Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő! A szolárium rákot okoz?

Megdöbbentő! A szolárium rákot okoz?

rákszoláriumWellness magazin
0

Írta: and

Az UV-sugárzást és a szoláriumot a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) mindeddig vélhetően rákkeltőként kategorizálta, a legutóbbi kutatások eredményei miatt azonban a legmagasabb kockázati tényezők közé sorolták. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a szolárium használata összességében 20 százalékkal, azok között pedig, akik 30 éves koruk előtt kezdték használni, 75 százalékkal növeli a melanoma (a bőrrák legagresszívebb fajtája) kialakulásának […]

Az UV-sugárzást és a szoláriumot a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) mindeddig vélhetően rákkeltőként kategorizálta, a legutóbbi kutatások eredményei miatt azonban a legmagasabb kockázati tényezők közé sorolták. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a szolárium használata összességében 20 százalékkal, azok között pedig, akik 30 éves koruk előtt kezdték használni, 75 százalékkal növeli a melanoma (a bőrrák legagresszívebb fajtája) kialakulásának kockázatát. Az ijesztő adatokat dr. Mónos Zsuzsa bőrgyógyász-onkológus egy hazai adattal csak megerősíteni tudja: a 20-30 éves korosztály körében a daganatos halálozások között a melanoma vezet. Mint mondja, sajnos szinte fel sem fogjuk, mekkora veszéllyel állunk szemben, és nem tartja kizártnak, hogy pár év múlva a cigarettásdobozhoz hasonlóan a szoláriumok ajtajára is felkerül: rákot és halált okozhat!

Hogyan barnulunk?

A nap fénye 80 százaléknyi UV B és 20 százaléknyi UV A sugarat tartalmaz, míg a szolárium csak UV A sugarakat bocsát ki. A jórészt UV B sugárzást kibocsátó napsugarak a bőr legfelső rétegében, a hámban fejtik ki hatásukat, ingerlik a pigmenttermelő sejteket, hogy védekezzenek az őket ért sugárzással szemben. Hatásukra több pigment (festékanyag) termelődik, ez adja a bőr napozás után jelentkező barnaságát. Vagyis az UV B sugárzás a bőr természetes védekező mechanizmusait indítja be, a barnább bőr ellenállóbbá és védettebbé válik a sugárzással szemben. Elég csak a földeken dolgozók vagy a tengerészek bőrére gondolnunk, ami szinte megvastagszik, cserzetté, ezáltal ellenállóvá is válik a sok napsütéstől. A szakember hangsúlyozza, hogy a barnulás nem egészséges, hanem védekező folyamat, a bőrt ért stresszre adott válaszreakció.

0021438_1.jpg ()

A szoláriumozást sokszor emlegetik a napozás intelligens formájaként, hiszen alig pár perc alatt elérhető vele a kívánt szín, ráadásul a legtöbb esetben leégés nélkül. De mivel nem tartalmazza a bőr védekező funkcióját beindító UV-B sugarakat, nem serkenti a pigmenttöbblet kialakulását, csak a meglévőket színezi sötétebbre. A természetes védekezőfunkció nélküli bőrben a kötőszövetig, zsírszövetig hatoló UV A sugarak ellenállás nélkül roncsolhatják a bőr mélyebb szerkezetét, egészen a sejtek örökítő anyagáig, a DNS-ig. A szakember hangsúlyozza: addig, amíg a szervezet egészséges helyreállító mechanizmusa jól működik, a roncsolt DNS kijavítja magát, és csak az egészséges sejtek szaporodnak. Abban az esetben azonban, ha ez a mechanizmus a szervezet általános gyengülése miatt nem jól működik, a sejtek elindulnak a daganatos átalakulás felé.

Téves biztonságérzet

A szoláriumozással kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban.

1. A leginkább elterjedt talán az, hogy felkészíti a bőrt a napozásra. Pedig a mesterséges UV A sugarak nem, csak a természetes napfény képes arra, hogy a beindított védekező mechanizmusnak köszönhetően ellenállóbbá tegye a bőrt a további sugárzással szemben.
2. Többen gondolják róla azt, hogy kíméletes, pedig egyetlen alkalommal ugyanannyi sugárzás éri a bőrünket, mintha egy egész napot töltöttünk volna a mediterrán tengerparton.
3. Mivel a szolárium (ideális esetben) nem éget, sokan vélik kevésbé károsnak. Pedig a mélyre hatoló UV A sugárzás szétroncsolja az elasztikus kollagénrostokat, vagyis a bőr fiatalosságát, feszességét biztosító sejteket, ezért sokkal jobban öregíti a bőrt, mint a napozás!
4. A szolárium előnye lehet, hogy elősegíti a D-vitamin termelődését, de a napfényes időben megtett 5-10 perces séta során is megkapja a szervezet a számára szükséges mennyiséget.

A témáról bővebben a Wellness magazin októberi számában olvashatsz!

Mellette vagy ellene?
– A szoláriumozás pártján: Kiss Szilvia 15 éve rendszeresen jár szoláriumba. Hetente vagy tíznaponta megy, de arra ügyel, hogy alkalmanként hat-kilenc percnél többet ne töltsön a gépben.
„Védőszemüveget mindig használok, és a higiénikusabb állószoláriumot választom. Bár a bőröm érzékeny, mégis könnyen barnul, és bár hallottam arról, hogy a rendszeres szoláriumozás öregíti a bőrt, én ezt magamon nem vettem észre. Én is hallottam az új kutatási eredményekről, mégsem érzem úgy, hogy emiatt fel kellene hagynom a barnulással. Úgy vélem ugyanis, hogy nincs mitől tartanom, ha nem viszem túlzásba a szoláriumozást.”
– Aki kerüli az UV sugárzást: Gerstl Edina pár évvel ezelőtt már megjárta az UV sugarakkal, azóta mellőzi a napozást és a mesterséges barnulást.
„A Kis-Duna melletti nyaralónkban egyszer másodfokú égést szenvedtem a napon. Tudom, hogy hibáztam, hiszen órákon át a matracon fekve ringatóztam a vízben, fényvédőkrém nélkül. Mire feleszméltem, a testemet hólyagok borították, még az ereim is megégtek a lábam hajlatában. A bőröm ugyan hosszú hetek után meggyógyult, de a visszamaradt barna foltok örökké emlékeztetnek arra, hogy nem szabad felelőtlenül kifeküdni a napra. Szoláriumba az égési sérülések előtt sem jártam, mindössze egyszer feküdtem be a barnítóágyba, mert tartok a káros hatásaitól.”


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X