Főoldal > EGÉSZSÉG > Így lehetsz egyszerre trendi és környezettudatos!

Így lehetsz egyszerre trendi és környezettudatos!

környezettudatosságöltözködésruhatrend
0

Írta: and

Ugyan melyik nőt nem nyűgözi le, hogy ma már akár néhány ezresből több új, divatos holmival gazdagíthatja a ruhatárát? Épp erre, a vásárláskor érzett eufóriára építenek az úgynevezett fast fashion cégek, vagyis azok a divatvállalatok, amelyek rendkívül olcsón kínálják (akár hetente megújuló árukészlettel) a nagy tervezők modelljeiről frissen lekoppintott szuperdivatos darabokat. A rendszer egyszerű, és […]

Ugyan melyik nőt nem nyűgözi le, hogy ma már akár néhány ezresből több új, divatos holmival gazdagíthatja a ruhatárát? Épp erre, a vásárláskor érzett eufóriára építenek az úgynevezett fast fashion cégek, vagyis azok a divatvállalatok, amelyek rendkívül olcsón kínálják (akár hetente megújuló árukészlettel) a nagy tervezők modelljeiről frissen lekoppintott szuperdivatos darabokat. A rendszer egyszerű, és bárkit könnyen beszippant, aki kicsit is hajlamos a divat bűvöletébe esni: a trend egyre gyorsabban változik, egyre gyakrabban jelennek meg új holmik és mennek ki a divatból a régiek. Az olcsó, kollekciók pedig arra ösztönöznek, hogy az akár csak néhányszor viselt darabokat mielőbb cseréljük le.

0021213_1.jpg ()

Évi kétmillió tonna textil a szemétbe

A The Guardian angol lapban megjelent cikk szerint a harmincas nők a legnagyobb divatfogyasztók napjainkban, átlagosan 35 kilogrammnyi textíliát vásárolnak össze évente, ennek nagyrészét egy éven belül kidobják, és csak igen kis hányadát hasznosítják újra vagy ajánlják fel karitatív célokra. Évente kétmillió tonna textíliát dobunk el, hogy helyet csináljunk a gardróbban a legújabb trend szerinti daraboknak, miközben bebizonyosodott, hogy a ruhagyártás során több millió tonnányi szén-dioxid kerül a levegőbe. Hogy mi a valódi ára a trendi és szuperolcsó daraboknak? A környezet szennyezése (a gyártás során használt vegyszerek, festékek, a rengeteg felhasznált víz és kibocsátott káros anyag), és a harmadik világban élő munkaerő kizsákmányolása. (Az Earth Pledge nevű környezetvédő szervezet adatai szerint nyolcezerféle kemikáliát használnak fel a textilgyártás során, és a világszerte alkalmazott növényvédő-szerek 25 százalékát a nem organikus gyapotültetvényeken használják.)

Lehetséges megoldás: kreativitás

Egyre többen igyekeznek felemelni a szavukat a divatvilág megállíthatatlannak tűnő száguldása ellen. Érdekes kezdeményezéssel állt elő az indiai származású, New Yorkban élő Sheena Matheiken: idén májustól egy éven keresztül ugyanazt az egy fekete ruhát viseli (mielőtt megbotránkoznál: hét teljesen egyforma darab van neki belőle) különböző kiegészítőkkel. Persze, hogy ne legyen annyira egyhangú a dolog, Sheena egy divattervező barátnője által készített, többféleképpen viselhető, jól kombinálható ruhát választott. Az Uniform Project névre keresztelt akció arra próbálja ráirányítani a figyelmet, hogy nem kell folyton új ruhákat vásárolni ahhoz, hogy változatosan öltözzünk. És persze van egy fontosabb célja is: adományokat gyűjt nyomorban élő indiai gyerekek iskoláztatásának segítésére. A www.theuniformproject.com internetes oldalon Sheena közzéteszi, melyik nap hogyan viseli az alapdarabot, lehet a fotókat értékelni, kommentálni, kiegészítőket felajánlani, és persze adakozni is. Ennél is tovább ment a Little Brown Dress nevű projekt kiötlője, Alex Martin, aki ugyanazt az egy ruhát viselte egy évig (télen rétegesen, éjjelente kimosva). „Az emberek többsége, akikkel a munkám során kapcsolatba kerültem, észre sem vette, hogy ugyanazt a ruhát hordom – írta Alex a blogjában. – Szerintem azért, mert a legtöbben inkább a saját dolgainkkal vagyunk elfoglalva, nem pedig azzal, hogy azt figyeljük, hogyan váltogatják mások a ruháikat.” Valóban érdemes lenne ellesni néhány trükköt ezektől a hölgyektől, és egy kis kreativitást vinni a hétköznapjainkba. A bolygónk mindenesetre hálás lenne érte. (A Londoni Divatfőiskolán például létrehozták a Fenntartható Divat Centrumot, ahol a ruhák és kiegészítők újrahasznosításának technikáit oktatják.)

Te is segíthetsz!

Íme néhány trükk, melyekkel megállíthatod gardróbod féktelen növekedését, mégis változatosan öltözködhetsz.
1. Ne sajnáld a pénzt jó minőségű alapdarabokra: csinos nadrágra, blézerre, egy-két blúzra, fekete ruhára. Inkább a kiegészítők, bizsuk esetében engedj a csábításnak, és variáld őket kedvedre.
2. Ne vegyél meg egy ruhát csak azért, mert le van árazva. Gondold át, valóban szükséged van-e rá, és passzol-e a meglévő kedvenceidhez.
3. Időnként cseréld el a barátnőiddel a ritkábban hordott (megunt, kihízott), de még divatos ruháidat, kiegészítőidet.
4. Egyre több ruhacsere-rendezvényt szerveznek hazánkban is, ahol annyi darabot vihetsz haza a mások által behozott ruhákból, amennyit te magad beadtál a közösbe. (Ilyen volt például a budapesti Erzsébet téren a Föld Napjára szervezett Ökoteregetés, és hasonló elven működik a Tűzoltó utcai 0 forintos bolt és a Corvin tetőn található Tetőcsere bolt.) Ezeken a helyeken figyelnek arra, hogy csak jó állapotú ruhákból válogathass, ami mégis megmarad, azt jótékony célra ajánlják fel.

A témáról bővebben a Wellness magazin szeptemberi számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X