Főoldal > EGÉSZSÉG > Katasztrófahelyzet az országban? – Jönnek a szúnyogok!

Katasztrófahelyzet az országban? – Jönnek a szúnyogok!

csípésélősködőnyárszúnyog
0

Írta:

A mostanában lezúduló csapadékmennyiség és a hőmérséklet ideális körülményeket teremt a szúnyogok elszaporodásának. Elviselhetetlen mértékű szúnyog-invázió alakult ki az ország „vizes” részein.A szakemberek szerint katasztrófahelyzet van, és úgy tűnik, hogy nem fog rövidtávon megoldódni a helyzet.  Riasztó csípésszám! A szúnyog-lárva fejlődési ideje általában 10 nap, amiből arra lehet következtetni, hogy általában két hét alatt fejlődik ki a […]

A mostanában lezúduló csapadékmennyiség és a hőmérséklet ideális körülményeket teremt a szúnyogok elszaporodásának. Elviselhetetlen mértékű szúnyog-invázió alakult ki az ország „vizes” részein.A szakemberek szerint katasztrófahelyzet van, és úgy tűnik, hogy nem fog rövidtávon megoldódni a helyzet. 

Riasztó csípésszám!

A szúnyog-lárva fejlődési ideje általában 10 nap, amiből arra lehet következtetni, hogy általában két hét alatt fejlődik ki a vérszívásra alkalmas új szúnyog-generáció. A lárvák pedig 3–5 hétig életképesek. Az Országos Epidemiológiai Központ által előírt módon elvégzett csípésszámlálás egyes vidékeken riasztó számokat produkált. Van ahol a csípésszám óránként eléri a 50–300-at, sőt ligetes, csalitos részeken a csípésszám ennél magasabb is lehet. Az ország egyes területein már mértek óránként 250–500 csípést is.

Mikor várható enyhülés?

A beavatkozási határértékhez általában óránként 30 csípés „szükséges”. A folyamatos irtás ellenére az elviselhetetlen mértékű szúnyog-invázió egyrészt rontja a helyi lakosok életminőségét, másrészt jelentősen korlátozza a turizmust. A  légi (repülőgépes) kémiai védekezés nem elégséges a jelenlegi szúnyog-invázió mellett. Hogy enyhüljön a helyzet, ahhoz mintegy három-négy naponta kellene irtani a szúnyogokat. Ez azonban sem financiális, sem humán-egészségügyi és környezetvédelmi okokból nem kivitelezhető. Ha a hazai vizek szintje csökkenni fog, akkor enyhülhet az országos szúnyog-helyzet, erre azonban még várnunk kell.

Mit tehetsz?

– Ha úgy döntesz, hogy vízpart mellett töltöd a szabadidőd, feltétlenül vigyél magaddal szúnyogriasztót, amelynek már számtalan változata kapható a patikákban és drogériákban.
– Gondoskodj a megfelelő ruházatról
– Ha megtörtént a csípés, a helyét ne vakard, mert ott maradhat a helye. A csípés helyét kend be hűsítő, viszketést csillapító géllel. 

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X