Főoldal > EGÉSZSÉG > Se vele, se nélküle? – párterapeuta szemmel

Se vele, se nélküle? – párterapeuta szemmel

férfipárkapcsolatszerelemszeretet
0

Írta: and

Mit jelent az ambivalencia a párkapcsolatban? Úgy érzed, hogy a kezdetben szenvedélyesen induló kapcsolatod a hétköznapok során nem szelídül mély kötődéssé, örömmé és egymás iránti szeretetté? Sőt, a kezdeti meghittséget eltávolodás és ridegség váltja fel? Néha úgy érzed, hogy szakítani kellene, ám rettegsz partnered és a kapcsolat elvesztésétől? Ugyanakkor latolgatsz, és nem mered teljesen közel engedni […]

Mit jelent az ambivalencia a párkapcsolatban?

Úgy érzed, hogy a kezdetben szenvedélyesen induló kapcsolatod a hétköznapok során nem szelídül mély kötődéssé, örömmé és egymás iránti szeretetté? Sőt, a kezdeti meghittséget eltávolodás és ridegség váltja fel? Néha úgy érzed, hogy szakítani kellene, ám rettegsz partnered és a kapcsolat elvesztésétől? Ugyanakkor latolgatsz, és nem mered teljesen közel engedni partnered, hátha csalódsz. Amit átélsz, ambivalenciának hívják. Akinek érzelmei zűrzavarosak, ellentmondásosan kötődik partneréhez, és kettős, kiszámíthatatlan üzeneteket közvetít a párja felé, még jobban összezavarja ezáltal önmagát és társát. Neked is ismerősek ezek a mondatok: “ Mindennél jobban akarlak téged, de van egy csomó fontos dolog az életemben, így ne várj sokat tőlem”. “Azt szeretném, ha kapcsolatunk a lehető legbensőségesebb lenne, de nem merlek túl közel engedni magamhoz, nehogy túl sokat veszítsek, ha a dolgok mégsem működnének köztünk. “Te vagy a legfontosabb az életemben, de egy kis kaput nyitva hagyok, hiszen nem érzem magam biztonságban.”

Miért élhetsz át ambivalens érzelmeket?

Biztos gyakran feltetted magadnak a kérdést: “Mi ez az érzelmi zűrzavar bennem?” Bizony, a félelem okozza. Gyermekkori tapasztalatokban gyökerezik az, ha valaki szorongva kötődik valakihez, és attól tart, hogy nem szerethető eléggé, elutasítják és elhagyják. Sajnos gyakori, hogy aki így gondolkozik, az ambivalens érzései és kommunikációja miatt a párkapcsolataiban további kudarcokat “gyűjt be”, amelyek következő intim kapcsolataiban még bizonytalanabbá teszik. Szerelmes vagy, de kockázatosnak érzed partnered közel engedni, nehogy visszaéljen vele, nehogy megsérülj. Nem mered önmagad megmutatni, hátha nem fogadnak el. Szeretnél tartozni valakihez, de nem akarsz “csapdába” kerülni, attól tartva, hogy korlátozzák szabadságodat. S vegyes érzelmeid teljes listáját még nem is soroltuk fel!

0022205_1.jpg ()

Az ambivalencia érzése és a gyermekkori tapasztalatok 

Kutatások szerint gyermekkorunkban alakulnak ki kötődési mintáink. Attól függően, hogy a szülő mennyire kiszámítható, mennyire lehet építeni rá, mennyire elérhető, kialakul a kötődés módja. A „biztonságosan kötődő” ember szülője mindig jelen volt, mindig lehetett számítani rá. Az ilyen kapcsolatot kölcsönös bizalom és harmónia jellemzi. Az örökre együtt maradók egy része bizonyosan ilyen gyermeki előzmények után „választotta” ezt a mintát. Az „ambivalensen kötődő” gyermek szülője lebegteti a szeretetét. Van is, meg nincs is. Kiszámíthatatlan. Hol elárasztja a gyereket szeretetével, hol pedig alig figyel rá, és a gyerekben egyszerre alakul ki a szülő iránt szeretet és harag. Ugyanez felnőttkorban is kettősen mutatkozik meg: az ember szorong, hogy elveszti a másikat, ugyanakkor neheztel is rá. A nagy érzések lecsengése után a „se vele, se nélküle” állapot alakul ki – akár váltogathatja egymást a pofozkodás és az ölelkezés. Az ilyen ember szorongva kötődik, retteg a kapcsolat elvesztésétől, ugyanakkor fél közel engedni a partnerét, nehogy csalódjon.

Változtass a kialakult helyzeten! 

Partnered panaszkodik, hogy teljesen összezavarod őt a kiszámíthatatlanságoddal, miközben érzelmeid zűrzavara téged rémít meg a legjobban? Lehetséges, hogy nem is szívesen nézel ezzel szembe. Úgy gondold, ez talán partnered hibája, aki nem szeret téged eléggé, nem úgy szeret, ahogy neked jó. Ezért a kapcsolatban latolgatóvá válsz, hűvössé, megbízhatatlanná, igyekszel nem elköteleződni. Máskor ellentétesre fordulnak érzéseid: szeretnéd ha párod jobban szeretne, elfogadna, elköteleződne melletted. Akárhogy is, szeretnéd védett és biztonságos kapcsolatban érezni magad. Ne feledd: kár partneredet hibáztatni a kialakult helyzetért, a Te kezdeményezéseddel, csak együtt tudtok megoldást találni.

Mit tehetsz, hogy átalakítsd a se vele, se nélküle állapotot?

  • A nyíltabb, egyértelműbb kommunikáció megtanulható, próbáld mindig konkrétan kimondani, hogy mit szeretnél.
  • Ismerd meg saját vágyaidat, igényeidet, hogy közölni tudd azt a kedveseddel.
  • Mondd ki, ha dícséretre, elismerésre vágysz. Örüljetek együtt a sikereknek.
  • Hidd el, hogy partnered valóban szeret és elismer téged.
  • Ne fukarkodj a partnernek szóló dícséretekkel, elismerésekkel.
  • Mondd ki félelmeidet. Mitől tartasz, miért aggódsz? A súlyos kérdésekről is szabad beszélni.
  • Tanuld meg megerősíteni, megnyugtatni és biztatni önmagad. Párod ebben segítségedre lesz.
  • Mondd ki ambivalenciád tárgyát. Önmagadban, párodban vagy mindkettőtökben bizonytalan vagy?
  • Kérd meg párod, hogy beszéljen ellentmondásos érzéseiről! Ne sértődj meg, hanem keressetek együtt megoldást a kimondott gondokra.
  • Beszéljetek arról, kinek mit jelent a biztonságos, védett kapcsolat?
  • Bízz bölcsességetekben és abban, hogy a kimondott gondokra képesek vagytok megoldást találni!

Ha a kedveseddel végiggondoljátok a fenti lehetőségeket, megoldást találhattok a se vele, se nélküle kapcsolat stabilizálására, a bizalom és elkötelezettség magasabb szintjére jutva.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X