Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség! Miómám van! – szakértői szemmel

Segítség! Miómám van! – szakértői szemmel

daganatmiómanőgyógyász
0

Írta: and

Mit nevezünk miómának?  Bár az izomdaganatokból többféle is létezik – előfordulhatnak pl. a szív, az erek vagy a belek falában, lehetnek jó és rosszindulatúak – mégis a köz- és orvosi nyelv miómának a méh falában növekedő, éles határú, jóindulatú daganatot nevezi. Mivel a miómák kívülről is tapintható „dudort” okozhatnak a hölgyek hasán, és a nevükben […]

Mit nevezünk miómának? 

Bár az izomdaganatokból többféle is létezik – előfordulhatnak pl. a szív, az erek vagy a belek falában, lehetnek jó és rosszindulatúak – mégis a köz- és orvosi nyelv miómának a méh falában növekedő, éles határú, jóindulatú daganatot nevezi. Mivel a miómák kívülről is tapintható „dudort” okozhatnak a hölgyek hasán, és a nevükben is benne van a daganat szó, ezért mindenki arra kíváncsi, hogy mennyire veszélyesek. A mióma rosszindulatú daganattá nagyon ritkán alakul át, 1000 esetből kb. 2-10 szokott előfordulni. Mivel a méh rosszindulatú elváltozásai általában hamarabb vezetnek panaszokhoz (pl. vérzés, fájdalom), ezért az elkülönítés rendszerint könnyebb. A mióma női hormon-érzékeny, ami annyit jelent, hogy a nemi teljesség idejében nő, majd a változókor után általában zsugorodik. Mivel a zsírszövet is sok női hormont termelhet, sajnos a túlsúly is elősegíti kialakulását, és gyorsíthatja a növekedését.

0020139_1.jpg ()

A mióma tünetei

A mióma az esetek nagy részében nem okoz látványos tüneteket, általában minden ötödik, tizedik érintett igényel kezelést, bár ez a szám a kezelési módok fejlődésével folyamatosan nőhet. Még ma is gyakori, hogy egy néhány centiméteres göb esetén a szakemberek méhkivétellel fenyegetőznek, amely nem mindig megalapozott. Miómás göb több helyen fordulhat elő, az elhelyezkedéstől függ, mennyire okoz panaszt.

  • A legártalmatlanabb a méh felszínén lógó változat. Ez ritkán, a kocsányának megcsavarodásakor okozhat fájdalmas panaszt. Ilyenkor akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.
  • A méh falában növekvő, a felszínből kiemelkedő göb a leggyakoribb. Ez a környező szervekre nyomást gyakorolva, vizelettartási nehézséget, székletproblémákat, szexuális együttlétkor kényelmetlenséget, fájdalmat, esetleg a petevezető átjárhatatlanságát okozhatja.
  • A méh falában mélyen vagy a méh üregében is lehet göb, amely a méh összehúzódásának zavarásával bő, esetleg fájdalmas menstruációt okozhat, és hasonló hatásmechanizmussal zavarhatja az embrió beágyazódását, fejlődését is.
  • A méh üregében vagy a méhnyakban lévő göbök rendellenes vérzést vagy folyást okozhatnak és nehezíthetik a teherbeesést. Akut ellátást ritkán igényel.
  • Külön említést érdemel a terhesség alatt hirtelen fellépő erős fájdalom, mely a mióma elhalásakor jelentkezik. Ebben az esetben a műtét a magas vérzési kockázat miatt csak ritkán javasolt, viszont a néhány napra felvezetett, a szüléskor is alkalmazott epidurális (gerinc közeli) érzéstelenítés nagyon sokat tud segíteni.

A bő vérzés a fenti esetekben gyakran vezet vérszegénységhez, illetve időnként kórházi felvételt, ellátást igényelhet.

Milyen vizsgálat javasolt?

