Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség! Többre vágyom, mint barátság!

Segítség! Többre vágyom, mint barátság!

barátságpárkapcsolatszerelem
0

Írta: and

Barátságból szerelem? Gyakran megtörténik. Nem épp varázsütésre, de egy idő után a legjobb barátunk, akitől persze hogy nem akartunk semmit, a legtutibb pasi lesz a szemünkben, akit csak ismerünk. Miközben igyekszünk napirendre térni az érzés felett, kezünket-lábunkat törjük, hogy végre találkozzunk, a közös – és természetesen ártatlan – baráti összejöveteleken pedig féltékenyen lessük, kivel, mikor, […]

Barátságból szerelem? Gyakran megtörténik. Nem épp varázsütésre, de egy idő után a legjobb barátunk, akitől persze hogy nem akartunk semmit, a legtutibb pasi lesz a szemünkben, akit csak ismerünk. Miközben igyekszünk napirendre térni az érzés felett, kezünket-lábunkat törjük, hogy végre találkozzunk, a közös – és természetesen ártatlan – baráti összejöveteleken pedig féltékenyen lessük, kivel, mikor, merre jár a kedves. A bonyodalmak pedig éppen itt kezdődnek. Vajon ő is így érez? Elmondani vagy eltitkolni? Barátság vagy szerelem? Miért pont ő és miért pont most? Pedig az, hogy olykor épp a legjobb barátra esik a választás, egyáltalán nem érthetetlen. Ő őszinte, önzetlen ember, akire a legféltettebb titkainkat is rábízhatjuk, anélkül hogy a következményektől kellene tartanunk… Nem pont ilyen a társ, akire legbelül mindannyian vágyunk? Sajnos az, hogy éppen egy közeli barátra esett a választásunk, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy érzéseink automatikusan viszonzásra lelnek. Sőt! A beismerés gyakran csupán egy évekig húzódó pingpongjátszma első felvonása. Most arra voltunk kíváncsiak, ki hogyan élte meg a barátságból kialakult szerelmet, és megpróbáltunk utánajárni annak is, mi mindent érdemes figyelembe venni, ha mindenképp kenyértörésre szeretnénk vinni a dolgot.

0021896_1.jpg ()

„Többé nem beszéltünk”

Kecskés Anita egyetemistát már lepte meg nagyon jó barátja azzal a bizonyos vörös rózsával. „Szóhoz sem jutottam – vallja be a fiatal lány –, hiszen én sosem gondoltam rá jelöltként. Egy gyorsétteremben dolgoztunk, rengeteg időt töltöttünk együtt, olykor a munkahelyen kívül is.” Anita azt is hozzáteszi, hogy közös baráti körük volt, így egyáltalán nem furcsállta, hogy a srác folyamatosan hívogatja, üzenetekkel bombázza. „Nagyon jóban voltunk, és ez szinte természetesnek hatott. Jó érzés volt, hogy van valaki, akire mindig számíthatok, és meghallgat, akármit mondok is. Persze én egy percig se gondoltam arra, hogy kettőnk között több is lehetne, sőt! Ha valakivel alakult valami, akkor ő volt az első, aki tudott róla, és viszont.” Ezután Anita egyetemre ment, és sokáig nem találkoztak a sráccal, de e-mailben, telefonon tartották a kapcsolatot. „Aztán váratlanul előállt azzal, hogy találkoznunk kell. Nagyon örültem, hogy újra összefutunk, sok mindent szerettem volna elmesélni neki – és akkor megjelent a virággal! Én pedig csak arra tudtam gondolni, vajon milyen félreérthető jeleket küldhettem, hol ronthattam el!” Anita bevallja, hogy kikosarazta a srácot, és ezt követően a barátságuk sosem lett már a régi, végül pedig teljesen meg is szakadt. „Többet már nem beszéltünk, és ez később nagyon rosszulesett.”

A negyed szikra

Kiss Fruzsina mosolyogva szögezi le, hogy hisz a férfi-nő barátságban.
„Nem egy olyan jó barátom van, aki történetesen az ellenkező nem képviselője, és soha egy percig nem fordulna meg a fejemben, hogy összejöhetnénk. Persze nekik sem. Szeretjük egymást mint barátok, és akár komoly összegben is fogadnék, hogy sosem nézünk majd egymásra máshogy.” Persze azt Fruzsi is belátja, hogy férfiak és nők között a kapcsolat korántsem mindig ilyen egyértelmű. Csak mosolyog, amikor Bálintra terelődik a szó, akit bevallása szerint még ő sem nagyon tud elhelyezni az életében. „Hosszú ideje ismerjük egymást és állunk a másik mellett jóban-rosszban. Megvan köztünk az a negyed szikra, hogy esetleg bármikor kialakulhat több, de egyelőre mindketten tartunk egy kicsit a dologtól. Én konkrétan félek kettőnktől.” Pedig Fruzsi azt is bevallja, eljátszott már a gondolattal, hogy együtt vannak, de azt is rögtön hozzáteszi, nem igazán tudná elképzelni magát Bálinttal. „Volt egy pillanat, egy meghitt, kettesben eltöltött este alkalmával, hogy akkor most bármi megtörténhet, de úgy éreztem, ennek nincs még itt az ideje.” Bálint pedig – a fiatal lány szerint – hárít, ha hosszú távú kapcsolatról van szó, azt mondja, még nincs rá felkészülve. „Benne van a kapcsolatunkban egy szerelem lehetősége, de lehet, hogy csak pillanatnyi fellángolás lesz, semmi több. Hiszem, hogy azt is meg tudjuk majd beszélni, és a barátságunk ettől csak elmélyül.”

A témáról bővebben a Maxima magazin 21. számában olvashatsz!

Nem szabad ajtóstul rontani a házba!
Szendi Gábor, a Mesterkurzus állandó pszichológus előadója szerint nem véletlen, hogy olykor legjobb barátok között alakul ki szerelem. „Férfi és nő barátsága azért speciális, mert mindkét részről a háttérben ott rejlik a szexuális motiváció. Férfi és nő barátsága véleményem szerint egy félbemaradt udvarlás, tehát mindig benne rejlik a nemi vonzalom és az erotika. Ha köztük egyértelműen csak barátság van, annak okát abban látom, hogy valamiért mindkét félnek nyilvánvaló, nem lehet köztük más, ezért már induláskor csírájában elfojtották az érzéseiket.” Szendi Gábortól azt is megtudjuk, hogy az emberi kapcsolatokra teljes mértékben jellemző a szinkronitás, a barátok közt fellángoló szerelemre pedig különösképpen. „A szerelem nem betervezhető, nem lehet megbeszélni, hogy majd jól időzítetten egyszerre szeressenek bele a másikba. Végül is barátságról van szó, miért kéne bármelyiküknek is feltételeznie, hogy ebből egyszer majd szerelem lesz?” Ha mégis úgy érezzük, hogy vállaljuk a kockázatot, mert a legjobb barátunkban találtuk meg az igazit, a szakértő szerint akkor sem szabad ajtóstul rontani a házba. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X