Főoldal > EGÉSZSÉG > Alvászavar, álmatlanság a zaj miatt!

Alvászavar, álmatlanság a zaj miatt!

egészségeurópaizajzajártalom
0

Írta:

Egy zajterheléssel foglalkozó tanulmány új határértékként a 40 decibelt (dB) adta meg. Aki rendszeresen ennél nagyobb zajban alszik, annál alvászavar, álmatlanság jelentkezhet. A rendszeres, 55 dB feletti zajterhelés pedig magas vérnyomáshoz és szívinfarktushoz vezethet. A WHO szerint az újabb kutatások az éjszakai zajterhelést egyértelműen összefüggésbe hozták az egészség károsodásával. A zaj kiélezheti a súlyos egészségi […]

Egy zajterheléssel foglalkozó tanulmány új határértékként a 40 decibelt (dB) adta meg. Aki rendszeresen ennél nagyobb zajban alszik, annál alvászavar, álmatlanság jelentkezhet.

A rendszeres, 55 dB feletti zajterhelés pedig magas vérnyomáshoz és szívinfarktushoz vezethet. A WHO szerint az újabb kutatások az éjszakai zajterhelést egyértelműen összefüggésbe hozták az egészség károsodásával. A zaj kiélezheti a súlyos egészségi problémákat, a lehetséges következmények az alvászavartól a korai halálozásig terjednek.

Bizonyos csoportok – mint a gyerekek, a krónikus betegek, az idősebbek és a több műszakban dolgozók – különösen érzékenyen reagálnak a zajra. Az alacsony jövedelmű rétegek aránytalanul nagy része érintett, mivel nem engedhetik meg maguknak, hogy csendes környezetben, illetve jól szigetelt lakásokban éljenek – írta a WHO.

A világszervezet olyan beavatkozásokat javasol a zajcsökkentésre, mint például zajvédelmi körzetek kijelölése, a hálószobák áthelyezése az épület csendesebb felébe vagy a hálószobaablakok zajszigetelése.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X