Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 tünet, amivel azonnal menj nőgyógyászhoz

4 tünet, amivel azonnal menj nőgyógyászhoz

fájdalomfertőzéshüvelynőgyógyász
0

Írta:

Talán te sem de gondoltad volna, vannak olyan esetek, amikor semmiképpen sem lehet halogatni a nőgyógyász meglátogatását. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, azonnal irány a nonstop ambulancia!

Mielőtt azonban kétségbeesetten rohannál az orvoshoz, ne feledd magadban tisztázni a két legfontosabb kérdést:

  1. Mikor jelentkeztek a tünetek, mióta tartanak?
  2. Milyen erősségű a fájdalom?

1. Ha csíp a pisid, és nem úgy néz ki, mint általában

Vannak olyan vaginális elváltozások, amikor ezek a tünetek teljesen normálisak (pl. menstruációkor, a ciklusod félidejében, megfázáskor stb.), azonban, ha ok nélkül tapasztalod a vizelet túlzott elszíneződését, illatának, vagy állagának megváltozását, azonnal fordulj orvoshoz. Ennek oka legtöbbször valamilyen fertőzés (gombás vagy baktérium által okozott), melyet legkönnyebben szexuális úton, rossz tisztálkodási körülmények (pl. kézmosás elmulasztása) között, illetve a nyilvános WC-k nem megfelelő használata miatt kaphatsz el. Ne bagatellizáld el a fertőzést, mert súlyos esetben (és megfelelő kezeletlenség hiányában) akár a méhszáj gyulladását és meddőséget is okozhatnak.

2. Ha szex után vérzel

A nők közel 9%-a tapasztalt már – a menstruációhoz nem kapcsolható – kellemetlen vérzést a szeretkezés után, amivel a többség nem fordul orvoshoz. Jobb esetben a szex utáni vaginális vérzés egy kis seb átszakadása miatt jön létre (amit műköröm és szexuális tárgyak, valamint a borotva, az intimgyanta és más szőrtelenítő készülékek használata okozhat); rossz esetben viszont ciszták, polipok, daganatos elváltozások és rákos megbetegedések előjele is lehet. Épp ezért, ha ezt a tünetet észleled magadon, irány a doki – hiszen jobb félni, mint megijedni!

41678485 - close up cropped image of a woman with hands holding her crotch lower abdomen isolated on blue background

3. Ha egy puklit érzel a vaginádban

A legtöbb pukli lehet csak egy kis szőrbenövés vagy egy igen fájdalmas pattanás is, azonban ha belül érzed, ne kísérletezgess, hanem menj el a nőgyógyászodhoz. Sok ilyen elváltozást ciszták okoznak a bőrfelszínen, amik sokszor érzéketlenek, de borzasztó fájdalmasak is tudnak lenni. Ha egy mód van rá, ne érj hozzá; vegyél egy meleg fürdőt; viselj pamut alsóneműt és laza nadrágot – így kevésbé fogod magad kényelmetlenül érezni, míg az orvoshoz érsz.

4. Ha alul viszketsz és duzzanatot érzel

Egy allergiás reakciótól kezdve a menopauza első jelein át sok minden okozhatja ezeket a kellemetlen tüneteket – beleértve a korábban már említett bakteriális fertőzéseket és a szexuális megbetegedéseket (mint például a trichomoniasis) is. A viszkető, égő, pirosas színű elváltozást például egy fürdősó, egy testápoló vagy egy síkosító is okozhatja, amennyiben érzékeny bőrű vagy.  A probléma pontos okának kiderítésére azonban nagy eséllyel vérvételre és vizeletmintára szükség lesz, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármilyen szexuális vírus hordozója lennél! Nem tanácsos viszont öngyógyításba fogni, hiszen tényleg nem tudhatod mi a gond: egy hozzáértő viszont pillanatok alatt meg tudja állapítani, hogy mennyire komolyak a panaszaid.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X