Főoldal > EGÉSZSÉG > Fáj a fejed? – Derítsd ki az okát!

Fáj a fejed? – Derítsd ki az okát!

egészségfejfájásmigrén
0

Írta: and

Fejünkben rengeteg idegvégződés található, és ezek az érzékeny receptorok azonnal reagálnak a külvilág eseményeire. Dr. Kóródi Gyula ideggyógyász és dr. Hovanyovszky Sarolta természetgyógyász-allergológus segítségével gyűjtöttük össze, mi minden állhat a fejfájás háttérben. Folyadékhiány Szervezeted napi folyadékigénye napi 2-3 liter. Ha ennél jóval kevesebbet iszol, növekszik a szívedre és az erekre háruló teher, mert a vér […]

Fejünkben rengeteg idegvégződés található, és ezek az érzékeny receptorok azonnal reagálnak a külvilág eseményeire. Dr. Kóródi Gyula ideggyógyász és dr. Hovanyovszky Sarolta természetgyógyász-allergológus segítségével gyűjtöttük össze, mi minden állhat a fejfájás háttérben.

Folyadékhiány

Szervezeted napi folyadékigénye napi 2-3 liter. Ha ennél jóval kevesebbet iszol, növekszik a szívedre és az erekre háruló teher, mert a vér besűrűsödik. Emiatt megváltozik a vér szervezeten belüli eloszlása, és ez lehet a fejfájás forrása. Ha sportolás vagy szaunázás után felejtesz el inni, az izzadás miatt nem pusztán víz, hanem só is távozik a testből. Ilyenkor szintén tapasztalhatsz kellemetlen, feszítő fájdalmat a fejedben.
– Teendő: Mindig tarts magadnál fél literes ásványvizet vagy jeges teát. Ízesítheted friss lime-mal, málnalével vagy mentával. Ha fájni kezd a fejed, igyál meg egyszerre 2 dl szénsavmentes ásványvizet. Várj néhány percet, majd fogyassz el még egy pohár vizet. Szaunázás, sportolás után izotóniás italt igyál!

Látásromlás

Ahhoz, hogy élesen láss, a szemlencse szükség szerint ellaposodik vagy kidomborodik. Alakját a lencsét mozgató izom, a lencsefüggesztő rendszer „állítja be”. Ha nem látsz elég élesen, ez az izom folyamatosan erőlködik, ahogyan próbál minél élesebb képet alkotni. Ez a fejben és a szemekben is érzékelhető fájdalmat okoz.
– Teendő: Ha sokáig erőlteted a szemed (hosszantartó tévézés, számítógépezés, olvasás alatt), majd szédülést és fájdalmat tapasztalsz, keress fel egy szemorvost, aki megnézi, nem romlott-e a látásod. Ha vezetés közben vagy gyenge fényviszonyok mellett elmosódottabban látod a távolabbi feliratokat, mint azelőtt, nagy valószínűséggel látásromlás okozza a fejfájást. Ügyelj arra, hogy időnként pillants fel a könyvedből vagy a monitorról, és nézz minél távolabbra.

Rossz fényviszonyok

Ha előszeretettel olvasol tűző napon napszemüveg nélkül, vagy esténként a másik szobából beszűrődő fénynél, félhomályban, ne csodálkozz, ha megfájdul a fejed.
– Teendő: Napfényben mindig viselj napszemüveget! Kerüld a neonfényt, és ha számítógépezel, azt soha ne sötétben tedd, kapcsolj fel egy kis lámpát a gép mellett.

0020540_1.jpg ()

Helytelen testtartás

Előfordulhat, hogy a rendszeres fejfájásod hátterében az áll, hogy görbe a tartásod, esetleg nem diagnosztizált gerincferdülésed van. A gerinckörnyéki izmok feszülése vagy túlságosan megnyúlt állapota, illetve a nyaki izmok görcsössége vérellátási zavart idézhet elő az agyban, ami feszítő típusú fejfájáshoz vezethet.
– Teendő: Amennyiben nem helyes a testtartásod, esetleg látod a tükörben, hogy nem egyforma magasságban áll a két vállad vagy folyton begörcsöl az izom a lapockáknál, iktass be hetente egy-két alkalommal gyógytornát, gerinctornát, jógát, pilatest. Ha sokat ülsz számítógép előtt, figyelj arra, hogy egyenesen tartsd magad, a számítógép pontosan szemben legyen veled. Óránként állj fel, és mozgasd át megfáradt tagjaidat: végezz kar-, váll- és fejkörzést, majd felváltva állj lábujjhegyre és a sarkadra.

Vérnyomásproblémák

Ha túlságosan magas a vérnyomásod, az agyi verőerek összeszűkülnek, hogy megvédjék az agyállományt. Ez pedig tarkótáji fájdalmat okozhat. Különösen a frontérzékenyek és az ingadozó vérnyomásúak érintettek, az érfalra nehezedő, folyton változó nyomás miatt.
– Teendő: Ha gyakran úgy érzed, hogy mindjárt szétrobban a fejed, lüktető érzés uralkodik el az egész testedben, hevesen ver a szíved, spontán vérzik az orrod, nagy valószínűséggel magas a vérnyomásod. Fordulj orvoshoz, aki megállapítja a szükséges kezelést. Segít, ha hideg vizes ruhát helyezel a homlokodra, a bokádra és a csuklódra, és egyenletesen lélegzel. A vérnyomásproblémák mögött gyakran lelki okok húzódnak, igyekezz ezeket felderíteni.

Koplalás

Ha előszeretettel hagyod ki a vacsorát egy kis súlyvesztés érdekében, ugyanakkor a reggelit is elblicceled, szervezeted akár húsz órán keresztül nem jut táplálékhoz. Ilyenkor jelentősen lecsökken a vércukorszinted, ami émelygéshez, fejfájáshoz, látászavarhoz vezethet. Ugyanez történik akkor is, ha hajlamos vagy túlhajszolni magad, és a tökéletes teljesítményre törekvés közben még az evésről is megfeledkezel.
– Teendő: Tarts egy uzsonnás dobozban felkockázott gyümölcsöt, répát, amit akkor is el tudsz majszolni, ha kevés időd van. Ha már megfájdult a fejed, igyál egy limonádét – a cukor gondoskodik a megfelelő vércukorszintről, a citrom pedig felfrissít. De amint lehetőséged van rá, egyél valamit!

A témáról bővebben a Wellnes magazin augusztusi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X