Főoldal > EGÉSZSÉG > Vitáznak az amerikai terhes nők H1N1 elleni oltásáról

Vitáznak az amerikai terhes nők H1N1 elleni oltásáról

babaH1N1oltásterhességvárandósságwellness
0

Írta:

“Talán az idén megváltoztathatjuk ezt a kultúrát. Nem kellene megtörténnie, hogy valaki terhesen lélegeztetőgépen küzdjön az életéért” – mondta az AP amerikai hírügynökségnek Anne Schuchat, az illetékes egészségügyi hatóság, a CDC munkatársa. A CDC adatai szerint a H1N1-influenza halálos áldozatai között 6 százalék a terhes nők aránya, miközben a teljes népesség körében arányuk 1 százalék. […]

“Talán az idén megváltoztathatjuk ezt a kultúrát. Nem kellene megtörténnie, hogy valaki terhesen lélegeztetőgépen küzdjön az életéért” – mondta az AP amerikai hírügynökségnek Anne Schuchat, az illetékes egészségügyi hatóság, a CDC munkatársa.

A CDC adatai szerint a H1N1-influenza halálos áldozatai között 6 százalék a terhes nők aránya, miközben a teljes népesség körében arányuk 1 százalék. Kórházi ápolásra is legalább négyszer gyakrabban szorultak eddig, mint a többi H1N1-influenzás páciens.

A szakemberek úgy vélik, a vakcinálás egyszerre védi a babát és az anyát. Az anyában képződött influenza elleni antitestek átjutnak a méhlepényen a magzatba. Ez azért fontos, mert az influenza könnyen az újszülött halálát okozhatja, holott hat hónapos korukig nem lehet beoltani a babákat – magyarázta Neil Silverman, a Los Angeles-i California Egyetem munkatársa.

Az amerikai kormány keddtől szemináriumokat tart szerte az országban a szülészek számára a H1N1-vakcinálással kapcsolatos feladatokról.

A visszajelzések szerint a gyógyszerészek egy része vonakodik beadni a felírt vakcinát terhes nőknek. “Úgy viselkednek, mintha a receptet felíró orvos nem tudná, mit tesz” – idézi fel Silverman.

“Az Amerikai Gyógyszerészek Szövetsége szorgalmazza, hogy tagjai kövessék a CDC terhesekre vonatkozó irányelveit, ám nem utasíthat, így néhány gyógyszertár mégis megmakacsolhatja magát” – mondta Mitchel Rothholz, a szövetség titkára.

Vannak azonban olyan üzletek is, melyek tárt karokkal fogadnák a fogyasztókat. A Walgreen-lánc például – amennyiben vakcinaforgalmazó-helynek jelölik ki – a terhességi tesztek és vitaminok mellé tenne oltásra felhívó szövegű táblákat “oltassa be magát itt” felirattal.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X