Főoldal > EGÉSZSÉG > Kalauz nyári fülápoláshoz

Kalauz nyári fülápoláshoz

fülápolásgyulladásnyár
0

Írta:

Ne maradjon víz a fülben! Ki ne vágyna egy jó kis csobbanásra a kánikulában? Amikor pedig önfeledten lubickolunk a vízben, szinte elkerülhetetlen, hogy a víz a fülünkbe is bejusson. Ügyeljünk rá, hogy ha szárazra kerültünk, a vizet mihamarabb távolítsuk el a hallójáratokból. Ugyanis a rendszeresen a hallójáratba jutó víz gyulladást okozhat, különösen igaz ez a […]

Ne maradjon víz a fülben!

Ki ne vágyna egy jó kis csobbanásra a kánikulában? Amikor pedig önfeledten lubickolunk a vízben, szinte elkerülhetetlen, hogy a víz a fülünkbe is bejusson. Ügyeljünk rá, hogy ha szárazra kerültünk, a vizet mihamarabb távolítsuk el a hallójáratokból. Ugyanis a rendszeresen a hallójáratba jutó víz gyulladást okozhat, különösen igaz ez a klóros uszodai vízre. Ennek oka, hogy huzamosabb idő elteltével a víz leoldja  a hallójárat  felületi savas védőrétegét, a felületes hámréteg felázik, fellazul. Így a hám védő funkciója meggyengül,  és a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út.- hívja fel a figyelmet fül-orr-gégész szakértőnk. Hasznos a kifejezetten úszásra kialakított füldugó, mert megelőzi a víz hallójáratba kerülését. Ám használata mellett is fontos, hogy az úszás befejezése után a fej oldalra fordításával a hallójáratban esetleg bent maradt víz kirázogassuk, a hallójáratot kiszárítsuk. Úszás közben a fej lehetőség szerint maradjon a víz felszíne fölött, így a fülbe jóval kevesebb víz kerülhet. Jó szolgálatot tehet még az úszósapka, illetve egy fülbe helyezett paraffinolajos vatta.

Fontos a helyes fültisztítás

A hallójárat bőrében levő faggyúmirigyek a hámot bevonó védőréteget (fülzsírt) termelnek, melynek eltávolítása felesleges, sőt káros lehet. A hallójárat külső részén termelődő váladék a bőrvédelem szempontjából fontos, és élettani jelentősége van. A fülzsír jelenléte minden ember fülében természetes, és minél többet törölgetjük, annál több termelődik. Tisztításhoz használjunk néhány csepp paraffinolajat vagy gyógyszertárban recept nélkül kapható fülzsíroldó sprayt.

Gyerekeknél ne használjunk fültisztító pálcikát

A kisgyermek szűk hallójáratába nem ajánlott semmilyen eszközzel benyúlni, ez különösen vonatkozik a fültisztító pálcikára. Kisgyermeknél a pálcikán lévő vattát babaolajjal átitatva a fülkagyló redőit érdemes körbetisztítani. Ha a gyermek hajlamos a fokozott fülzsírtermelésre, célszerű időnként paraffinolajat cseppenteni a hallójáratba. Amennyiben túl sok fülzsír termelődik, és dugóként elzárja a hallójáratot, fájdalmat, halláscsökkenést okozhat. Nem érdemes otthoni eltávolítással próbálkozni, mert a fülzsírdugó mélyebbre tuszkolása, a hallójárat sérülése és fájdalmas gyulladása lehet a következmény, ezért ilyen esetekben mindig forduljunk orvoshoz. Ha a gyermeknél gyakran alakul ki fülzsírdugó, segíthet a hallójáratba ismételten becseppentett paraffinolaj. Ez a patikában recept nélkül, cseppentős üvegben kapható.

Figyelmeztető  tünetek

A tartós fájdalom vagy halláscsökkenés mindig figyelmeztető jel. A tünetek hasonlóak lehetnek különböző fülbetegségeknél. Halláscsökkenést okozhat az egyszerű fülzsír, de a középfülgyulladás vagy hallójáratgyulladás is. Fájdalommal jár a fülkürt hurut, a középfül gyulladása valamint a hallójáratgyulladás. A panasz mértéke alapján nehéz eldönteni, mennyire súlyos a baj, ezért fülfájdalom vagy halláscsökkenés esetén mindig bízzuk szakemberre a döntést és a kezelést.

 

Forrás: www.orvostkeresek.hu

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X