Főoldal > EGÉSZSÉG > Fesztelenül fürdőruhában – pszichológus szemmel

Fesztelenül fürdőruhában – pszichológus szemmel

lélekpszichológiatestkép
0

Írta: and

Szépségideál, genetika és testkép A médiában szereplő karcsú nők és izmos férfiak, vagyis az elfogadott szépségideál a nőkben azt a tévképzetet kelti, hogy testi megjelenésükért ők a felelősek. Így sokan hamis elvárásokkal és irreális célkitűzéssel kezdenek el diétázni és sportolni. Ha nem sikerül az általuk ideálisnak vélt alakot elérni, akkor képtelenek testüket elfogadni, elégedetlenek a […]

Szépségideál, genetika és testkép

A médiában szereplő karcsú nők és izmos férfiak, vagyis az elfogadott szépségideál a nőkben azt a tévképzetet kelti, hogy testi megjelenésükért ők a felelősek. Így sokan hamis elvárásokkal és irreális célkitűzéssel kezdenek el diétázni és sportolni. Ha nem sikerül az általuk ideálisnak vélt alakot elérni, akkor képtelenek testüket elfogadni, elégedetlenek a megjelenésükkel. Pedig egy megvalósíthatatlan szépségideál kergetése, pont abban akadályoz meg, hogy szeresd és elfogadd a saját testedet, megerősítsd az önbizalmad. Ha képes vagy a legjobb formádat elérni és büszkén megőrizni, jó lesz az önbecsülésed és kibékülsz a testképeddel. Ideje tehát elfogadnod azt a tényt, hogy a tested csak bizonyos határok között formálható,  testalkatodat pedig genetikai jellemzőid határozzák meg, amelyeket örököltél. A testalkati típusok  – pl: valaki magas, inas, vagy zömök, húsos – csak bizonyos határok között alakíthatók. Csak akkor leszel képes jól bánni a testeddel és elérni a legjobb formádat, ha képes vagy testalkatodat elfogadni. Amíg nem vagy jóban a testeddel és gondolatban bünteted ezért önmagad, addig nem leszel képes a legjobb formádat elérni.

A testedről kialakított elképzelés alakítható

A lélektan testképen a saját testünkkel kapcsolatos pszichológiai élményeinket és beállítódásainkat érti, valamint azt a módot, ahogy ezek az élmények szerveződnek. Tehát, amit a saját testedről gondolsz, ahogy önmagadat látod, az elméd szüleménye. A jó hír az, hogy a saját testünkről kialakított kép – a fentiek fényében ez nyilvánvaló – nem állandó. Ha a testeddel kapcsolatos élményeid átszerveződnek, azaz elfogadod és megszereted, cserébe a tested hálás lesz, megszépül, kiegyensúlyozódik. Például lehetséges, hogy a testalkatod távol áll az ideáltól. Ha ezért gondolatban bünteted magad, önértékelésed negatív lesz, és rosszul érzed magad a bőrödben. Így jó esélyed van rá, hogy ne becsüld meg a testedet, ne tégy meg mindent legjobb formád eléréséért. Míg nem vagy jóban önmagaddal, saját megjelenéseddel, addig a tested negatív gondolataid céltáblájává válik. Például a következőt gondolhatod: “Ha karcsúbb lennék, akkor minden máshogy sikerült volna az életemben.” Ha a testképed megfelelő, önértékelésed pozitív, akkor képes leszel reálisan, pozitívan gondolkodni a sikerekről és kudarcokról.

0020033_1.jpg ()

Mit tehetsz?

  • Egyszerűen örülj a nyárnak és érezd jól magad!
  • Ne hasonlítgasd össze önmagad másokkal. Ahogy nincs két egyforma dolog a világban, ugyanúgy különböznek az emberek is. A „Szép” nagyon sokféle lehet.
  • Szeresd Magad! Légy büszke a testedre és arra, aki vagy. Ne hagyd, hogy a kis dolgok (például az, hogy tested nem lehet tökéletes) tönkre tegyék az önmagaddal kapcsolatos jó érzést.
  • Figyelj a körülötted lévő jó és szép dolgokra.
  • Halld meg a dicséreteket és próbálj emlékezni rá, hogy milyen jókat mondanak rólad mások

Gyakorlatok, amelyek segítenek elfogadni a tested

  • Az egészség önmagában szépség! Legyél hálás és szeresd a tested azért, mert kiegyensúlyozottan működik. Adj meg a testednek mindent, amire szüksége(d) van.
  • Ha elfogadod a tested, kibékülsz vele, pozitívan gondolkodsz róla, a tested valóban kívánatossá és széppé válik.
  • Állj a tükör elé. Ez most Te vagy. Ne feledd, a testünkről kialakított kép változékony, változtatható. Bírálat nélkül tekints a tükörképedre. Lehetséges, hogy mostanáig bizonyos, általad hangsúlyozott negatívumok elvonták a figyelmed más testrészeid szépségéről!
  • Dicsérd magad! Változást hoz, ha pozitívan gondolsz önmagadra.
  • Figyeld meg a tested mozgás közben is! Ugrálj, táncolj próbálj ki szép mozdulatokat.
  • Segíthet az is, ha megkéred a párodat vagy valakit a családból, hogy készítsen rólad videofelvételt! Viselkedj igazi főszereplőként!
  • Ajándékozd meg magad már most egy-két olyan dologgal, ami “ideális” önmagadnak járna. Bátran élvezd ezeket az örömöket, hiszen most is “ideális” vagy!
  • Gyűjtsd össze az általad szeretett, kedvelt emberek névsorát. Írd a nevük mellé, kit miért kedvelsz. Vajon a külsejük mennyire játszik szerepet abban, ahogy megítéled őket? Ugye elenyészően?
  • Írd fel egy papírra, hogy neked milyen jó tulajdonságaid vannak!
  • Barátkozz a testeddel gondolatban is. Biztos van olyan élethelyzet, több is (!), amikor szépnek, vonzónak érezted magad. Idézd fel gondolatban újra és újra. Hunyd le a szemed és próbáld meg képszerűen, részletesen elképzelni mindezt!
  • Ha elfogadással gondolsz testedre és nem akarod “kicserélni”, akkor a testformálás is hatékonyabban működik. Ne megváltoztatni akard, csak alakítani! Lépésenként kicsi változtatásokat érdemes kitűzni.
  • Tapasztald meg, mire képes a tested. Válassz új mozgásformákat! Egy új tánc vagy kalandparkban tett próba?
  • Tested örömök forrása! Kényeztesd az érzékeidet is. Egy jó masszázs? Még kellemesebb, ha a pároddal próbálod ki.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X