A fentiek figyelembe vételével a mióma gyakran tünetmentes. Nőgyógyászati vizsgálatkor ki lehet tapintani, képalkotó eljárásokkal igazolható. A legegyszerűbb és igen informatív eljárás a hasi és hüvelyi ultrahangvizsgálat. Méhűrben lévő vagy a méhűrt deformáló göböknél – különösen meddőséggel szövődött esetekben – az ultrahangos méhüregi és átjárhatósági vizsgálat lehet hasznos. Bonyolult esetekben az MRI adhat még információt. A CT vizsgálat rendszerint nem nyújt segítséget. A körültekintő eljárás itt is fontos. Egyrészt, mert ritkán bár, de a petefészek vagy a méh rosszindulatú daganatos elváltozása is hasonló benyomást kelthet – ultrahangos keringésvizsgálat, vérből meghatározható tumor marker anyagok segítik az elkülönítést. Másrészt egyéb jóindulatú elváltozások, mint a tömegesebb petefészek vagy petefészekciszták mutathatnak hasonló képet. Ha vérzészavar is fennáll, először ki kell zárni a méhnyak vagy a méhnyálkahártya rosszindulatú elváltozását. A méhnyak esetében a rákszűrést és kolposzkopiát (méhnyak mikroszkóp), a méh esetében a méhnyakszűréshez hasonló kisebb kellemetlenséggel járó méhnyálkahártya mintavételt (pipelle, endometrium biopszia) vagy az altatást igénylő küretet kell elvégezni.

Hogyan kezelhető a mióma?

A mióma kezelése sokrétű. Speciális gyógyszer alkalmazásával mesterséges változókort lehet átmenetileg létrehozni. Ez egy drága és számottevő mellékhatásokkal járó kezelés, és sajnos az alkalmazás felfüggesztésével a kismértékű méretcsökkenés után ismét növekedés figyelhető meg. Hasznosak lehetnek a vérzéscsökkentő gyógyszerek. Alacsony dózisú kombinált fogamzásgátlóknál a klinikai vizsgálat nem igazolta a fokozott mióma képződést. Mivel ezek a szerek rendszerezik és csökkentik a menstruációt, ezért  szedésűk jó hatást gyakorolhat a rendellenes vérzést okozó miómákra. Ne feledd: ezek a kezelési módok nem az okot, hanem csak a tüneteket befolyásolják. Az igazi megoldás az, ha a mióma göböt teljes eltávolítják. Ilyenkor azonban az  orvostudomány néha túllő a célon: a diagnózis felállításakor ugyanis a teljes méh kivételével fenyegetőznek. Ez tényleg hatékonyan megoldja a problémát, de a hölgyek sokszor mégsem szeretnének megválni a teljes méhüktől. A göbök eltávolítása ugyanis az esetek döntő többségében lehetséges és még a hasat sem kell hozzá felvágni. Kulcslyuksebészeti varrásban jártas szakemberek el tudják végezni ezt a beavatkozást. Bár vannak egyéb, a göb elhalását célzó módszerek – mint például az ellátó erek eldugítása -, de az ezekkel az eljárásokkal járó elhalás kisebb nagyobb panaszokhoz, szövődményekhez vezet, és a későbbi fogékonyságról a leendő terhességek sikeréről sincs még sok adat. A divatos természetgyógyászati módszerek saját betegeimnél nem bizonyultak megfelelőnek, módszeres tudományos feldolgozásuk pedig nem létezik, ezért orvosilag sajnos nem tudok állást foglalni velük kapcsolatban.

A szakértő véleménye:
Laparoszkópos nőgyógyászként rendszerint olyan betegek kerülnek hozzám, aki már mindent kipróbáltak, nem szerették volna az egész méhüket eltávolítatni, miómájuk rendszerint már nagyobbacska, s akár több is lehet belőlük. Mégis egyiküknél sem kényszerültünk a teljes méh eltávolítására. Igaz, ritkán több műtétre is szükség lehet (mérettől függően 3-8 göbnél, 3-4 metszésnél többet egy műtétbe nem tanácsos belekényszeríteni), vagy 10-15 év múlva a kiújulás miatt még újra foglalkozni kell a kérdéssel. Emellett, mivel a göbök gondos eltávolítása aprólékos haladást igényelhet, szintén ritkán, de előfordul, hogy a műtét után vér adását kell felajánlanunk a vérkép rendezésére. Én magam lelkesen alkalmazom a kulcslyuksebészeti eljárást, mert mind a hason látható kozmetikai eredmény, mind a betegek gyógyulási ideje, mind pedig a megoperált méhekben egészségesen növekvő babák megerősítenek a módszer helyességében. A méh belsejében lévő göbök pedig sokszor a hüvelyen, méhnyakon felvezetett speciális eszköz – resectoscop, elektromos látó/vágó eszköz – segítségével, a has érintése nélkül is eltávolíthatók.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X