Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 aranyszabály karácsonyi magány ellen

5 aranyszabály karácsonyi magány ellen

egyedüllétkarácsonylélekmagány
0

Írta: and

1. szabály: Ne légy egyedül!Vedd körül magad olyan ismerőseiddel, barátaiddal, akik egyedül töltenék a szentestét. Utazzatok el, vagy ha itthon maradtok, a délutánt töltsétek közös főzőcskézéssel, sütéssel. Éjfélkor menjetek el együtt éjféli misére. Egyre több közművelődési intézmény szervez országszerte kulturális programot, akár Szenteste is, egyedülállók számára. Tájékozódj az interneten. 2. szabály: Kérj segítséget! Ha egyáltalán […]

1. szabály: Ne légy egyedül!

Vedd körül magad olyan ismerőseiddel, barátaiddal, akik egyedül töltenék a szentestét. Utazzatok el, vagy ha itthon maradtok, a délutánt töltsétek közös főzőcskézéssel, sütéssel. Éjfélkor menjetek el együtt éjféli misére. Egyre több közművelődési intézmény szervez országszerte kulturális programot, akár Szenteste is, egyedülállók számára. Tájékozódj az interneten.

2. szabály: Kérj segítséget!

Ha egyáltalán nem vágysz társaságra, hívj fel valamilyen telefonos lelkisegély szolgálatot. Sok helyen a szolgálatok munkatársai  szenteste  is ügyeletet tartanak és szívesen, odafigyeléssel fogadják hívásod. Ha túlterhelt a vonal, ne add fel, próbálkozz újra!

3. szabály: Szervezz különleges karácsonyt!

A fa díszítésétől a menü kitalálásig előre tervezz meg mindent: milyen színű lesz a fa, milyen ételeket fogsz készíteni, milyen zenét fogsz hallgatni. Készíts listát azokról a filmekről, amelyek az évben kimaradtak, és szerezd be őket. Nem volt időd olvasni egész évben? Itt az ideje, hogy a kezedbe vedd kedvenc könyvedet. Este készíts illatos fürdőt, gyújts meg pár mécsest és mártózz a finom habokba egy jó könyvvel a kezedben. Ezek a rituálék átsegítenek az egyedül töltött időn.

4. szabály: Lepd meg magad!

Régóta vágysz egy gyönyörű ruhadarabra, kedves fülbevalóra vagy egy jó könyvre? Most itt az ideje, hogy megvedd magadnak. Ne állíts magadnak korlátokat, most nem kell senkinek és semminek megfelelned. Csak magadra figyelj.

5. szabály: Gyűjts pozitív gondolatokat!
 
Ezt nagyon könnyű mondani, amikor valaki egyedül tölti a karácsonyt, de dolgoznod kell rajta. Ellenkező esetben a „minden vagy semmi” típusú gondolkodás az, ami ilyenkor elkeseríthet. Úgy érezheted, ha Szenteste egyedül vagy, ez már mindig így marad. Pedig az egyedüllét, csak most, csak ma, csak ezen az ünnepnapon valóságos. Ne feledd, hogy em leszel mindig egyedül! Írj magadnak egy listát arról, hogy mi vezetett oda, hogy a szentestét egyedül kell töltened, és mit fogsz azért tenni, hogy ez jövőre ne így legyen.

Figyelj másokra!
Sajnos előfordulhat, hogy van a környezetedben olyan személy, akiben pont a karácsonyi, újévi időszak tudatosítja veszteségeit és arra gondol, nem érdemes tovább élnie, eldobná magától az életét. Lehetséges, hogy az illető nem fogalmazza meg konkrétan ezt a gondolatát, megeshet, hogy csak a reménytelenség érzésére panaszkodik, élete értelmetlenségére vagy testi fájdalmakra. Legyen ünnepi jócselekedeted, hogy odafigyelsz elmagányosodott ismerőseidre, fiatalokra és idősekre, akik nem biztos, hogy szólnak, mégis fájdalmas számukra, hogy egyedül lesznek az ünnepen. Önts lelket beléjük, mosolyogj rájuk, hívd fel őket, törődj velük!

Ami még segíthet:
Caritas Lelkisegély Szolgálat

Megye: Budapest
Település: Budapest
Telefon: 06-80-505-503
Információ: 18-06h

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X