Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp, hogy könnyebben ess teherbe

5 tipp, hogy könnyebben ess teherbe

babaszülésterhességvárandósság
0

Írta:

1. Ügyelj a testsúlyodra! Ha a túlsúlyosok vagy a nagyon soványak táborába tartozol, a testsúlyod negatívan befolyásolhatja a menstruációdat és ez lehet a legfőbb bűnös abban, hogy várat magára a megtermékenyülés. Ilyenkor a zsírszövetekben termelődő ösztrogén szélsőséges boríthatja fel a hormonháztartásodat. Viszont ha csak pár kilóval nyomsz többet a kelleténél, még nem kell kétségbe esned: […]

1. Ügyelj a testsúlyodra!

Ha a túlsúlyosok vagy a nagyon soványak táborába tartozol, a testsúlyod negatívan befolyásolhatja a menstruációdat és ez lehet a legfőbb bűnös abban, hogy várat magára a megtermékenyülés. Ilyenkor a zsírszövetekben termelődő ösztrogén szélsőséges boríthatja fel a hormonháztartásodat. Viszont ha csak pár kilóval nyomsz többet a kelleténél, még nem kell kétségbe esned: ugyanis a megtermékenyülésre az is hat, hogy miként oszlanak el a kilóid. Például azok, akiknek pluszkilóik ellenére csípőjük arányosan szélesebb a derekuknál, nagyobb eséllyel fogannak meg.
Tipp:
A fogyókúrán illetve a hízókúrán kívül a várvavárt teherbeeséshez érdemes várandós vitamint szedned, mert nemcsak az ideális testsúly elérését ösztönzi, de a szervezetedet is ellátja azokkal a tápanyagokkal, amelyek a gyermekáldást elősegítik.

2. Légy nyugodt!

A túlhajszoltság, a kialvatlanság és a tartós stressz káros hatásai közismertek, de azt gondoltad volna, hogy a folyamatos feszültség nőknél a tejelválasztást serkentő hormon szintjét is emeli? Márpedig ha ez a hormon működésbe lép, a peteérés nem megy végbe megfelelően, vagy rosszabb esetben el is marad.

0019028_1.jpg ()

Tipp:
Lassíts a hétköznapok tempóján! Minden nap szánj egy kis időt magadra: jógázz, hallgass nyugtató zenét, végezz légzőgyakorlatokat – ezekkel csökkentheted a benned lévő feszültséget, és máris nagyobb eséllyel pályázhatsz az anyaszerepre. De egy hosszabb nyaralás, ami kizökkent a napi rutinból szintén sikeressé teheti a babaprojektet.

3. Kerüld a füstöt!

A dohányzás káros következményeit nem lehet eleget hangsúlyozni, de ha kisbabára vágysz különösen fontos, hogy kerüld a füstölgést és ugyanez vonatkozik a párodra is. A nikotin a fériknál lassítja a spermiumok mozgását, a nőknél lerakódik a méhnyakon, valamint a méh nyálkahártyáján, így akadályozva a megtermékenyülést és a petesejt beágyazódását.
Tipp:
Mivel a passzív dohányzás is károsíthatja sejtek örökítőanyagát és befolyásolhatja a megtermékenyülést minél kevesebbet tartózkodj dohányosok társaságában!

4. Táplálkozz egészségesen és változatosan!

Ahhoz, hogy megfoganjon benned egy kis élet és kilenc hónapig otthont tudj számára biztosítani a pocakodban, mindenképp szükséges, hogy előkészítsd a terepet és megerősítsd a szervezetedet minél több ásványi anyaggal, nyomelemmel és vitaminnal.
Tipp:
Ha már jó előre szeretnél gondoskodni kisbabád egészségéről, a tervezett teherbeesés előtt is fogyassz minél több zöldséget és gyümölcsöt, különösen olyanokat, amiknek magas a folsavtartalma: spenótot, sóskát, kelbimbót, brokkolit, zöldbabot, borsót, káposztát, barna rizst, karfiolt, fügét. A folsav nagyon fontos a baba egészségéhez, ugyanis kimutatták, hogy a fejlődési rendellenességekekért sokszor az alacsony folsavszint felelős.

5. Mindig csak pozitívan!

A pozitív pszichológia elmélete szerint a gondolataink teremtő erővel bírnak, ezért érdemes fejben is ráhangolódni a kisbaba fogadására, mert ez is jelentősen hozzájárul a megtermékenyüléshez.
Tipp:
Képzeld el magad naponta többször boldog anyukaként: jeleníts meg minél több örömet okozó pillanatot a jövendőbeli kisbabáddal és várd őt lelkesen! Hessegesd el a negatív gondolatok, mint pl: „úgysem sikerül,” „nehezen megy majd minden”  és csak a jóra gondolj. 

Dr. Újváry Attila szülész-nőgyógyász szakértőnk véleménye
Az egészséges életmód követése, a rendszeres mozgás a vitaminban gazdag étrend mindenképpen kedvező feltételeket teremt a teherbeeséshez. Mivel a várandósság alatt már nem javasolt fogyókúrázni, illetve a kezdeti hányás a soványoknál további súlycsökkenést eredményezhet, az optimális testsúly elérése még a fogantatás előtt lényeges lenne. 2-3 hónappal a tervezett várandósság előtt érdemes elkezdeni a magzatvédő vitamin szedését is. Jó, ha a leendő kismama a teherbeesés előtt részt vesz egy általános nőgyógyászati kivizsgáláson, mert a várandósság és szoptatás alatt nem megbízható a leletek, gyakori a rosszabbnak tűnő értékelés, ami felesleges túlvizsgálásokhoz vezethet. Fontos azt is hangsúlyoznom, hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után nagyobb az esélye a sikeres és egészséges fogantatásnak, ezért a tabletta elhagyását követően kifejezetten ajánlott az azonnali próbálkozás.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X