Főoldal > EGÉSZSÉG > Komoly betegségek mutathatók ki a vizeletből

Komoly betegségek mutathatók ki a vizeletből

betegségdiagnózisgyógyuláslaborvizsgálatvizeletvizelet tesztvizeletvizsgálat
0

Írta:

Amikor legközelebb pisilni mész, vess egy pillantást a csészébe, mielőtt lehúzod. A megváltozott vizelet akár komoly betegségek jele is lehet, érdemes odafigyelni rá. Nyugi, semmi undorítót nem kell vele csinálnod, csak figyelni!

A modern technikának hála ma már nagyon sok dolgot tudnak kimutatni a vizeletből a tudósok. A cukorbetegség és a rák nem az egyetlen betegségek, amit a vizeletteszttel vizsgálni lehet. Íme néhány olyan betegség, melyek már vizeletből is kimutathatók.

Vérrög

A vérrög kimutatásához az orvosnak szüksége van valamilyen képalkotó módszerre (röntgen, ultrahang), vagy egy vérmintára. Az új vizeletvizsgálatoknak hála ez többé nem kötelező. Az orvosok már a vizeletedet elemezve meg tudják állapítani a vérrög veszélyét.

Mellrák

Egy pterid nevű metabolit kimutatható a vizeletből, de a mellrákos betegeknél a pterid szint hirtelen emelkedést mutat. A vizelet teszt sokkal hamarabb kimutatja a rákos sejteket, mint a mammográfia.

Élethosszúság

Akár komoly betegségektől menthet meg a vizeleted. Azoknak az embereknek, akiknél magas a kockázati faktor a vesebetegségre, sokkal több a fehérje a vizeletében. Akár 7-8 évvel is korábban halnak azok, akiknek magas a fehérjetartalom a vizeletében.

Urine samples. Estimated GFR using Modification of Diet in Renal Disease (MDRD) formula., Image: 230949245, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP

Biszfenol-A (BPA)

A vizelet sokkal többet elmond rólad, mint gondolnád. Például minden tápanyag és gyógyszer azonnal kimutatható, sőt, a méreganyagok is. A legtöbb vizeletben manapság megtalálható a Biszfenol-A, azaz a BPA, ami szívbetegséget és tüdőproblémákat okoz.

Bélpolip

Mondj búcsút a kolonoszkópiának és csináltass helyette vizelet tesztet. Eddig a bélpolipok egyetlen diagnosztizálási módja az invazív kolonoszkópia volt. Mára a páciensek egyik alternatívája a sima vizelet teszt lett.

Rák és egyéb betegségek kezelése

Az őssejtterápia a jövőben végezhető lesz vizeletből. A húgyhólyag sejtjei alkalmassá válhatnak idegek, izmok, csontok és egyéb sejtek pótlására. Ez a módszer csökkenti a kilökődés veszélyét, ugyanis a beteg szervezetét használják fel. Képzeld csak el, mennyi lehetőséget hozhat ez a különféle krónikus betegségek kezelésében. Most pedig ott tartunk, hogy valóban komoly egészség-kockázati tényezőket lehet kizárni egy egyszerű pisiléssel.
Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X