Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 természetes tipp izzadás ellen

5 természetes tipp izzadás ellen

izzadástestszag
0

Írta:

Bár az izzadás sokszor nagyon kellemetlen, de ez a folyamat segít a testhőmérséklet szabályozásában, és a szervezet így választja ki az anyagcsere során felhalmozódott méreganyagokat is. A verejtékezés kellemetlen szagát a bőrön lévő baktériumok okozzák. Lássuk, milyen természetes módszereket vethetsz be a testszag ellen! 1. Állj gyakrabban a tus alá! A nyári kánikulában naponta többször is vegyél váltózuhanyt! Ezáltal […]

Bár az izzadás sokszor nagyon kellemetlen, de ez a folyamat segít a testhőmérséklet szabályozásában, és a szervezet így választja ki az anyagcsere során felhalmozódott méreganyagokat is. A verejtékezés kellemetlen szagát a bőrön lévő baktériumok okozzák. Lássuk, milyen természetes módszereket vethetsz be a testszag ellen!

1. Állj gyakrabban a tus alá!

A nyári kánikulában naponta többször is vegyél váltózuhanyt! Ezáltal nemcsak felfrissülsz, javul a vérkeringésed, de a testedet is hozzászoktatod a hirtelen hőmérsékletváltozáshoz.
Tipp: Használj antibakteriális szappant, amely még órákkal mosakodás után is megvéd a kellemetlen szagtól, mert elpusztítja a baktériumokat. Ha a szappan túlságosan kiszárítaná a bőrödet, kizárólag az izzadásra hajlamos területekre alkalmazd!

2. Csökkentsd a verejtékezést gyógynövényekkel!

Nemcsak zuhanyzással, de speciális fürdővízzel is sikeresen felveheted a harcot a nem kívánt izzadással szemben. Egyes gyógynövények cserzőanyaga ugyanis összehúzza a verejtékmirigyeket, csökkentve az izzadást.
Tipp: Keverj össze 1-1 evőkanálnyi zsályát, tölgyfakérget, csűdfüvet, apróbojtorjánt, add  forrásban lévő vízhez, majd főzd a keveréket negyed óráig, és végül öntsd a fürdővizedhez.

0019351_1.jpg ()

3. Szőrteleníts!

Mivel a hónaljszőrzet felfogja az izzadságot, a szőrpamacsok kedvező környezetet nyújtanak a  baktériumok elszaporodásához.
Tipp: Ha szeretnéd megelőzni a kellemetlen szagokat, távolítsd el a nemkívánatos szőrszálakat a hónod aljáról. Arról nem is beszélve, hogy a szőrszálak egyáltalán nem nyújtanak esztétikus látványt a szellős nyári ruhákban.

4. Vess be illóolajokat!

A testszagért felelős baktériumokat hatékonyan elpusztítják egyes illóolajok is. Próbáld ki a teafa vagy a levendula olaját. Keverd őket bázisolajba (pl: mandulaolaj) és tegyél néhány cseppet a fürdővízbe, vagy adj néhány cseppet az esti lábfürdődhöz. Használat előtt feltétlenül végezz bőrpróbát, hogy elkerüld az allergiás reakciókat. 
Tipp: Az illóolajokhoz hasonló hatást érhetsz el, ha patikában kapható varázsmogyorókivonatot tartalmazó natúrkozmetikumot használsz a bőrödre – ez szárít és dezodorál egyszerre, miközben gátolja az izzadást. Amennyiben allergiás vagy rá, kérj tanácsot szakembertől. 

5. Táplálkozz tudatosan!

A klorofillban gazdag élelmiszerekkel csökkentheted a kellemetlen izzadságszagot, ezért egyél sok spenótot, sóskát, fehérrépát, fejes salátát, petrezselymet és kelkáposztát. A teák közül a zsálya csökkenti a verejtékmirigyek aktivitását, a hársfa tea pedig elősegíti a szervezet salakanyag-kiválasztását. Pszichés eredetű izzadás esetén a bazsalikom, a citromfű, levendula, galagonyavirág vagy szurokfű tea segít.
Tipp: Kerüld a zsíros, nehezen emészthető, fűszeres ételeket, a túlzott alkoholfogyasztást, mert ezek is segítik a verejtékmirigyek munkáját.

Egyéni illatanyag
Mindannyiunk izzadsága vízből, ásványi sókból, hormonokból, savakból áll, ám az összetevők mennyisége, aránya egyénenként különböző, ezért tér el egymástól a testszagunk. Az izzadságunk szagát befolyásolhatja menstruációs ciklusunk, aktuális egészségi állapotunk és a táplálkozásunk is. Például a fokhagyma, a vöröshagyma és az erős fűszerek, valamint a vitaminok jelentősen megváltoztatják verejtékünk szagát.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X