Főoldal > EGÉSZSÉG > Ki mit vár a házasságtól? – A párterapeuta tipjjei esküvő előtt

Ki mit vár a házasságtól? – A párterapeuta tipjjei esküvő előtt

esküvőházasságpárkapcsolat
0

Írta: and

Vegyetek elő egy – egy lapot és sorban válaszoljatok az alábbi kérdésekre külön-külön, majd kölcsönösen egyeztessétek válaszaitokat és beszélgessetek bővebben egy-egy témáról. E kérdéskörök átgondolása abban segít nektek, hogy kiderüljön, vajon hasonlóan vélekedtek-e az együttélésre vonatkozó normákról, értékeitek mennyiben egyeznek, s melyek azok a területek, ahol kölcsönös alkalmazkodásra van szükség. Adott esetben még az is […]

Vegyetek elő egy – egy lapot és sorban válaszoljatok az alábbi kérdésekre külön-külön, majd kölcsönösen egyeztessétek válaszaitokat és beszélgessetek bővebben egy-egy témáról. E kérdéskörök átgondolása abban segít nektek, hogy kiderüljön, vajon hasonlóan vélekedtek-e az együttélésre vonatkozó normákról, értékeitek mennyiben egyeznek, s melyek azok a területek, ahol kölcsönös alkalmazkodásra van szükség. Adott esetben még az is kiderülhet, hogy nézeteitek eltérőek és összeegyeztethetetlenek, csak korábban nem értettétek, mitől ennyire feszült kapcsolatotok légköre. Nos, ilyenkor tanácsos párterapeuta segítségét kérni a kapcsolat jövője érdekében.

0018615_1.jpg ()

Birtokolni és megtartani
Vajon mit jelent az, hogy két ember egy pár? Mit jelent számodra a hűség fogalma? Szerinted mennyi időt szükséges együtt tölteni, és mennyi időt szeretnél kedvesedtől külön tölteni (pl: szabadidő, hobbi, barátok stb.) ? Melyek azok a dolgok, amiket meg kell osztani a társaddal, és mit szeretnél egyedül birtokolni (pl: kiadások, bankszámla, használati tárgyak stb.)?

A kapcsolat jövője
Mit gondolsz az elköteleződésről? Mi a véleményed a válásról? Szerinted hogyan változik két ember kapcsolata az évek során? A gyermekvállalás illeszkedik-e a terveid közé? Kb. mikorra és hány gyermeket szeretnél?

Tenni kell a kapcsolatért
Vajon mi véd meg attól, hogy a kapcsolat idővel ellaposodjon? Mit tehetsz az intimitás megőrzéséért? Hogyan lehet kezelni a nézeteltéréseket egy kapcsolatban? Mit gondolsz a veszekedések, konfliktusok rendezéséről? Szerinted ki a „főnök” egy kapcsolatban – egyáltalán létezik-e ilyen?

„Gazdagságban, szegénységben”
Milyen pénzügyi szabályok érvényesek egy házasságban? Ki kezeli a kasszát? Ki határozza meg a fontosabb kiadásokat? Mi a teendő, ha az egyik fél munkanélkülivé válik?

„Egészségben, betegségben”
Hogyan tudod támogatni a párodat, ha megbetegszik, vagy kiszolgáltatottá válik? Te mit vársz hasonló helyzetben? Mit gondolsz a nehézségek, szomorúság megosztásáról?

Szeretet és gyengédség
Az egymás iránti szeretetet, szerelmet hogyan lehet kifejezni a hétköznapok során? A figyelem, törődés mit jelent számodra? Mennyire fontos a szex a kapcsolatban? És az összebújás, dédelgetés? A meghitt beszélgetések?

A következő szempontok alapján beszélgessetek a leírtakról

Kölcsönös szeretet és tisztelet egymás iránt….
Az összetartozás és hűség jelentése…
Egymás elfogadása olyannak amilyen – személyes fejlődés, saját célok elfogadása…
Hasonló elvárások megfogalmazása a házassággal kapcsolatban….
Ahogyan a kapcsolat örömeiről és nehézségeiről vélekedtek…
Az közös élet „nagy” kérdései: gyermekvállalás, rokonokkal és barátokkal való kapcsolat, életstílus – szabadidő és munka
Konflitkuskezelés – mit gondoltok erről…

A párterapeuta tippje
Szánjatok bőséges időt a megbeszélésre. Nem az a fontos, hogy mindenben egyetértsetek, inkább az együttgondolkodás öröme számít és az, hogy aggodalmaitokat is megosszátok. A kérdések átgondolása elmélyíti kapcsolatotokban az intimitást és segít egymás megértésében. Ha úgy érzitek, jövőképeitek összeegyeztethetőek, sőt még támogatni is tudjátok egymást terveitek megvalósulásában, akkor megalapozott a közös jövő tervezése. Ha a jövőről kialakított elképzeléseitek nagyon eltérnek egymástól, akkor az egyik fél biztosan csalódni fog.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X