalmasság.” Azt javaslom, hogy a szüléssel kapcsolatban legyenek egyértelmű elképzeléseid, miközben nyitott maradsz minden új lehetőségre.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X