Főoldal > EGÉSZSÉG > Az izmok gyengülését okozza ez a betegség

Az izmok gyengülését okozza ez a betegség

autoimmun betegségbetegségdaganategészséggyógyulásizomizomgyengülés
0

Írta:

Az első tünet lehet, ha evés közben egyre nehezebben megy a rágás, mert a rágóizmok elfáradnak, majd kis pihentetés után újra erőre kapnak. A myasthenia gravis nevű autoimmun betegségről dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa ad bővebb tájékoztatást.

Lecsukódó szemhéjak, rossz látás

Myasthenia gravis jele lehet, ha az izmokat gyengének érezzük, kis terhelésre is elfáradnak, majd pihentetésre javul ez az állapot. A tünetek hol erősebben, hol alig jelentkeznek, a betegségre ugyanis jellemző, az átmeneti javulást követően a tünetek fellángolása. Jellegzetes tünet a szemet mozgató izmok gyengülése, az érintettek szemhéja lecsukódik, nehezen tudják nyitva tartani a szemüket, homályos vagy kettőslátás is jelentkezhet.

Fáradékony izmok

Az ember nem is gondol rá, hogy az alapvető napi feladataink végzése közben minden mozdulathoz több izom összehangolt működésére van szükség. A szemhéjak mozgatása mellett a rágás, nyelés, mosolygás, lépcsőzés vagy egy kézfogás is komoly izommunkának számít akkor, ha gyenge és fáradékony izmokkal kell végrehajtanunk. A myasthenia gravis esetén a legsúlyosabb, életveszélyes szövődmény, ha a betegség a légzéshez szükséges izmokat is érinti.

A szervezet önmagát pusztítja

Mint az autoimmun betegségeknél általában, úgy a myasthenia gravis esetében sem ismertek a kialakulásának okai. Megfigyelések szerint nőknél 20 és 40 éves kor között, férfiaknál 50 és 70 év között jelentkezik gyakrabban. Az autoimmun folyamatok lényege, hogy a beteg immunrendszere tévesen a saját szervezete ellen indít támadást, ez jelen esetben az idegek és az izmok közti üzenetek átadását szolgáló anyagot, az acetilkolint érinti. Az érintettek szervezete antitesteket kezd termelni az acetilkolin receptorok ellen, az izmok összehúzódása emiatt nem működik tökéletesen.

Egy lehetséges kiváltó ok?

A betegek 15%-ánál fordul elő csecsemőmirigy daganat. A legtöbb esetben az elváltozás jóindulatú, a csecsemőmirigy műtéti úton történő eltávolítása egyes betegeknél javítja a myasthenia gravis tüneteit is. Habár a betegség nem gyógyítható, ún. kombinált immunmoduláló terápia segítségével jelentősen lehet csökkenteni a tüneteket, a betegek jó életminősége fenntartható. A terápia személyre szabott, beállítása hosszabb időt vesz igénybe.

Forrás: Immunközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X