Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit üzennek az erotikus álmok? – A pszichológus válaszol

Mit üzennek az erotikus álmok? – A pszichológus válaszol

erotikus álmok
0

Írta: and

Álmainkban gyakoriak az erotikus tartalmak. Sőt, a múlt századelő pszichológusai szerint, minden álomtevékenység valamilyen módon kapcsolódik a szexhez. Bár ezt azóta megcáfolták, mégis tény, hogy ha figyelsz erotikus tartalmú álmaidra, sokat megtudhatsz elfojtott vágyaidról, legbenső félelmeidről, konfliktusaidról. Figyelj az álmaidra!   A bűnösnek vagy félelmetesenek gondolt szexuális tartalmakat legtöbbször kiszorítjuk tudatunkból. Erotikus álmainkban kivetülnek tudatalattink üzenetei, […]

Álmainkban gyakoriak az erotikus tartalmak. Sőt, a múlt századelő pszichológusai szerint, minden álomtevékenység valamilyen módon kapcsolódik a szexhez. Bár ezt azóta megcáfolták, mégis tény, hogy ha figyelsz erotikus tartalmú álmaidra, sokat megtudhatsz elfojtott vágyaidról, legbenső félelmeidről, konfliktusaidról.

Figyelj az álmaidra!  

A bűnösnek vagy félelmetesenek gondolt szexuális tartalmakat legtöbbször kiszorítjuk tudatunkból. Erotikus álmainkban kivetülnek tudatalattink üzenetei, felszínre törnek elfojtott érzelmeink, vágyaink, aggodalmaink. Az álmok a későbbi szexuális fantáziáláshoz is alapanyagot szolgáltatnak. Kielégítetlen vágyaink így éber állapotban is utat törhetnek irányított fantáziálás formájában. Minél több elfojtással, elhárítással éli az életét valaki, annál valószínűbb, hogy ezek az elnyomott szexuális vágyak erotikus álomtartalmakban vetülnek ki. Aki a hétköznapok során komoly erőfeszítéseket tesz, hogy ne kelljen szembesülnie szexualitással kapcsolatos gondolataival, az annál megdöbbentőbbnek, zavarosabbnak és kínosabbnak érzi majd álmainak szexuális tartalmát. A jó önismeretű, vágyait elfogadó, a “tudattalan üzenetei” iránt nyitott ember számára az erotikus álmok, az illető emberi kapcsolatainak jobb megértéséhez, szexualitása kiteljesedéséhez, belső konfliktusainak feloldásához vezetnek.

0019714_1.jpg ()

Az álmok emberi kapcsolatokat jelenítenek meg

Bizony gyakran nagy eltérések vannak, a hétköznapi szexuális viselkedés és az álmok üzenetei között. Az erotikus álomtartalmak hétköznapi megvalósulása megdöbbentő és kínos lehet sokak számára. Inkább az álmok rejtett üzenetét, átvitt értelmét próbáljuk megérteni egy jó analitikus terapeuta, álomfejtés segítségével. Erre azért van szükség, mert álmainkban legtöbbször szimbólumok jelennek meg, melyek rejtett tartalmakat hordoznak. A rejtett tartalmak megfejtése segít abban, hogy jobban megértsük, mit is jelentenek az álmaink.  Sokan megdöbbennek álmaik erotikus tartalmától, zavarba jönnek és igyekeznek az álom anyagát elfelejteni vagy eltitkolni. Például az, hogy álmodban valakivel szeretkezel, akár hozzád közelálló, akár a hétköznapokban jelentéktelennek tűnő személlyel – még ha azonos nemű is az illető – nem kell feltétlenül a tényleges aktusra vagy biszexuális irányultságra gyanakodnod. Ha megérted álmod szimbolikáját és rejtett üzenetét, akkor ez segít abban, hogy megértsd az adott személyhez fűződő viszonyodat és érzéseidet.

Erotikus álmaid érzelmi “szelepként” is működnek

A szakemberek szerint, álmaink egyfajta “biztonsági szelepként” is működnek, lelki egyensúlyunkat is szabályozzák. Agyunk éjszakánként dolgozza fel a napközbeni információkat, az álommunka során olyan rejtett összefüggések tárulnak fel, melyek éber tudatunk számára alig beláthatóak. „Az álom mindig arra világít rá, amire az életben általában nem figyelünk oda – állítja Klausbernd Vollmar, német álomkutató és pszichológus. Erotikus álmainknak is megvan ez a feszültségcsökkentő, “biztonsági szelep” funkciója, hiszen csökkentik a felgyülemlő szexuális frusztrációt, gátlásokat. Ezért, akinek az életében kevesebb a szexualitás, gyakrabban jelenik meg erotikus álmaiban az ez iránti szükséglet.

Egyéni eltérések

Személyiségünk és temperamentumunk is befolyásolja, hogy milyen minőségben és mennyiségben vágyunk szexuális életre. Tény, hogy szexuális szükségleteink elnyomása, könnyen lelki egyensúlyunk kibillenéséhez vezet, ugyanakkor a modern kor túlhajtott szexualitása is károsan befolyásolhatja közérzetünket. Erotikus álmaid rejtett üzenetének megértése segít szexuális vágyaid feltárásában, önismereted elmélyülésében. Legyen bár környezeted, neveltetésed erotikus vágyidat elnyomó vagy megengedő, fontos, hogy a szexualitásban is megtaláld az igényidnek megfelelő egyensúlyt. Ebben mutatnak utat erotikus álmaid.

Tudtad?
Tudományos eredmények szerint a nők álmainak 4%-a, a férfiakénak 12%-a egyértelműen erotikus tartalmú. A szakemberek szerint alvás közben fokozódik a nemi hormonok termelése, ez pedig áttételes hormonális hatásokon keresztül befolyásolja az agyműködést és nemi szervek állapotát. Az, hogy ez milyen mértékben hat az erotikus álmokra, még további vizsgálatot igényel.
– A férfit jelképező álombeli szimbólumok: antenna, léggömb, denevér, madár, bojler, palack, konzervnyitó, ágyú, szivar, gépkocsi, kréta, templomtorony, zsinór, uborka, horgászbot, szökőkút, francia kenyér, golfütő, pocok, fegyver, kalapács, kalap, kulcs, anyajegy, körömreszelő, nyakkendő, ceruza, petárda, szike, kígyó, szigony, vonat, esernyő, kémcső, vízcsap stb.
– A nőt jelképező álombeli szimbólumok: gyümölcs, földgömb, kert, hold, zárt szoba, óceán, alagút, bőrönd, urna, váza, virág, domb, ház, templom, gyermek, tó, víz stb.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X